béatrice boucher      consulten      cursussen      lezingen & workshops      artikelen      links

kennismaking met astrologie
astrocafé
astroworkshop gorssel

om deze teksten te begrijpen heb je enige astrologische kennis nodig - de horoscoop van de Volle Maan is meestal voor Amsterdam berekend en wordt collectief geïnterpreteerd - voor individuele invloeden kijk naar de plaatsing van de volle maan in de huizen van je horoscoop -
- elke maancyclus begint met de Nieuwe Maan -

de 12 volle manen van 2018
CURRENT MOON
Volle Maan

Horoscoop Volle Maan 22 december 2018

Horoscoop van de Volle Maan geldig voor Nederland en de landen eromheen, planetaire aspecten voor de hele wereld (kleine orbs).


Bijna één dag na het Wintersolstitium, één van de vier keerpunten van het jaar, vindt de Volle Maan van de Steenbokmaand plaats. Het Solstitium geeft informatie over de zaad-energie van aankomende drie maanden terwijl de Volle Maan het moment van volbloei is van iets dat begon met de Nieuwe Maan van 7 december.


Een T-vierkant met Cheiron in Vissen als focusplaneet en een retrograde Uranus die het soli-lunar spanningsveld (Kreeft-Steenbok) overbrugt wat natuurlijk geen rustige situatie creeert, eerder een wilspelturigheid zonder weerga (driehoek). Los van al het plotseling dat ons kan overvallen en/of die in onszelf zit, er is ook een lijden voelbaar, een onmacht om de eengezindheid te bereiken of te houden. Hier ook het stressvolle effect van Uranus vierkant de Maansknopen als een soort van voorbereiding op het eclipseseizoen van januari tijdens welke we wellicht meer moeten loslaten dan we al vermoeden. En nogmaals, mundaan gezien.


Deze Winterwende en Volle Maan lijken geschikte momenten op individueel niveau om te mediteren over het lijden en mededogen (Chiron in Vissen) en over onze woonplek waar we slechts de passage zijn, de Aarde (in Kreeft net als de Maan).

 

Winterwende en Volle Maan

 

 

horoscoop volle maan 23 november 2018

Horoscoop van de Volle Maan geldig voor Nederland en de landen eromheen, planetaire aspecten voor de hele wereld (kleine orbs).


De Boogschutter-maand is in het algemeen de juiste tijd om jezelf nieuwe langetermijndoelen te stellen. Deze keer hebben we echter met een bijzondere situatie te maken omdat de Boogschutter-maand met een Volle Maan begint en Mercurius ook nog net retrograde is gaan lopen. We kijken terug i.p.v. vooruit. Het doet dan veronderstellen dat de intense verborgen ervaringen uit de Schorpioen-maand bepalend zullen zijn voor wat zich rond en na deze Volle Maan voltrekt; en dat we pas een Boogschutter-begin (doelen) kunnen maken vanaf de Nieuwe Maan. De periode tussen de volle maan (23 november) en de nieuwe maan (7 december) zal vermoedelijk eerder een grote loslatingsproces zijn waarin diepe en donkere emoties met elkaar botsen en zo zichtbaar worden. En dit geldt zeker voor de mundane situatie.


Tijdens deze Volle Maan staan we onder invloed van een T-vierkant in de beweeglijke tekens met Mars op de apex.


Mars in Vissen

Om ons heen zeer wel mogelijk heel veel beweeglijkheid, dat beleefd kan worden, afhankelijk van je karakter, als hectisch en chaotisch.

Met Mars in Vissen als uitlaat klep (apex) een hele scala van emoties en bewegingen, van 'emotionele blubber' (bewust) geuit om verwarring te scheppen tot aan de idealen en offers die gebracht worden om hogere doelen te bereiken. Want hoewel vaak gezegd wordt dat Mars in Vissen een zwakkeling is, is het zeker niet altijd zijn uitdrukking. En inderdaad, de esoterische heerser van Vissen is Pluto. Het is Pluto die de Vissen de innerlijke wilskracht geeft om zich in dienst te stellen van het grotere geheel.


