béatrice boucher      consulten      cursussen      lezingen & workshops      artikelen      links
2020
nieuwe en volle manen
astrologisch bekeken

Om onderstaande teksten te begrijpen heb je enige astrologische kennis nodig. De horoscopen van Nieuwe en Volle Manen worden voor Amsterdam berekend en collectief geïnterpreteerd - voor individuele invloeden kijk je naar plaatsing in huizen en aspecten met horoscoop factoren.

Ik kijk alleen naar de strakke majeure aspecten (omdat ze krachtiger zijn) die gemaakt worden met de Maan en de Zon en met hun heersers. Daarmee probeer ik de kern van de energie te beschrijven die verbonden is met het begin van de maancyclus, de nieuwe maan, en bepalend kan zijn voor de twee weken die erop volgen, tot aan de volle maan die een symbolisch keerpunt is, en de voleinding ziet plaatsvinden tot aan de volgende nieuwe maan. En zo voort. De maancyclus is een korte cyclus, het ritme van het jaar, onderhevig aan de langere cycli (van planeten voorbij Jupiter), deze soms accentuerend.

  Volle Maan
 

horoscoop volle maan 30 december 2020

La Lune Froide - 30 decembre 2020


Met elke Volle Maan worden resultaten zichtbaar van alles wat rond nieuwe Maan op gang kwam (zie ook nieuwe maan): een snellere virusverspreiding bracht strengere lockdowns, zelfs in Nederland. En ondanks een nieuwe virusmutatie zoals in de UK gespot, zijn de vaccins goedgekeurd en de vaccinatieprogramma's begonnen, behalve in Nederland waar ze rond de volgende nieuwe Maan gaan beginnen (wat op zich een interessant keuze is, astrologisch dan).


Zon, Mercurius en Maan vormen een T-vierkant in de hoofdtekens: 'la roue tourne' en dynamische impulsen tot veranderingen liggen in de lijn der verwachtingen voor de komende twee weken. Alle lagen van het collectief en individueel bewuste en onbewuste zijn de afgelopen jaar diep beroerd geweest, fysiek, emotioneel, mentaal en geestelijk. Zeer waarschijnlijk zullen we de komende weken (en maanden) ontdekken wat deze beroeringen veroorzaakt hebben, en hoezeer deze onomkeerbare veranderingen zijn geworden.

In deze horoscoop (voor Nederland berekend) zien we dat Chiron, de apex-planeet van het T-vierkant, in het huis van het creatief instinct en het 'gokken' staat. Met de Zon in het geld-huis (huis 2) en de Maan in dat van het Groot Geld (huis 8), is het niet vreemd dat de beurzen in majeur staan, in het bijzonder de AEX. Ze reageren altijd op doorbraken. Chiron is de sleutel, en in Ram wijst het op de les om durf, wil en moed te omarmen om doorbraken te bereiken: van Brexit tot vaccins tot het feller worden van de nieuwe VS president, etc..


Er komen dynamische tijden vol confrontaties en dus kansen ahead of us, want Chiron in Ram kan een hard wakker worden inluiden uit dromen en verouderde idealen.


Saturnus in Waterman voert de boventoon: hij is de heerser van Zon, Mercurius, Jupiter en Pluto. Saturnus in Waterman eist een andere soort discipline dan in Steenbok. Wellicht humaner, mentaler, met originelere oplossingen; minder paternalistisch, hij gaat voor meer wetenschap en technologieën, in samenzijn met meer humanisme en sociale wetgevingen (want conjunct Jupiter), ook minder 'ergens in geloven', minder goeroes, minder prekers van de waarheid, en hopelijk ook minder volgelingen.


Alles heeft natuurlijk een keerzijde, Waterman kan de werkelijkheid koud en autoritaire benaderen, én heeft geen talent voor meebewegen. Het kan ook betekenen dat het meer stabiliteit brengt, meer verdieping. We zullen zien: Saturnus blijft nog 2,5 jaar in dit teken.


Ik wens iedereen een goed afscheid van dit zeer memorabele jaar 2020 en een goed begin van 2021! Hoewel, astrologisch gezien het jaar pas met de lente begint :-).


Lune Froide

De Koude Maan

Horoscoop Nieuwe Maan 14 december 2020

Laatste Nieuwe Maan van 2020
en Zonsverduistering


Met de nieuwe Maan in Boogschutter vangt de laatste maancyclus van het jaar onder hoopvolle gesternte.

Er is een stoorzender's rol weggelegd voor Neptunus via zijn vierkanten naar de Maanknopen, Mercurius, Zon en Maan: dat kan betekenen dat we nog steeds voelen dat iets ongrijpbaar ons bedreigd; het kan ook onze fantasie zijn (of onze angsten, want Neptunus heerst over het astraal gebied) die een loopje met ons neemt. Betreft het virus luiden deze standen zeker een alarm fase in.


Mars
in Ram heeft ook een rol van belang: hij dynamiseert de boel, brengt het vuur in actie en het enthousiasme wordt opstoken via zijn driehoeken met Zon, Maan en Mercurius in het vuur teken Boogschutter. Dit brengt hoop en positivisme en de kracht om vooruit te komen, maar ook baldadigheid.


Toch, hoezeer Neptunus de aarde kan doen beven, alternative facts produceert en astrale stormen veroorzaakt, hoezeer Mars voor opstootjes kan zorgen, de ware heerser van deze maancyclus is Jupiter in Steenbok. Hij heerst over alle planeten in Boogschutter en Vissen en dus over Neptunus: streng, gedisciplineerd, structuur biedend en toch rechtvaardig, zijn kracht combineert goed met die van Saturnus als een voorbereiding op hun aankomend samenzijn in Waterman - dat is het doel, zegt de nieuwe Maan in Boogschutter.


Hoewel irritaties en hogere besmetsgraden te verwachten zijn, er is eindelijk hoop, en vooral veel energie voorradig, en ze staan onder gedegen, voortvarende en structurerende leiding (Jupiter en Saturnus). Alle leiders wiens leiderschapstijl, met deze energie resoneren zullen nu meer in beeld komen. Het is hun tijd.

Venus in Schorpioen voegt psychologische concentratie en intense investering toe aan de leidinggevende krachten. Dit doet me denken aan een uitspraak die ik in het nieuws tegenkwam: 'In vaccinatieweigeraars moet je geen energie investeren'. Dit is in zekere zin de kwaliteit (Venus) van een focus op het doel, die maakt dat we (zo de standen te zien) vooruitgang kunnen boeken, zo de ruimte gebruikend die daarvoor nodig is... Ook al komt er vast eerst een strengere lockdown, we zijn op weg naar de aanstaande conjunctie in Waterman.

 

Zeus en Hera

Zeus en Hera - Vienne

Horoscoop Volle Maan 30 november 2020

Volle Maan met maansverduistering
voor ons niet zichtbaar want
de Zon is boven en de Maan onder de horizonlijn.'Woeste Hoogten' waren mijn associaties voor deze maancyclus (zie Nieuwe Maan van 15 november) die in de Schorpioen begonnen is; én dat is het ook geweest. As maandag bereikt deze cyclus zijn voleinding onder de straal van een Boogschutter Zon, wat ons een gevoel van ruimte en hoop zal geven.


De Maan staat in luchtig en beweeglijk Tweelingen maar Mercurius, haar heerser, is aan het diepzeeduiken in het rijk van Hades. De verduistering suggereert dat dit een laatste stuiptrekking is. Wat zal deze onderdompeling ons brengen? Welke boodschap? Zal het ons inzicht geven, zal het ons veranderen? Blijven we in de greep van Hades's hallucinerende comploten? Is er toch licht aan het einde van de tunnel?


Interessant is de sextiel van deze Mercurius met Jupiter die zijn conjunctie met Saturnus in de Waterman nabij is. Deze laatste graden van Steenbok, ze zijn nog wat sober, somber, zakelijk en afstandelijk, maar we zijn er bijna, de top is in zicht.


Het inconjunct van Uranus zal mogelijk de onrust van de Aarde weer schoksgewijze aan ons voelbaar maken, maar het belangrijkste voor deze keer, is de driehoek tussen de Schutter en de Kentaur (Chiron), een samenwerking tussen leraren, voor het helen van de triestheid, het onderwijzen van de kinderen ter voorbereiding op de toekomst. Ter overdenking, zegt de Schutter, waar wil je heen eigenlijk, wat wil je met je leven, wat willen je de wereld geven? Waar willen we heen met z'n allen?

