béatrice boucher      consulten      cursussen      lezingen & workshops      artikelen      links
2022
nieuwe en volle manen
astrologisch bekeken

Om onderstaande teksten te begrijpen heb je enige astrologische kennis nodig.
De horoscopen van Nieuwe en Volle Manen worden voor Amsterdam berekend en collectief geïnterpreteerd.


Ik kijk alleen naar de strakke
majeure aspecten (omdat ze krachtiger zijn) die gemaakt worden met de Maan, de Zon en hun heersers. Daarmee probeer ik de kern van de energie te beschrijven die verbonden is met het begin van de maancyclus, de nieuwe maan, en bepalend kan zijn voor de twee weken die erop volgen, tot aan de volle maan die een symbolisch keerpunt is én de voleinding ziet plaatsvinden in de twee weken tot aan de volgende nieuwe maan. En zo voort. De maancyclus is een korte cyclus, het ritme van het jaar, onderhevig aan de langere cycli (van planeten voorbij Jupiter), deze soms accentuerend.

Nieuwe Maan
 

Horoscoop Nieuwe Maan 2 januari 2022

Nieuwe Maan 2 januari 2022


De nieuwe maancyclus begint in Steenbok en zijn heerser is Saturnus, die ook de heerser is van Venus, Pluto en Mercurius! In deze cyclus zijn zowel de nieuwe Maan als Saturnus verbonden met Uranus. De driehoek naar de nieuwe Maan geeft een idee van nieuwe kansen, van nieuwe ruimtes die verkend kunnen worden; het vierkant tussen Saturnus en Uranus is een 'herinneringsmemo' want het was het hoofdthema van 2021. We zijn intussen collectief voorbereid op de werkelijkheid, dat er iets grondigs moet veranderen, en dus dat grote maatschappelijke veranderingen ons te wachten staan. Het gehele jaar 2021 was voor niemand geloof ik een prettige ervaring, toch daagt bijna overal het besef dat we serieus bezig moeten zijn met een ecologische crisis die wij, weliswaar 'onbewust', veroorzaakt hebben.


Want, astrologische invloeden hebben een uitwerking omdat wij gewoon de 'antennes' zijn die deze energieën ontvangen, die krachten worden en zich uiten op alle niveaus van het bestaan. Als in het verleden iets niet aangepakt is, komt het onherroepelijk als een boemerang terug. Dit is hoe Saturnus werkt, oorzaak en gevolg. Een laatste 'opschudding' kunnen we weer in 2022 verwachten wanneer Saturnus een laatste langdurige vierkant maakt met Uranus (in oktober). Zo'n vierkant drukt zich maatschappelijk uit via een structurele crisis. Saturnus in Waterman zou kunnen staan voor de (strakke) liberale economie, Uranus in Stier confronteert ons met de realiteit van onze de ecologische (Stier=Aarde) omgeving waarin alles plaatsvindt.


Voor nu lijken de grootste uitdagingen van deze nieuwe Maancyclus te komen via de levensgebieden vallend onder de huizen VI en VII: dienstbaarheid & gezondheid én de een-op-een relaties. Het feite dat Venus over Uranus heerst én conjunct Pluto staat, doet vermoeden dat geld niet perse het probleem is, eerder hoe het 'ik' zich verhoudt tot het 'niet-ik'. Carl Jung gaf het een naam: de Schaduw, een van de belangrijkste archetypes en letterlijk de meest toegankelijke figuur. Tegelijkertijd stelt het bewustworden van onze eigen schaduw ons voor een groot probleem want bewust worden van je schaduw betekent in eerste instantie accepteren dat er duistere kanten zijn aan je eigen persoonlijkheid. Dit al roept veel weerstand in ons op. Onze schaduw(-en) komen we alleen via het niet-ik tegen: de ander, de maatschappij, een groep, een politieke partij, etc.. De schaduw is dus dat wat ons het meeste irriteert in anderen, individueel en collectief. Valt niet mee. En tja, het viel ons inderdaad echt niet mee afgelopen jaren.

 

Vogel

 

 
Maancyclus

 

archief
dot 2021
dot 2020
dot 2019
dot 2018
dot 2017
dot 2016

dot 2015
dot 2014
dot 2013