Jupiter
Na 12 jaren is Jupiter
weer in eigen teken; gelijk heeft hij de eer om over de planeten van dit T.vierkant te heersen alsook over Neptunus en Chiron. Dit overwicht zal zichtbaar en ook voelbaar zijn als een 'van-alles-te-veel'.

Op individueel niveau is het fijn dat Mercurius retrograde loopt: een kans voor de meer introverte onder ons om over hogere doelen te mediteren. Voor ons tijd voor retraite om werkelijk open te kunnen staan voor de intuitieve beelden en inspiraties, om deze later in praktijk te testen.

Op mundane niveau echter kan de op zijn schreden terugkerende Mercurius problemen veroorzaken in de communicatieljinen alsook vertragingen in het deliveren van resultaten. Omdat hij bovendien onder de heerschappij van Jupiter in Boogschutter staat, is daarbij een hoop dramatiek te verwachten, in het bijzonder met betrekking tot alle zaken die rond de nieuwe Maan tot stand kwamen.


Beweeglijk T-vierkant
Hoewel dit T.vierkant ook zijn creatieve uitdrukking zal hebben in de zin dat we in hogere sferen mogen toeven en zo geïnspireerd geraken, is het gevaar op Collectief niveau dat hét niet veel met de werkelijkheid van doen heeft. Het is net té mooi, té opgeblazen, té fanatiek of té mistig (Neptunus). Ik denk in eerste instantie aan 'de existentiële crisis' waar de UK door heen gaat, want hoe bijzonder interessant is het niet dat de volgende brexit-deadline op 25 november valt! Twee dagen na deze Volle Maan! Het hoogst haalbaar lijkt gelegen in het creëren van verbindingen. Dat is juist wat niet aanwezig is bij de Brexiters, en tevens precies wat dit beweeglijke T.vierkant voorstelt: de innerlijke strijd tussen het beeld (en illusie) en de werkelijkheid.

En om met Jupiter te eindigen: er is altijd hoop.

 

Volle Maan - Schilderij

Moonrise van Stanisław Masłowski

 

Horoscoop Volle Maan 24 oktober 2018

Horoscoop van de Volle Maan geldig voor Nederland en de landen eromheen; planetaire aspecten voor de hele wereld (kleine orbs).

Tijdens deze Volle Maan in de maand van de Schorpioen spelen Mars en Pluto een rol van belang maar met Saturnus in de hoofdrol. Grensoverschrijdend gedrag versus 'this is the limit'. Het is ongeveer de samenvatting van het verhaal dat hieronder volgt. En je begrijpt vast dat het zich op onnoemelijk veel verschillende niveaus afspeelt.


- de Maan en Uranus staan conjunct in Stier en hun heerser (Venus) die ook de heerser is van deze horoscoop staat in Schorpioen naast de Zon. Een echte Schorpioen-maand.

De Volle Maan periode is een periode waarin de resultaten zichtbaar worden van zaken die rond de nieuwe maan een start namen. Gezien de huizenplaatsing (vooral van toepassing op Nederland en de landen eromheen) ligt het voor de hand dat we op de een of andere verrassende wijze gedwongen worden zaken onder ogen te zien, die we liever niet willen weten of aanvaarden; collectieve problemen (huis 12) waarover we op individueel niveau geen controle op hebben (huis 12) maar wel deel van zijn.

De oplossing ligt wellicht voor de hand maar vraagt zo te zien een totale ommekeer in ons dagelijkse levenspatroon (6); weg uit onze comfortzone.

Gezondheid in de breedste zin des woords.


- Mars en Pluto, heersers van Zon en Venus, zijn via een half-sextiel verbonden en beiden in aspect met Mercurius in Schorpioen, over wie ze ook heersen.
Mars in Waterman bedenkt vervreemdende strategieën om de vooruitgang, de robotisering bijvoorbeeld: het tempo is mordend, de veroorzaakte stress kan schadelijke irritaties veroorzaken, terwijl Pluto aan de fundamenten knaagt van ons maatschappelijk bestel.

Gelukkig is er Saturnus en hij staat in Steenbok.