 

Sunrise with seamonsters - Turner

Sunrise with Sea Monsters - William Turner

 

Horoscoop Nieuwe Maan 15 november 2020

Nieuwe Maan in Schorpioen


Collectieve hebben we een aantal turbulente weken achter de rug. Deze nieuwe Maan is dus slechts de aanvang van een nieuwe fase binnen de opeenvolging van de trage en stroperige terugkerende veranderingsprocessen die dit jaar rijk is, onder de auspiciën van de Jupiter, Saturnus, Pluto conjunctie in Steenbok. Woeste Hoogten - Wuthering Heights.


Schorpioen heerst over alle diepe existentiële crisissen, omdat we zelden vrijwillig een totale transformatie aangaan, en zelden onze eigen duisternis willen zien, en zeker niet op collectief niveau. Het kan dus nu niet anders of we de komende weken het gevoel blijven zullen houden, aan de rand van de afgrond te moeten wandelen. Vooral omdat deze nieuwe maancyclus samenvalt met de derde en laatste conjunctie tussen Pluto en Jupiter.


Het dwingend character van dit duo, nu sextiel de nieuwe Maan, brengt op onvervalste wijze alle 'Steenbok en Schorpioen' themas in versnelde gang tot ontwikkeling; van de diepste oceanische afgrond tot de hoogste bergtop, of van de top naar de diepste val.


Het Jupiter/Pluto vierkant met Venus in Weegschaal zet alle verhoudingen op scherp: tumultueuze en zelfs vernietigend. Mars, de ander heerser van Schorpioen, loopt weer direct maar nog steeds geïsoleerd, veel vooruitgang en avontuur hoeven we niet te verwachten..


Positief: het woord gaat nu uit naar een krachtige en doortastende aanpak, een die niet wijkt voor welke moeilijke of zelfs onmogelijke klus. Alleen dit geldt zowel vrienden als vijanden, zowel wie naar een constructieve wereld streeft als wie deze wil vernietigen.


...Wuthering Heights...

 

Landscape Wuthering Heights

 

horoscoop van de Volle Maan 31 oktober 2020

Volle Maan Schorpioen-Stier as


Centraal aan de nieuwe Maan bespreking stond de rol van Venus, en of ze Mars tot samenwerking zou kunnen verleiden. De twee planeten zijn nu de heersers van de Volle Maan: Venus, over de Maan in Stier, is opposite Chiron in Ram; Mars over de Zon in Schorpioen maakt geen noemenswaardige aspect behalve een steeds wijder wordende vierkant met Jupiter; retrograde en geïsoleerd van hem valt weinig te verwachten.

Het wordt dan Pluto. Tussen Jupiter en Saturnus (het beruchte trio van 2020) lijkt hij onder druk gezet te worden, als een snelkookpan. Het leven wordt zo in beweging gestuwd, geperst en gekookt: het kan niet anders of het theater van ons (collectieve) leven er anders uit zal zien aan het einde van deze maancycli, en we ons waarschijnlijk dan bezig zullen moeten houden met heel andere doelen (nieuwe maan in Boogschutter).


De Maan, het verleden, alle gewoontes en coutumes symboliserend, collectief staande voor de algemene stemming, is nu verlangend naar zekerheid, gemak en genot (Stier). Alleen is ze nu conjunct Uranus! Hoewel hij nog retrograde loopt, de onrust is er niet minder om want ons instinct (de Maan) zegt ons dat alles plots zou kunnen gaan veranderen, de stress is fysiek voelbaar. De Natuur keert zich nu om en beeft, donderwolken, bliksem en modderstromen.


En dan Venus (heer Maan) in oppositie Chiron. Laat ik het anders zeggen: het doet mij denken aan het Hopi-woord Koyaanisqatsi. Voor de Hopi-Indianen betekent het : 'leven in gekte, in onrust, in onbalans, in desintegratie; een manier van leven die vraagt om een andere manier van leven'.


Deze Volle Maan, eigenlijk de hele Schorpioen-maand, gaat altijd over het met open ogen aangaan van veranderingen, over het niet achterom kijken. En deze Volle Maan draagt alles in zich om ons hieraan te herinneren :-) zodat iets beters kan ontstaan.

 

Hopi Snake Dance

Hopi Snake Dance by Awa Tsireh (1920)
Denver Art Museum

 

Horoscoop Nieuwe Maan 16 oktober 2020

Nieuwe Maan in Weegschaal


Net voor de nieuwe maan gaat Nederland in strengere lockdown, en niet alleen Nederland overigens. En zie, Mercurius is net retrograde, en dat tot 3 november, én de nieuwe maancyclus moet nog beginnen...in Weegschaal, het teken dat geassocieerd wordt met het maken van keuzes door zaken zorgvuldig af te wegen; kan daarom weifelend overkomen maar is ook daarin krachtig want op zoek naar een juist evenwicht, zonder voor de een of de ander te kiezen, een vlijmscherp pad volgend. Weegschaal gaat over verhoudingen, alle soorten verhoudingen.


En dat teken initieert deze nieuwe cyclus door zich actief te bemoeien met een vurige en baldadige energie, die van Mars in Ram, die intussen naar eigen navel moet staren (retrograde) maar toch de autoriteiten uitdaagt hem te vertellen wat hij wel en niet moet doen, om vervolgens daar weer tegenin te gaan. Mars moet een vijand hebben, iets om voor of tegen te vechten. Mars in Ram is in abstractie een levensenergie die het nodig heeft zich ergens op te kunnen richten, heeft structuur en discipline nodig om zichzelf niet te verliezen. Hoe dan ook, de enige die deze energie in toom kan houden is Saturnus. Het punt is dat deze twee planeten steeds minder contact met elkaar hebben (astrologisch dan)..


Blijft nu alleen Weegschaal en Venus over om Mars tot samenwerking te verleiden. Gelukkig is het Venus die de toon inzet voor de komende vier weken. Zij is het vrouwelijke, die mensen samen brengt, en in Maagd, zuiver van hart; waakt ze over gezondheid van lichaam en geest en bepaalt de omgang met elkaar. Haar oppositie met Neptunus in Vissen, kan desillusies en verleidingen brengen doch met Jupiter/Zeus erbij, laten we gewoon weer zijn negen dochters uitnodigen, de kunsten te hulp roepen zodat de zielen van de mensen onder hun inspiratie komen...Negen muzen ...Caliope... of...Thalia... ja, meer humor graag, wat is dan vier weken ...op de eeuwigheid...

 

Muses - Gustave Moreau

Gustave Moreau - Apollo en de Muses

Horoscoop Volle Maan 1 oktober 2020

De Volle Maan
Ram-Weegschaal as


Volle Maan: de voleinding van de maancyclus is bereikt. Zoals ik al schreef, we hoefden niet op verbeteringen te hopen, gezien de omstandigheden aan het begin van de maancyclus rond alle 'klimaat-problemen' die we hebben: fysiek, emotioneel, mentaal en geestelijk.

Gelukkig loopt Saturnus nu weer vooruit en kunnen we meer realiteitsbesef verwachten en de daarmee komende ontnuchtering ervaren betreft de situatie waarin we ons bevinden, collectief gezien.

Mars, de heerser van de Maan, loopt retrograde maar staat in exact vierkant met Saturnus en Pluto. Er is veel boosheid in omloop en ook moed en energie (Mars), alleen deze kan nu de 'machtige god van de onderwereld' (Pluto) alleen onttronen door samen te werken met Saturnus, bijvoorbeeld door de energie in te zetten voor constructie i.p.v. deze te verliezen in destructie....ingewikkeld blijft het.

Venus, de heerser van de Zon, staat in Leeuw en in wijde driehoek met Mars: wellicht is dit het meeste behulpzame aspect want Venus kan Mars moed en meer bewustheid influisteren. En, zij heerst over...

... retrograde Uranus die Zon en Maan raakt via groene aspecten (half-sextiel en inconjunct). Zijn invloed in de aardse Stier geldt de reële economie en de Aarde (het weer bijv.) en eist constante bijstellingen, in de zoektocht naar nieuwe evenwichten. Wel een appel op ons aanpassingsvermogen en een herzien van persoonlijke standpunten.

Tenslotte om te eindigen, de conjunctie Volle Maan en Chiron retrograde: volle aandacht voor ons innerlijk wezen. Hoe gaat het ermee, eigenlijk? Een van het trauma die ik meen bij Chiron in Ram te vinden passen is dat van de levensangst. Het onderwerp kunnen we vanuit verschillende invalshoeken benaderen, maar persoonlijk vind ik de Vier Edele Waarheden van Boeddha genoeg diepzinnig. De eerste heet 'Dukkha', het lijden, of de existentiële ervaring van levenspijn die ons kan overkomen vanwege de vergankelijkheid van het bestaan....' (wil je meer lezen hierover klik hier) gaat erover.

 

Boeddha

Hōkan Miroku
Bodhisattva Maitreya
- Kōryū-ji - Japan -

Horoscoop nieuwe Maan 17 september 2020

Nieuwe Maan


Deze nieuwe maancyclus begint net voor de equinox; dat betekent dat alles wat nu een aanvang neemt, zijn invloed zal doen gevoelen tot aan het Wintersolstitium, het laatste keerpunt van het astrologische jaar.


Deze keer zien we twee rood-groen-blauw aspectpatronen, twee Leerdriehoeken en kansen genoeg om onszelf te overstijgen. Een met de nieuwe Maan, Mars en Saturnus, de ander met Mercurius (heerser van de nieuwe maan), Jupiter en Neptunus. De rol van Mercurius valt niet te onderschatten dus. Bovendien heerst hij over de longen, de jeugd en de handel. Zijn vierkant met Jupiter brengt positivisme maar vergroot ook de kans op overdrijvingen. En wat betreft Jupiter en Neptunus, dit duo associeerde ik eerder al (20 juli) met de vlotte verspreiding van het virus. Dit fenomeen zien we overigens al terug om ons heen, in de omhoog komende corona-positieven. En gezien we het nu hebben over de aanvang van een cyclus die z'n top bereikt over 14 dagen, kan ik niet zeggen dat we al te veel op een verbetering kunnen hopen.


Overigens gaat het niet perse over het virus, maar nog breder, over de staat van onze longen en die van de aarde.

 

LevensboomDe dynamiek van de andere Leerdriehoek komt van het spannings-veld tussen Mars en Saturnus, actie versus wetten. De twee hardliners lopen 'godzijdank' retrograde waardoor teruggekomen kan worden op oude daden en wetgevingen. Alleen de Mars/Saturnus combinatie is niet gemakkelijk te hanteren, zeker niet op collectief niveau. Voor degenen de eigen frustraties niet kunnen omzetten in creatieve daden, om welke redenen dan ook, kunnen deze frustraties boosheid worden, tot aan geweld toe. Mars vierkant Saturnus is dan een snelkookpan die kan ontploffen. Daarom het 'godzijdank': ze lopen retrograde en zo behoort herziening van harde standpunten tot de mogelijkheden. Ook, strengheid en verharding blijven tot de mogelijkheden behoren.


En zo komen we bij de nieuwe Maan, le point de départ van deze cyclus; in Maagd het teken welke het geheel dient, gezonde voeding en ritmische activiteiten bedenkt om het werk efficiënt te maken, en lichaam en geest gezond, incluis nu door ruimte open te laten voor het nieuwe. Het zal niet toevallig zijn dat de grondtoon van Sabian van de nieuwe Maan is: 'Het eerste stadium van daadwerkelijke deelname aan het grote ritueel van de planetaire evolutie.'

 

Horoscoop Volle Maan 2 september 2020

Volle Maan - voleinding
Maan in Vissen ontvangt het licht van de Zon in Maagd
- reflecties -


Begonnen onder de stralen van de Leeuw komt de maancyclus tot volheid onder de Zon in Maagd, en tot de realiteit, onder een verzameling opposities, sextielen én driehoeken. Deze keer geen vierkant, hoewel die van Mars naar Saturnus en Pluto blijft doordreunen en wel tot december, treden we nu een sub-periode (tot aan de volgende nieuwe maan) die zich ontvouwt onder 'opposities', collectieve symbolen voor tweedracht, nu deels overbrugt door planeten die de polen verbinden.


De Zon tegenover de Maan, Mercurius in Maagd tegenover Neptunus in Vissen, Venus in Kreeft tegenover Saturnus in Steenbok, ofwel toekomst tegenover verleden, praktisch verstand tegenover ongrijpbaarheid (de moeilijkste) én zorgzaamheid tegenover zakelijkheid,. Geen eenvoudige opdracht in een maatschappij die in korte tijd een hoge mate aan polarisatie creëerde, soms door machthebbers aangewakkerd, andere keren door het vage begrip 'sociomedia'. We zouden dus ook net zo goed kunnen zeggen dat we ons hebben 'laten polariseren'.


Voor het collectief altijd ingewikkelde historische periodes die toch ook vaak voor enorme omwentelingen zorgen, pas veel later zichtbaar, soms helaas vol inquisitoiren en disciplinaire leiders maar vooral ook periodes die nieuwe stromingen doen ontstaan. De ruimte om onszelf te kunnen overstijgen is wellicht smal en de bijbehorende keuzes zijn moeilijker te nemen, maar ze zijn er. De toekomst.


Ik ga niet verder in op de diplomatische kunstgrepen en de vele omhelsingen die we moeten kunnen opbrengen, genoeg is te weten dat er hoop is; de hulp troepen (planeten) die de tegenstellingen helpen overbruggen zijn: ons heldere verstand (Mercurius in Maagd) en de mentale intuitie (Uranus)....beide in aarde. Hoopvol toch?

 

 

Pandora bij Odilon Redon

Pandora - Odilon Redon


Horoscoop Nieuwe Maan 19 augustus 2020

Het teken van de nieuwe maan is de energie die elke nieuwe maancyclus initieert
Leeuw - bewust zijn

 

Omdat de vraag mij gesteld is eerst het volgende:

Bij de besprekingen van nieuwe en volle manen kijk ik alleen naar de strakke majeure aspecten (omdat ze krachtiger zijn) die gemaakt worden met de Maan en de Zon en met hun heersers. Daarmee probeer ik de kern van de energie te beschrijven die verbonden is met het begin van de maancyclus, de nieuwe maan, en bepalend kan zijn voor de twee weken die erop volgen, tot aan de volle maan die een symbolisch keerpunt is, en de voleinding ziet plaatsvinden tot aan de volgende nieuwe maan. En zo voort. De maancyclus is een korte cyclus, het ritme van het jaar, onderhevig aan de langere cycli (van planeten voorbij Jupiter), deze soms accentuerend. Zoals nu.


Deze maancyclus begint met een Blauw-Rood-Groen Driehoek die Bruno Huber (astroloog) een Leer-driehoek noemde. Zon en Maan conjunct Mercurius gedrieën driehoek Mars in Ram vierkant het Stellium in Steenbok die inconjunct het Leeuw Stellium staat. Vanwege de strakkere aspecten is Jupiter niet betrokken bij de krachtige Leeuw-Ram-Steenbok Driehoek.


Het vierkant van Mars met Saturnus en Pluto is al een tijd bezig en blijft actief tot oktober: een constant achtergrond gedreun van tromgeroffel die de spanning opvoert. Collectief nog pittige tijden voor de boeg.


Pluto in Steenbok (sinds 2008) test alles uit wat een structuur heeft. Het gaat niet om mensen maar om materie: vormen, muren, instituten En dan conjunct Saturnus die juist de muren bewaakt. Deze collectieve invloeden knagen aan ieder's gevoel van zekerheid, en anno 2020 lijkt het zich uit te drukken (in Nederland althans) in een wens naar 'het terug naar normaal', wetend dat het niet gaat gebeuren. Het vierkant is daarmee uitgelegd. W e zijn er lang niet van af, en we gaan echt niet terug, is de boodschap.


Het Leeuw-Ram driehoek kleurt het begin van de maancyclus met een energetiserende bewustwording, vol creativiteit, moed en briljante bravados. Interessant is vooral dat deze driehoek alleen in beweging komt dankzij het hierboven beschreven 'irritante crisis duo' (via inconjunct). Zo zoekt het 'vuur' de grenzen op en de onbekende blokkades om zo verder te groeien.


De diepte psychologie stelt dat alles wat ons irriteert, deel is van de eigen schaduw. Het kan niet anders of de persoonlijke schaduw nu wordt geraakt door de donkere primitieve krachten uit het collectieve onbewust die nu en dan, maar met steeds grotere regelmaat, dreigend omhoog komen, en binnen doorsijpelend ongecontroleerde emoties oproepen. Het is heftig, en ook niet prettig. Vuur ontmoet Aarde.