- want Saturnus beheerst het spanningsveld dat uitgebeeldt wordt door de dubbele opposities. Hij overziet de verdeeldheid én heerst bovendien over Mars en Pluto.

Voor sommigen onder ons een tijd vol inzicht mits men zich adequate uit de wereld terugtrekt, zich bezint en nadenkt over dat wat wijs is om te zeggen en te doen.

Mundaan gezien is het ingewikkeld want Saturnus beschrijft alle blokkades, alle muren die opgetrokken worden om de angst voor het niet-ik bijvoorbeeld (huis 8) te dempen. En als we de gehele horoscoop bekijken, gaat het zeer waarschijnlijk om verlies van geld of eer en trots.

De energie van Saturnus hebben we nu in het bijzonder hard nodig; bijvoorbeeld om de verantwoordeljikheid te nemen, om alleen te durven staan, om de moed te verzamelen om de energie hoog te houden, om het voelen van de angst te weerstaan, van de haat en de wrok, en de domheid, en de leugens, en al die rest die ons naar beneden trekt.

En tenslotte Venus, retrograde lopend net als Uranus, ze nadert haar benedenconjunctie met de Zon (26 oktober). Venus, Aarde en Zon staan op een lijn met Uranus. Venus, de alter ego van de Aarde die zelf in Stier is en nu naast Uranus, de Hemelgod. Een wonderbaarlijk alignement. Venus en de Aarde staan onder krachtige electrische vibratie van Uranus. En wij ook.

 

Uranus velden 

Horoscoop Volle Maan 25 september

Horoscoop van de Volle Maan geldig voor Nederland en de landen eromheen; planetaire aspecten voor de hele wereld (kleine orbs). 


De Volle Maan in de maand van de Weegschaal is een belangrijke Volle Maan, in het bijzonder wanneer ze vlak na de equinoxe plaatsvindt want dan vallen twee astrologische keerpunten samen. Het voelt als een vermoeiende periode, een periode waarin ook nog eens veel gebeurt. Deze keer heb ik er zelf last van niet alleen omdat mijn huis ondersteboven wordt gehaald, ook lukt het me steeds maar niet om mijn internetverbinding op orde te krijgen. Hoe kan het anders met Mars in vierkant met Uranus. Ik hou het daarom deze keer kort.

 

Voor wie ingewijd is in de astrologie is het niet verbazend dat we voor zeer weerbarstige tijden staan op mundane gebied. De opvallende aspectenpatronen spreken dan voor zich:
een T-vierkant in de hoofdtekens met Saturnus op de apex en twee Leer-driehoeken (zie de vorige Volle Maan voor uitleg); uitdagingen zijn gelieerd aan een Mars in Waterman vierkant Uranus in Stier en Zon/Mercurius (heer Ascendant) vierkant Saturnus.

We gaan in diepe meditatie.

Tot de volgende Volle Maan!

 

horoscoop volle maan augustus 2018

Horoscoop van de Volle Maan geldig voor Nederland en de landen eromheen; planetaire aspecten voor de hele wereld (kleine orbs).


Tijdens deze Volle Maan in de maand van de Maagd een aantal opmerkelijke constructieve patronen:


- een stabiliserende aarde-Driehoek met de Zon Saturnus en Uranus, deel van een Vlieger met de Maan in Vissen (apex) die het aanwezige potentieel activeert zodat de energie van de aarde-Driehoek (in aarde huizen) ingezet kan worden.

Er is sprake van een concentratie, die zo nodig is om resultaten te boeken. Het lijkt een goede periode voor het smeden van plannen én om deze uit te voeren. Milieu, gezondheid en gezond werk kunnen best prioriteit worden op alle niveaus van het politiek spectrum.

De apexplaneet, de Maan in Vissen (op het IC in IV) kan ook wijzen op urgentie rond het waterbeheer, mogelijk wegens vervuilingskwesties (Neptunus), of gewoon om een gezonde habitat voor allen te waarborgen (Waterman).