Jung wees erop dat de mens de voeding nodig heeft van het onbewuste; dat de eb-en-vloed tussen het onbewuste en het bewustzijn van levensbelang is voor mens én maatschappij. Dat, zodra het bewustzijn (Leeuw hier) de overhand heeft, het afstormt op zijn ondergang want het zal t.z.t. overspoeld worden door het onbewuste. Hij stelde ook vast dat wanneer we onze schaduwzijde tegenkomen, we meestal zeer emotioneel, afwijzend of afkeurend reageren.


De woorden van Jung zijn aardig toepasselijk voor dit Blauw-Rood-Groen Driehoek.

 

Van Gogh

De Zon bij Vincent van Gogh

Horoscoop Volle Maan 3 augustus 2020

De Volle Maan van 3 augustus
de Leeuw-Waterman as
Individuele bewustzijn en groepsbewustzijn

 

Deze keer eindigt de voleinding van de maancyclus onder invloed van een vaste T-vierkant met Uranus, heerser van de Maan in Waterman, als focus planeet, en Chiron driehoek de Zon en half-sextiel Uranus. Dit laatste aspect veroorzaakt onrust, als onderstroom voor de stabiele samenstelling. Stabiel is een eufemisme want het vaste T-vierkant geeft vooral aan dat er geen beweging in de collectieve sfeer te krijgen is. Men blijft in de eigen overtuiging hangen, zet de hak in het zand. In zekere zin is het saai en vervelend, want alles wat getoond wordt is al bekend, van gedragingen en meningen tot aan de stand van zaken van economie en van de natuur - stress dus.


Wel interessant zijn Chiron in de Ram en Venus in de Tweelingen op de Noordknoop.


Venus
wijst ons al de weg, die welke de Noordknoop aanwijst, een thema voor de komende twee jaren: het werken aan verbinding. Voor nu toont deze horoscoop vooral aan dat het belang ervan niet gezien wordt door tradities en de macht, en ook niet door mannen en vrouwen die vinden dat ze de waarheid in pacht hebben (het inconjunct van Saturnus en Pluto in Steenbok). Maar het is er wel.


De passage van Chiron door Ram (duurt 9 jaar gemiddeld) valt samen met dramatische keerpunten in emancipatoire bewegingen. Hij was bijvoorbeeld in dat teken toen Luther King vermoord werd maar op het moment dat er genoeg kracht in mensen gewekt was; mensen die zolang al leden onder de segregatie in de VS. Het was maar 50 jaar geleden! BLM is de opvallendste beweging van nu die daarmee resoneert; gestart na de zoveelste moord van een zwarte man door de Amerikaanse politie. De strijd om vrouwenrechten is een ander voorbeeld van toen en van nu weer, en er zijn er vast meer.


Chiron in Ram staat inderdaad voor de wil en de moed om daar te durven gaan waar we bang voor zijn, om te worden wie we werkelijk zijn. Hij morrelt aan onze associatie van zekerheid en comfort met vrijheid (half-sextiel met Uranus in Stier), terwijl Venus voor broeder- en zusterschap staat. Als dat er niet mag zijn, is het mogelijk dat er meer clashes komen na deze Volle Maan. Op collectief en ook individueel niveau. Het is een tijd voor empowerment. En ik heb het niet over mondmaskers en 1,5 m afstand, laat ik dat maar heel duidelijk zeggen.

 

Leeuw Waterman Volle Maan

 

Horoscoop Nieuwe Maan 20 juli 2020

De tweede Nieuwe Maan in het teken Kreeft


Tijdens de laatste nieuwe Maan (21 juni) waren Zon en Maan in Kreeft net als nu. Toen inconjunct een retrograde Saturnus in Waterman, nu in oppositie met de nog steeds retrograde lopende Heer van Karma (een andere naam voor Saturnus) die intussen weer in Steenbok is. Karma betekent hier (zoals altijd) gewoon 'oorzaak en gevolg', en in Steenbok worden 'gevolgen van oorzaken' feiten waar we niet omheen kunnen.


Met deze oppositie eindigt de zoektocht. Maar hoe dan ook een retrograde Saturnus betekent dat wij, jij en ik, zich moeten verlaten op de eigen verantwoordelijkheid. Het punt is wel dat dit vermogen of onvermogen de collectieve optelling bepaalt. Het is deze die als een boemerang kan terugkomen zodra Saturnus weer direct loopt vanaf 29 september.


Nu dit valt mee, maar er is een ander aspect, minder opvallend weliswaar, die een waarschuwing kan zijn: Jupiter loopt richting een sextiel met Neptunus in Vissen. Een vierkant aspect was actief in 2019 toen het virus ontstond; dan een sextiel op 20 februari jl toen de lockdowns een feite werden vanwege een snelle verspreiding, ondermeer veroorzaakt door een totaal gebrek aan controle bij de vliegvelden, de poorten waar miljoenen mensen doorheen gaan. Op 27 juli weer met een finale op 12 oktober as. Voor zo'n aspect nemen we meestal een maand orb: we zitten er dus middenin.


Zullen we dezelfde patronen zien óf hebben we van deze ervaring in westerse humiliteit geleerd? Hoe dan ook een snelle investeren in gezondheidscontroles op vliegvelden en quarantaines strikt opvolgen, zoals ze dat doen in Azië, zou niet gek zijn, niet alleen het rioolwater onderzoeken....

 

Circe bij Waterhouse

Circe Invidosa - John William Waterhouse


noot: Circe is de dochter van Helios
en de Oceanide Perseis. .


 

 

Horoscoop Volle Maan 5 juli 2020

Volle Maan in de maand van de KreeftOpvallende dynamiek: een T-vierkant in de hoofdtekens met Chiron als uitdager en Uranus in Stier als stabilisator, voor zoverre Uranus dat kan zijn. De Maan in Steenbok speelt een sleutelrol in deze constellatie als heerser van de Zon en van een retrograde Mercurius, zeker met Saturnus sinds kort weer in Steenbok.

 

Maan

 


Deze planetaire opstelling doet me denken aan die van de Nieuwe Maan in Ram van 24 maart met als verschil dat de collectieve Leermeester (Chiron) nu onze behoeftes aan praktische regels en veiligheid (Maan in Steenbok) behoorlijk uitdaagt. Maar dit is slechts één kant van het verhaal, achter Chiron staat zijn heerser; in het wilskrachtige teken Ram is hij er voor alle mensen die naar avonturen smachten, sportievelingen en ondernemers, maar ook voor de oorlogszuchtigen. Mars in Ram pusht hen, meer risico's te nemen, actie te voeren of om op reis te gaan (huis IX). Ram vaart graag blind, impulsief en zonder planning terwijl Steenbok een veel voorzichtige, maar voor Ram sombere, realisme verkiest.

 

Mars manuscript|

Mars


Het ziet er naar uit dat we, tot aan de volgende nieuwe Maan van 20 juli, ons in deze precaire situatie bevinden, tussen twee uitersten, een waarin de reële economie (Uranus in Stier) fungeert als hendel, als een iets wat een vorm van bevrijding op gang brengt, iets wat ons zo familiaire is.

 

 

Ringverduistering 21 juni 2020\

Nieuwe Maan in Kreeft en zomerwende


Precies zes maanden na de ringversduistering van december 2019, is er weer een op 21 juni, en weer niet zichtbaar bij ons. Het officiële begin van de pandemie kwam kort na de december verduistering, die ik overigens niet met de pandemie associeer, wel met een verduistering van het collectief bewustzijn.


De nieuwe Maan valt nu met de zomerwende, net als de nieuwe Maan van 22 december 2019 met de winterwende viel. Vanuit Wuhan en/of Italië begon het coronavirus aan een snelle verspreidingstour, die met dit Kreeft keerpunt succesvol de wereld rond gegaan is; een spoor van verwarring achterlatend maar ook nieuwe bewegingen. Zoals zo vaak gezegd door spirituele leiders en filosofen, met een 'licht uitval' komen de oerangsten maar ook een diep verlangen naar 'licht'. Dit zijn collectieve inwijdingsprocessen, geboorteweeën, Kreeft, misschien tijd om de (collectief) gekwetste kinderen te helen?


Het begin van het tweede kwadrant van de dierenriem en van een maancyclus met een zonsverduistering; twee cycli, twee keerpunten, die opvallend synchroon vallen met een versneld loslaten van de lockdowns-maatregelen in Europa; in deze aardse regionen het begin van een nieuwe sociale fase. Zo te zien, is het te verwachten dat we er zeker zoet mee zijn tot de Zon in Weegschaal komt, of zelfs in Steenbok (de volgende twee Ingres in de hoofdtekens)

Spiraalvormig zonnesymbool Gotland

Zonnesymbool - Gotland Zweden- 5e eeuw

 

Nieuwe Maan in Kreeft inconjunct retrograde Saturnus in Waterman

De Maan is het volk (wij): het wilt de gezelligheid van vroeger weer voelen en irriteert zich aan het koele realisme van de autoriteiten, en vice versa. Kreeft versus Waterman, water versus lucht, instincten versus ratio, de clan of de familie versus het groepsbelang, gevoel versus wetenschap, nabijheid versus afstand..De Maan voor het gewone, het vloeibaar, Saturnus voor het vormgeven, de structuur; hang naar het verleden versus denken aan de toekomst.


Alleen loopt Saturnus retrograde sinds 11 mei, het begin van het loslaten van de maatregelen. Sindsdien verzwakt zijn invloed, en blijft ons om inspiratie te vinden bij ons geweten want de retrogressie wijst op het loslaten van controle door verantwoordelijken: overheden, machthebbers en opvoeders. Hoewel het voor velen niet zo aanvoelt (lees ik in de kranten), is het toch zo: controle en structuur zullen tot eind september niet van buiten af komen. De noodwet, als hij er komt, komt er zeker niet voor Saturnus weer recht loopt (na 29 september).


Een 'inconjunct periode' voelt altijd ongemakkelijk, vol twijfels het roept vragen op: leren door zelf ondervinding dus. Wellicht, de enige passende leerschool voor het 'westers bewustzijn', individueel althans want collectief staan wrijvingen voor crisis: de partijen voelen zich niet gezien door de ander. Echt gezellig wordt het niet tot aan de Volle Maan.


En dan staat Neptunus, die ik met virussen associeer, in Vissen in het huis van Dood en Wedergeboorte, driehoek een retrograde Mercurius in Kreeft in XII, het huis van de onzichtbare vijanden - diepe ondergrondse wateren die wachten om naar buiten te stromen. Het valt moeilijk te zeggen welke kant ze opgaan; zowel beperkingen als chaos liggen op de loer. Voor ons in Nederland kan het net zo goed op heel veel regen wijzen of juist op het tegenoverstelde een groot gebrek aan water de komende twee weken. We zullen zien.

 

Het pad van de ringverduistering van 21 juni 2020

Het pad van de zonsverduistering van 21 juni 2020 is bij zonsopgang te zien in Congo dan Zuid-Soedan, Ethiopie, Yemen, Saoedi Arabië, Oman, Pakistan, Noord-West India, Tibet, China en Taïwan, eindigt in de Stille Oceaan bij zonsondergang.
Niet bij ons te zien.

 

Horoscoop Volle Maan 5 juni 2020

Volle Maan in de maand van de Tweelingen


Het tweede eclipsen-seizoen begint met een lichte Maansverduistering - in de bijschaduw; het laatste seizoen begon eind december 2019 met een zonsverduistering; rond de tijd begon het corona-virus bekendheid te krijgen. Wat verder niets zegt over deze pandemie overigens, maar wel over de emoties die het bij ons opriep. Nu zes maanden later zijn we op een keerpunt beland: de zomer ligt voor de deur, de zon schijnt, en langzaamaan worden lockdowns losgelaten. Velen hopen hét achter de rug te hebben en te kunnen genieten van het 'bevrijd zijn'. De verduistering van de Maan, even zo licht, lijkt dit gevoel weer te geven. Of dat de werkelijkheid weerspiegelt is een ander verhaal, want een verduisterde Maan wijst ook op het loslaten van het begrip veiligheid, en dus op het nemen van risico's. Evenzeer licht en ambivalent.


Astrologisch gezien wel een duidelijk patroon: een T-vierkant in de beweeglijke tekens met Mars en Neptunus in Vissen als aandrijving, een verduisterde Maan wiens heerser Jupiter retrograde loopt en conjunct een retrograde Pluto, en daar tegenover de Zon conjunct retrograde Venus, met zijn heerser sextiel Uranus. En dan de Noordknoop die van Kreeft naar Tweelingen is gelopen.


Vertaald: we kunnen heel veel bewegingen verwachten, een vloeiende chaos die een appel zal doen op ons aanpassingsvermogen; confrontaties met duistere en vernietigende zaken uit het collectief verleden die de evolutie blokkeren en die we onder ogen zullen krijgen. De toekomst (Zon en Noordknoop) houdt een bewustwording van het niet-ik, de ander, het samen wandelen en het leren van elkaar. In beweging zijn, waarnemen en verder wandelen; Tweelingen is de lucht die in en uit onze longen stroomt; leven dus. De vraag is nu: zijn we in staat om deze energie te omarmen (mundaan) en samen te zijn - het lijkt zo ver weg op dit moment.

 

Plastiek vuilnisbelt van de wereld Malaysia

'Plastiek vuilnisbelt van de wereld'
dorp in Malaysia

 

Voor nu is Mercurius in Kreeft sextiel Uranus in Stier - hij is waterig en verbindt zich met aarde - geld - op bijzondere wijze. Te verwachten; veel emoties in onze verhalen, en in het luisteren naar elkaar de komende tijd. Ongemakkelijk, met nu en dan explosieve (opgekropen) rebelse oprispingen in woorden en gebaren. Er is honger naar vernieuwing, verbeelding, lijfelijkheid, hedonisme en dus ook materialism - de economie moet weer draaien als mantra. Misschien staat deze combinatie voor het open gaan van de handel, restaurants en musea, het uitgeven van belastingengeld door de overheid - waar zijn onze herinneringen gebleven aan helder blauwe hemel, schone lucht, zingende vogels en de stilte... deze vraag mogen we ons best weer afvragen, voordat de economie weer te snel draait (Uranus in Stier).


De aandrijvers van het T-vierkant zijn Mars en Neptunus in Vissen, ondermijnend en inspirerend, op haar best vecht deze combinatie voor haar idealen, gaat tot het einde van haar opoffering in haar strijd om de rechten van anderen die dat niet alleen kunnen; een zoektocht naar eenheid; maar op zijn slechts kan het ook de vernietigende invloed van religieuse fanatisme, van idealisme, van oprukkende legers, de zoektocht naar een sterke leider worden; want Jupiter, heerser van de Maan, Mars en Neptunus, loopt richting zijn tweede conjunctie met Pluto in Steenbok (pas exact eind juni). Beiden zijn nog retrograde: het kan aanvoelen alsof we de tijd moeten inhalen, voorbereidingen moeten treffen, vanwege dreigende omweerswolken die nog niet geweken zijn, voelen we.

Dus ja, samen is better, zegt de Tweelingen.

 

2020 - black lives matters

 

Horoscoop nieuwe maan 22 mei 2020

Het teken van de nieuwe maan is de energie die
elke nieuwe maancyclus initieert. Tweelingen - dualisme


Opvallend helder: de nieuwe Maan in Tweelingen ontvangt een driehoek van een retrograde Saturnus in Waterman, en haar heerser, Mercurius, ook in Tweelingen is conjunct Venus en vierkant Neptunus in Vissen.

Er zijn altijd twee kanten aan welke verhaal dan ook, zegt de Tweelingen, onze wereld is duaal; er bestaat geen zwart-wit: met Saturnus retro in driehoek, kunnen we velen terugblikken verwachten en meer reflectie en mogelijk ook een terugval in de autoriteitsgevoeligheid. Wat is vrijheid? Wat is verantwoordelijkheid? Wat betekent broederschap en solidariteit, en hoe zit het met de gelijkheid? Wat is waar, wat is bewezen, waar zijn de cijfers? Eindelijk lucht en ruimte in onze geest, minder angst wellicht. Tweelingen is ook jij en ik.

Mercurius luistert en kijkt naar Venus die iets anders laat zien, liefde en schoonheid, verhoudingen, spel, en onder invloed van Neptune verbinding, verbeelding, compassie, mededogen...

Filosoferen versus Humaniteit, het zou mogelijk moeten zijn.