- Jupiter, Mercurius en Neptunus, de heersers van Zon en Maan, vormen een patroon die Bruno Huber een leer-Driehoek noemde omdat de combinatie (drie verschillende soorten aspecten) volgens hem veel inzicht genereert. Het vierkant brengt confrontatie en conflict, het inconjunct vragen en de driehoek oplossingen. Steeds en steeds weer. Dit patroon kunnen we allen nu goed gebruiken gezien het aantal urgente problemen die om grootse oplossingen vragen.


Mercurius in Leeuw, helder en moedig denken, daagt de duistere begeertes en expansiedrang (Jupiter in Scorpio): grootspraak, beloftes die niet waar gemaakt kunnen of mogen worden, kunnen in de publiek sfeer terecht komen (heer XI en VIII in IX) via publicaties of rechtszaken. Het gaat zeer waarschijnlijk om heel veel geld, groot geld zelfs en mogelijk net zo grote belastingvoordelen of problemen (VIII), het politieke veld versus de publieke opinie (XI).


Mogelijke vraagtekens rond de nieuwsvergaring: ongrijpbaarheid versus helderheid (Mer/Leo vs Nept/Vissen), ofwel het mistige strijdveld tussen fake news en facts; 'de waarheid is de waarheid niet' (red. woorden van Trumps advocaat). Be informed.


Verrassend genoeg zou de oplossing van het Jupiter-Neptunus duo moeten komen, groots idealen en dromen, verbeelding en compassie. Maar het risico van grenzeloze hebzucht is net zo groot want Jupiter is niet alleen heer Maan en Neptunus, hij heerst nu ook over eigendommen (II) en onze goklust (V); en is bovendien sextiel Pluto (heer asc.) Zo bij uitstek is dit het verhaal van het groot geld.


Verder is het natuurlijk een positief gegeven dat Mercurius, heer Zon, weer direct loopt.

Intens en wellicht confronterend, vruchtbaar en verhelderend is en kan deze volle maansperiode zijn.


Michelangelo Delphi sybil

 

 

Horoscoop Volle Maansverduistering juli 2018

Horoscoop van de Volle Maan geldig voor Nederland en de landen eromheen; planetaire aspecten voor de hele wereld (kleine orbs).


Deze maansverduistering vindt plaats tussen twee zonsverduisteringen in. Dit gebeurt alleen wanneer de opeenvolging van eclipsen (eclipsen-seizoen genaamd) 34 dagen duurt, want de maancyclus duurt 29,5 dagen. Daarom krijgen we nu drie verduisteringen achter elkaar, en omdat het haar apogeum is, duurt de verduisteringsfase langer: het wordt de langstdurende maansverduistering van de XXIe eeuw -103 minuten!

In Nederland vanaf 21u30 tot 1u30 met om 22u20 een bloedmaan, te zien door bijna iedereen op aarde (zie).BloodMoon


Elke maansverduistering gebeurt bij volle maan, elke zonsverduistering bij nieuwe maan. Respectievelijk evaluatiefase (VM) en zaaifase(NM) genoemd, maar door de verduisteringen krijgt elke deze fase een ietwat andere uitdrukking dan gewoonlijk.


Bij deze maansverduistering vindt geen evaluatie plaats want de maan wordt verduisterd door de aarde die dan alle zonne energie ontvangt; het kan de objectiviteit vertroebelen en het scheiden van kaf en koren bemoeilijken; het kan ook inzicht brengen door de concrete ervaring in 'de economische toestanden op aarde' (zie 3e straal).


Deze evaluatiefase (VM) kan mundaan gezien een periode van sterke polarisatie zijn, van scheiding. Het is althans de manier waarop wij, mundaan, in staat zijn om dat wat volbracht is (sinds NM) te evalueren en in een andere perspectief te plaatsen. Het is de Aarde waar we deel van zijn, die de objectieverende factor is. Niet vanzelsprekend dus. Worden we beneveld of krijgen we inzicht?