 

 

horoscoop volle maan 7 mei 2020

Tijdens de volle maan ontvangt de aarde een maximum aan zonlicht: de energie van de zon en de weerkaatsing daarvan via de maan. Astrologisch staat deze periode voor vervulling en bewustwording; daarom wijden verschillende spirituele richtingen deze dagen aan meditaties sommigen gebaseerd op de symboliek van het zonteken.
Volle Maan in Stier - de zich transformerende aarde

 

De Aarde staat altijd tegenover de Zon in de horoscoop en bij elke Volle Maan staat de Maan, er conjunct mee nu in Schorpioen, het teken van de crisis van transformatie; vandaar de 'zich transformerende aarde'. Een benaming die bijzonder toepasselijk is zolang Uranus door Stier loopt (tot 2026). Uranus, die geassocieerd wordt met bevrijding, veroorzaakt in dit teken vele veranderingen in het ritme van het wezen van de Aarde en daarmee ook in de manier waarop we met haar rijkdommen en al haar bewoners omgaan..


De heersers van Maan en Aarde zijn nu Mars en Pluto; de ene in Waterman vecht voor meer ruimte, de andere in Steenbok knaagt al langer (sinds 2008) aan de zekerheden die onder dit teken vallen, de formele maatschappelijke structuren en politieke systemen, die de geest verstikken, en ook de angst voor verlies oproept. Of, kunnen we niet beter deze angst de angst voor het onbekende noemen?

 

De Zon en Mercurius in Stier symboliseren bewustzijn en weten; Stier voegt de standvastigheid en de rust aan toe; dit jaar werken ze onder een gecombineerde invloed van Venus in Tweelingen en Neptunus in Vissen, verzachting, inspiratie en liefde in beweging...


Groene aspectenlijnen staan voor het zoeken naar antwoorden temidden van gegevens die moeilijk verenigbaar zijn; op z'n beste dwingt het ons om met originele oplossingen te komen. Op aardse niveau lijkt me dit prachtig passen bij de periode die tussen deze volle maan en de nieuwe maan ligt: hoe vanuit rust in beweging te komen. Het planetaire patroon die we ook kunnen zien in deze horoscoop lijkt op een soort Vlieger, een die wellicht niet gemakkelijk opstijgt want asymmetrisch en ietwat zwaar, maar toch het is een vlieger...


...de komende periode lijkt zo een cruciaal fase in te luiden ter voorbereiding op de volgende maancyclus in de Tweelingen; het juiste moment dus om beslissingen te nemen voor wijze acties, zo veel mogelijk afgestemd op de energie van deze bijzondere volle maan die in het Oosten Wesak heet, het feest van de Boeddha.


Buddha Odilon Redon

Buddha bij Odilon Redon

 

Horoscoop Nieuwe Maan 23 april 2020

Het teken van de nieuwe maan is de energie die elke nieuwe maancyclus initieert. Stier - aarden


Het begin van deze nieuwe maancyclus in de Stier staat voor ons in Nederland en de landen eromheen onder invloed van Uranus en Saturnus en onder heerschappij van Venus in de Tweelingen die een driehoek maakt met Mars in Waterman en een vierkant met Neptunus in Vissen. Dit zijn een hele boel verschillende soorten energieŽn die niet hetzelfde beogen en toch met elkaar te maken hebben: Stier, de aarde en het zintuiglijke; Tweelingen, de lucht en de verbinding; Waterman het weten en Vissen het meevoelen.


Deze ascendant vertelt over hoe wij collectief de wereld tegemoet treden en voor welke uitdagingen we staan tot aan de volle Maan. Een ding is zeker Waterman kan de 1,5 meter-samenleving aan. Dit is een eerste stap, er zijn meer uitdagingen; de grote vragen over het leven na covid-19; hebben we de hints goed begrepen? Iedereen ervaart hoe schoon de lucht is geworden, hoe helder de sterren, hoe fijn de stilte, de natuur en ook hoe zwaar het zorgpersoneel het heeft, hoe de kunsten ons verbinden, hoe dit alles ons doen open staan voor andere dimensies... we zijn compassievoller geworden lijkt het, het gaat om het belang van het geheel... niet iedereen ziet het zo natuurlijk, maar het doet er niet toe, we zijn met velen, heel veel, blijkt.


De heersers van Waterman staan nu vierkant elkaar; de een heerst over de intelligente lockdown de ander over de inzet van collectieve veranderingen. Veel bewegingsruimte zit er dus niet in; er is inzicht en er is de wake-up call. De grenzen gaan niet open, noch de vliegtuigen vliegen, laat de exitgang ook intelligent zijn.
Langzaam bewegen is ook bewegen, zegt de nieuwe Maan conjunct Uranus in Stier in het huis (III) van de directe handel, de scholen en onze nabije omgeving. Wellicht kopen we dichterbij, komen de aardbeien niet meer uit Spanje maar uit Gelderland, slow-food dus, en worden kinderen in kleine groepen onderwezen, en wat een winst zal dat zijn trouwens!


Saturnus in Waterman gaat onherroepelijk voor wetenschappelijke inzichten en handige technologieŽn, drones, apps en videobellen kunnen nu door zijn praktische uitvoerder (Uranus in Stier) heel snel gematerialiseerd worden (vierkant). Gelukkig kan Saturnus nog niet zo veel want Uranus in Stier heeft niets met technologieën, en Saturnus zelf loopt straks terug de Steenbok in (op 2 juli). We moeten wel wakker blijven want dit vierkant is het thema van 2021; en nu ingezette veranderingen betreffend de economie, voeding, natuur en milieu zijn premissen voor hoe we volgend jaar zullen beleven. Nu Saturnus, Mars en Venus in luchttekens zijn, veel nadenken en praten.


En Venus? Ze zit thuis een eind weg te dromen met Mars te u-tuben en te musiceren. De traceerapp is zo gedownload, en dan kunnen ze buiten spelen terwijl het algoritme covid-19 in de gaten houdt.... Echt? Niet alleen. Er is ook de invloed van Neptunus die alles vervaagt en verbindt; een diep gevoel, compassie is zonder grenzen en goodwill, die over de hele wereld zichtbaar worden, niet verhinderd door welke lockdown dan ook.


Terre Mere Aba Luz

Terre-Mère - A'ba Luz

 

 

Horoscoop Volle Maan 8 april  2020

Tijdens de volle maan weerkaatst de maan een maximum aan zonlicht; de energie van de zon en de weerkaatsing daarvan via de maan. Astrologisch staat deze periode voor vervulling en bewustwording. Daarom wijden verschillende spirituele richtingen deze dagen aan meditaties sommigen gebaseerd op de symboliek van het zonteken.
Dit jaar, vanwege de crisis en omdat de eerste Jupiter-Pluto conjunctie vóór de volle maan plaatsvindt, worden wereldwijd oproepen gedaan voor gezamenlijke meditaties om healing.

Volle Maan in Ram - voortgang van het beginHet proces van voortgang begon met de nieuwe maan en komt nu tot wasdom, wordt zichtbaarder. De Ram-periode (solstitium, nieuwe en volle maan) zet altijd de toon voor het gehele astrologische jaar; het is interessant om deze volle maan nu te beschouwen binnen de context van onze 'confinement' welke vermoedelijk in welke vorm dan ook zal voortduren tot aan het zomer solstitium.


Opvallend is het ongemakkelijke inconjunct tussen de Maan en Neptunus. De ongrijpbaarheid van het virus en zijn verspreidingswijze valt onder Neptunus in Vissen. Bij Neptunus horen ook kunst en muziek, alles wat het bewustzijn verhoogt en alles wat deze benevelt. De musea zijn gesloten, maar muziek kan altijd en overal. Een behoefte aan harmonie en contact (Maan in Weegschaal) omschrijft de collectieve sfeer; men is op zoek naar verbinding, een die via een inconjunct met Neptunus iets bijna atonaal krijgt (atonale muziek is een muziek die geen vaste grondsoort heeft). Boven alles staat datl Neptunus het antwoord is op een collectieve zoektocht naar verlossing...


Mars, heerser van de Zon en Chiron staat in Waterman samen bij Saturnus op de ascendant, wel stevig in het zadel. De oorlogsgod leidt de strijd, hij hoort de verlangens en de behoeftes aan beweging (driehoek Venus in Tweelingen); hij verbindt zich actief met Chiron, die onder Covid-lockdowns staat voor alle vitale beroepen, onze redders in nood zo ingepakt dat ze net buitenaardse wezens lijken. Zo'n straffe samenwerking van planeten doet vermoeden dat Nederland de situatie onder controle gaat houden (of moet houden want Saturnus is hier bij betrokken) met meer organisatie, communicatie en strakheid
.


We hebben ook de eerste uit een serie van drie Jupiter-Pluto conjuncties, in wijd vierkant met Zon en Maan, apex van een T-vierkant in de hoofdtekens. Een flinke uitdaging komt astrologisch in het spotlight, hoewel spotlight niet de juiste bewoording is want ze opereren vanuit een schuilplaats (huis XII): maatschappelijk staan ze voor een kracht die in het geheim, ongezien opereert. Ze kunnen onzichtbare vijanden, symbolen van occulte krachten worden; energieën uit het collectieve onbewuste die iets destructief in zich dragen, maar gelukkig ook op een diepe spirituele generatieve transformatie van datzelfde collectief. Net waarvoor we ontvankelijk zijn (huis XII).


Pluto en Jupiter heersen over de huizen waar we resp. Schorpioen (huis XI), Boogschutter en Vissen (huis XII en III) vinden; een gezamenlijke optreden in Steenbok-stijl doet zich gevoelen in deze levensgebieden. Jupiter gaat in de vorm van de wet over alle communicatie middelen, internet, zooms en sociomedia, over de korte reizen, over onze buren en ook over de 'onzichtbare vijanden om ons heen', virussenverspreiders en -dragers, als spirituele leider gaat hij over ziekenhuizen en alle plekken waar men alleen is. Jupiter in XII is een 'engeltje op je schouders hebben'. Of dat ook zo is als Pluto erbij staat is de vraag. Wel, de dood kan een thema zijn, dat vaker in het nieuws zal komen, net als het eenzaam sterven. Hij heerst ook over de openbare ruimte (huis XI) wat kan wijzen op krachtiger ingrijpen richting groepen in de publieksruimte vanwege bedreigingen uit 'onbekende hoeken'...


Dit alles bevestigt wel een lockdown met meer regels, of meer boetes en wellicht meer gevaren. Het valt niet mee voor de individualisten die we zijn. Maar de aanroepen tot collectieve groepsmeditaties die liefde, compassie en healing aanroepen resoneren op geweldige positieve wijze met deze Volle Maan in Ram - punctus contra punctum.


White Tara Tibetaans boedhism

Sitã Tãrã
Tibetaanse tangka

 

Horoscoop Nieuw Maan  24 maart 2020

Het teken van de nieuwe maan is de energie die elke nieuwe maancyclus initieert. Ram - het beginVier dagen na de Ram ingres, het begin van het astrologische jaar, vangt de nieuwe maancyclus aan. Deze twee cycli zijn met elkaar verweven tot aan de volgende nieuwe maan en treffen elkaar weer bij de zomerwende, het tweede belangrijke keerpunt van het jaar, nu vuur dan water, waarschijnlijk zal wat de komende twee weken voortbrengen tot de wende voortleven.


Zon en Maan voegen zich nu bij de Centaur, de andersdenkende genezer (in Ram geen zachte heelmeester), en versterken het vierkant dat Chiron een hele tijd al maakt met de Maansknopen. Een bundeling van dynamische krachten, in staat om zo nodig een kanteling te forceren richting een context waarin zorgzaamheid (Kreeft) centraler staat dan protocollen, want het is nu aan de Ram om over de Noordknoop te heersen. Het verbaast me niet dat de lente er eerder is en warmer dan ooit.


Mars, heerser van de nieuwe Maan, stevig in Steenbok en net voorbij Pluto en Jupiter, is nu de leider van de roedel - en wat van een roedel. Een machtig aards stellium heerst over dat van het lente vuur; het beeldt een strakke hiërarchische verhouding uit met de mogelijkheid tot kordate samenwerking in petto, maar zeker niet vanzelfsprekend. Totaal anders opererende drijfveren komen hier in botsing; in besloten liggen zowel een vernietigende strijd als de mogelijkheid tot onverschrokken optredens, van plannen die grote maatschappelijke veranderingen kunnen veroorzaken. Interessant maar niet perse prettig voor iedereen.


Deze samenkomst van planeten doet mij denken aan de mythe van Demeter (Ceres) waarin ze met Hades (Pluto) een deal moet sluiten om haar dochter Core terug te krijgen nadat Hij haar ontvoerd had en vervolgens meegenomen naar zijn onderaardse ijk. Ze spraak eerst een vloek over de mensheid uit zodat Zeus (Jupiter) Hermes naar de Hades stuurde om onderhandelingen te starten.. .zodat de aarde weer vruchtbaar werd...

 

Ceres

Ceres - nu in Waterman


Saturnus tenslotte, de heerser van de Steenbok roedel is net Waterman ingegaan, de enige planeet in lucht. Traditioneel geassocieerd met beperking en straf, zijn hoogste goed is het geweten, die onder Waterman over 'sociaal bewustzijn gaat. Dat komt dan even goed uit, onder het juk van deze corona-epidemie én in quarantaine: tijd genoeg om na te denken over wat we aan het doen waren en zijn; en over het soort wereld waarin we willen leven, over onze plaats en rol in de relaties tot medemens, dieren en natuur, met alles wat op de aarde leeft.


De lente is begonnen.

 

crocussen

 

Horoscoop Volle Maan 9 maart 2020

In de dagen rond volle maan komt tot wasdom wat met nieuwe maan een aanvang nam. Het zijn dagen waar velen over de hele wereld samen zich met elkaar verbinden om over de energie van het zonteken te mediteren.
Vissen - vergeven en loslaten

 


Eens in het jaar maakt de Zon een conjunctie met één van de buitenplaneten: dan begint een nieuwe collectieve cyclus. Deze Zon-Neptunus cyclus behoort Neptunus net als alle eerdere sinds Neptunus in Vissen staat, maar deze keer gebeurt dit tijdens de Volle Maan; en worden zowel Zon als Neptunus door Maan in Maagd weerspiegeld. Het kan niet anders of de principes die onder Neptunus (en Vissen) vallen in dominante zullen zijn na deze volle Maan.Wat valt er onder Neptunus? Alles wat net als water is, stroomt en golft en stormt en leeft, en ook ondermijnt en verward, dromen en illusies en idealen... Neptunus is de grenzeloosheid, een oneindig zweven en de Zon maakt dit nu zichtbaar: grenzen bestaan niet, muren helpen niet. Vissen is alleen geïnteresseerd in de ziel, in de muziek, het loskomen van de stof; Hij gaat over vergeving, over Liefde, over lijden, over de eenheid van het Al.


Kathe Kollwtiz - Pieta

Kathe Kollwitz - de pieta

 

Alleen Jupiter, coheerser van Vissen, vertelt een ander verhaal: vanuit het aardse teken Steenbok, het teken van de Tijd, met Mars vormt hij een conjunctie die ons kan helpen bergen werk te verzetten; om het onmogelijk mogelijk te maken, misschien.


Het virus dat nu door de wereld dwaalt sinds een onbekende datum in 2019, is wel een zeer bijzondere uitdrukking van Neptunus, stilletjes gekomen, indirect ondermijnt hij de economie van de getallen. Het 'thuis moeten blijven' dat het gevolg er van is, is opvallend. Het zou niet verbazend zijn of we na deze volle Maan nog meer worden gedwongen, thuis te blijven, minder te reizen, te vliegen, minder te werken, te doen, te eten, te kopen. Tijd (Steenbok!) misschien om ons bezig te houden met de zaken van onze ziel (Vissen), en om alleen te zijn (Jupiter/Mars Steenbok en Saturnus).

 

Het vierkant van Chiron met de Knopen-as die actief was bij de nieuwe Maan en 'de wieg aan het schommelen bracht' is nu exact: het werk - het omkiepen van de toren ? - gaat voort. De Maagd (de Maan) komt als geroepen; ze zuivert, filtert, verricht ongezien werk in het klein dat de medemens helpt. Haar elementalen maken lucht en aarde schoon, en haar heerser, die goed getimed weer recht gaat lopen, brengt ons het helder denken van de Waterman, met zijn kan vol frisse levenswater.

 

 

 

Horoscoop Nieuwe Maan 23 februari 2020

Het teken van de nieuwe maan is de energie die elke nieuwe maancyclus initieert. Vissen - onthechting

Als heersers van deze nieuwe Maan in Vissen zullen Neptunus en Jupiter samen de dienst uitmaken; de ene met zijn drietand roerend in het water, de ander regerend vanuit de hoogtes van zijn Olympus. Zij heersen over de nieuwe Maan terwijl deze, precies halverwege de god van de Strijd (Mars) en de moderne Hemelgod (Uranus), hun beginselen tot aan de volle Maan zal uitdragen - een vreemde en mogelijk heftige draagtijd.


Mercurius houdt zich afzijdig (retrograde en in Vissen) en Venus (heer X en vierkant Jupiter) heeft teveel uitgegeven. Cheiron slaat als enige een brug tussen verleden en de plek waar we naar toe moeten gaan (zuid- en noordknoop). Hij is de enige dynamieke factor, en geplaatst halverwege Uranus en Maan wordt hij de veroorzaker van bewegingen en conflicten - geen zachte heelmeester deze keer. De Centaur lijkt inderdaad de sleutel, of het geheim, te dragen van deze maancyclus. Hij staat voor de Kunst van het Gevecht, van Moed en Durf; omgeven door veel water en veel aarde, hij is Vuur. Het klinkt als een oud mythologisch verhaal, niet waar?


Astrologisch gezien hebben we te maken met een bijzonder aspectpatroon die Bruno Huber de Wieg noemde (2 sextielen - 1 oppositie - 2 driehoeken). Dit energiepatroon beeldt een veilige nest uit; het draagt geen bijzondere dynamiek, het is een broedplaats. Deze Wieg wordt nu aan het schommelen gebracht door Chiron, de genezer (via de Maansknoop polen); wat een kracht is nu dan niet vereist om los te komen van de loodzware bezetting in Steenbok? Welke storm veroorzaakt het dan niet in de heldere poel van de Krab, waar de Maan in Vissen over heerst? Waar zullen we zijn bij de Volle Maan?Jung - Red Book

 

Horoscoop Volle Maan 9 februari 2020

In de dagen rond volle maan komt tot wasdom wat met nieuwe maan een aanvang nam. Het zijn dagen waar velen over de hele wereld samen zich met elkaar verbinden om over de energie van het zonteken te mediteren.
Waterman - bezielingSinds de laatste nieuwe Maan woedt een hevige strijd tussen machthebbers. Elke verloren millimeter is één teveel, elke opwarmingsgraad ook. De wereld is in brand. Het vierkant in de vaste tekens tijdens de laatste nieuwe Maan lijkt vooral stilstanden te brengen. Maar, misschien is de enige stilstand de andere niet, bijvoorbeeld in China dankzij een voortvarende aanpak aldaar van het coronavirus, geen vervoer, niemand op straat, geen auto's, geen vliegtuigen, geen geluid eindelijk vakantie voor de hardwerkende chinezen, geen olie nodig, geen vervuiling...


Maar wat vertelt de horoscoop van de Volle Maan?


De Zon in Waterman heerst over de Maan in Leeuw; de twee heersers van Waterman, Saturnus en Uranus maken resp. een half-sextiel met Mars in Boogschutter en met Venus/Chiron in Ram, waarbij Mars de heerser is van Venus, die de heerser is van Uranus. Dit reisje eindigt via Jupiter (heer Mars) bij Saturnus in Steenbok en zijn conjunctie met Pluto. Vele bewegingen en irritaties om niets - geen beweging dus: we eindigen bij de onoverkomelijke Saturnus-Pluto conjunctie: stilstand, machtstrijd.


Licht gevend zijn het biquintiel (144°) tussen Maan en Jupiter en het quintiel (72°) tussen Zon en Uranus. Dat voelt als een grote geestelijke ruimte, inspiratie. Wie weet is wat we als nieuws lezen, niet wat er werkelijk aan de hand is.


 

Pegase door Odilon Redon

Pegase - Odilon Redon

 

Nieuwe Maan 10 januari 2020

Het teken van de nieuwe maan is de energie die elke nieuwe maancyclus initieert. Waterman - broederschap


Met deze nieuwe Maan in Waterman komt eindelijk meer lucht in de wereldse affaires.
Met de nieuwe Maan inconjunct de Noordknoop in Kreeft, Venus conjunct Neptunus in Vissen (heer Uranus) en Mercurius in Waterman (op z'n helderste dus): mogelijk dat onze gedachten zich meer richten op de menselijke dimensie: the brotherhood of men.


Uranus, die vanuit zijn positie in de 'aardste' der aardse teken aan het werk is, veroorzaakt vast een wake-up call (vierkant). Het zou mooi zijn als we het begin (nieuwe maan) zaggen van een echte doorbraak in de manier waarop we bezit en geld verdelen, en met de aarde en zijn inwoners omgaan.

Het zou eigenlijk een zeer goed moment kunnen zijn om vooral en alleen aandacht te geven aan de basiseconomie; om de aannames van de "1%" ter discussie te stellen, en echt actief werk te maken van al dat gepraat (sextiel Chiron in Ram).


Het vierkant in de vaste tekens is een moeilijk gevecht, toch een die resultaat kan brengen. Is het overigens niet opvallend dat Davos eindigt met deze nieuwe Maan; dat de situatie in Australië ons steeds duidelijker toont wat klimaat verandering betekent. Dat we niets voorstellen tegenover de kracht van de natuur.
Gaan we eindelijk een keerpunt zien?


 

 

Horoscoop Volle Maan 10 januari 2020

In de dagen rond volle maan komt tot wasdom wat met nieuwe maan een aanvang nam. Het zijn dagen waar velen over de hele wereld samen zich met elkaar verbinden om over de energie van het zonteken te mediteren.
Steenbok - wat is het plan?

 

Opvallende kosmische patronen rond deze Volle Maan:

- Uranus die sinds 11 augustus 2019 retrograde was, gaat op 11 januari weer direct,
- Jupiter heeft net een driehoek gemaakt met deze Uranus,
- de Saturnus/Pluto conjunctie (de enige) wordt exact op 12 januari. Daarmee komen opgebouwde spanningsvelden tot een climax, alle collectieve, maatschappelijke en politieke machtsconflicten omvattend van afgelopen twee-drie jaren, welke de komende jaren hun effect zullen hebben,
- de conjuncties van Zon en Mercurius met Saturnus en Pluto, op 12 en 13 januari, zullen de komende dagen als aanjagers fungeren, het effect van de conjunctie verlengen en verspreiden,

- de verduisterde maan in Kreeft kan effect hebben op een collectieve behoefte om gewoontes los te laten,


Meer in het algemeen gaat deze volle maan over de tegenstelling tussen volk en machthebbers en over de bewustzijnsprocessen die uit deze tegenstelling ontstaan. Waar de macht resoneert met een patriarchale conservatieve dominantie, zal de crisis groter zijn (vanwege de conjunctie tussen Saturnus en Pluto) dan waar men de dynamiek gebruikt om een betere wereld te bouwen - en zeker nu de Maan een driehoek ontvangt van Neptunus in Vissen -emotionele compassie.


Al dit met het oog op de ingressen van Jupiter en Saturnus in Waterman en hun conjunctie in dat teken op 21 december. Al voelbaar als een diep verlangen naar lucht en helder denken. Maar zover is het niet; in het nu een zeer diepgaande crisis m.b.t. tot alle Steenbok zaken (zo vaak besproken de laatste tijden). En we weten dat crisissen kansen zijn. Ze dwingen ons om vanuit een hoger collectief niveau van bewustzijn te leren kijken....ter inspiratie kwam toevallig deze wijze astrologische woorden die tegen - ter overdenking.

 

Janus

 

'The transpersonal way is that path on which karma is transmutated into dharma: the inertia of the individual's past is used to fulfill a need of humanity. Along that way, crises serve to challenge the individual to stop acting as a creature of the past and to become a creator of the future — or rather, to become a focusing agent through whom humanity (or the Soul Field) is able to fulfill a particular, limited purpose.

Uranus, Neptune, and Pluto symbolize three steps or stages on the transpersonal way:


- some kind of crisis that reveals the inability of a strictly humanistic or person-centered approach to "solve" one's problems (Uranus)

- the process of becoming objective to forces of the past which condition one's actions, feelings, and thoughts; of deconditioning and severance (Neptune)

- a process of complete catharsis and repolarization, that is, the formation and empowerment of a new set of images polarizing one's mind and life — and rebirth (Pluto).'


(Leyla RaŽl: 'The essential Rudhyar' onder punt 11)


 
de Aarde en de Maan

archief
dot 2019
dot 2018
dot 2017
dot 2016

dot 2015
dot 2014
dot 2013