Waar staat de Aarde?
Ze staat op een lijn met Zon en Maan dus als we haar visualiseren in deze horoscoop staat zij daar waar de Maan staat. In Waterman. Ze is dus conjunct Mars en net als de Zon vierkant Uranus.
Weerbarstige vraagstukken voor ons: moeten we ons overgeven aan het dwingende van de vaste tekens en zo ja, wat dan? Of moeten we ons verzetten, en zo ja, hoe? Een ieder zal natuurlijk voor zichzelf een eigen antwoord vinden en zo ontstaan twee soorten groepen, of eigenlijk drie, de weifelaars inbegrepen (vaste tekens hebben meer tijd nodig).


Uranus in Stier
Bijzonder is dat de Aarde in het teken van Uranus staat, die zelf in de meest aardse teken is, met als heerser Venus in Maagd - het alter ego van de Aarde volgens de oude wijsheid.

De Hemelgod en Gaia
in receptie?
Dit doet mij denken aan het scheppingsverhaal van de Grieken, over de strijd tussen de goden, de strijd tussen hemel, aarde en onderwereld: strijden die zich allen op de aarde afspeelden.

Daarom ook de vraag: wat doet Kronos?
Ook hij staat in een aarde teken, is driehoek Uranus en lijkt zo op deze afgestemd te zijn. Hij loopt alleen retrograde (sinds 16 april). Daardoor doet zijn invloed zich veel minder in de wereld gelden. Structuren en traditionele houvasten kunnen wegvallen met uitmuntende snelheid, en dat zeker zodra deze driehoek actief is (sinds begin juni).


Deze retrogressieve beweging
geldt vele planeten op dit moment. In feite lopen alleen Jupiter, Venus en Uranus direct, r
esp. in Schorpioen, Maagd en Stier, in huis IX, VII en III.


De expressieve krachten komen vanuit deze drie planeten in gesloten tekens: broeierig expansie, selectieve verbindingen en economische breuken of vernieuwingen. Voor Nederland en Noord Europa, resp. op de gebieden van buitenlandse samenwerkingen en handel, contracten en handel met de buren. Hoe sprekend.


Om met de Griekse Mythen te eindigen, uit de castratie van Ouranos door Kronos werd Aphrodite geboren, die vanaf dan degene is die Hemel en Aarde kan verbinden. Is het niet bijzonder opvallend dat ook Venus in het aarde teken Virgo staat? Of ligt het aan mij? :-)

zie ook Nederland op 25 juli

Copyright livre de Fages

Demeter - Virgo-Lune - Virgo-Soleil
basilique Châlons-en-Champagne
bron: 'Astrologie et Christianisme' - Christian Fages

Horoscoop Volle Maan 28 juni 2018

Horoscoop van de Volle Maan geldig voor Nederland en de landen eromheen; planetaire aspecten voor de hele wereld (kleine orbs).


De horoscoop van deze Volle Maan toont één thema, uitgebeeld door het T-vierkant in hoofdtekens met Chiron als apex en Saturnus in de hoofdrol, dat de algemene sfeer beschrijft waarin we ons gaan bewegen.


De strenge conservatieve Maan in Steenbok valt samen met haar heerser Saturnus: samen staan ze voor afstand en discipline, wat sommigen kan brengen een behoefte te gevoelen voor een vaderlijke autoriteit, met het risico van overdracht van verantwoordelijkheid aan deze autoriteit. Alleen Saturnus loopt retrograde. Autoriteit weggeven zal nu eerder chaos brengen dan duidelijkheid, eerder verdeeldheid dan eenheid.


Moeder Maan en Vader Tijd heersen over het eveneens conservatieve teken Kreeft dat het familiegevoel koestert, een behoefte ergens bij te horen symboliseert, een veilige plek, een huis, een land, een boot. Ze zwaaien graag met een vlag, staan voor behoud van tradities, het eren van de voorouders, de geschiedenis...Alleen Vader Tijd loopt nu retrograde.

Op individueel niveau wijst een retrograde Saturnus periode op het ontwikkelen van innerlijke discipline - altijd goed natuurlijk. Alleen op mundaan niveau bestaat het innerlijk niet. Retrograde periodes van Saturnus wijzen op de afwezigheid van het structurerende, op gebrek in het bewaren en bewaken; geen muren die stand houden, geen wachtwoorden, geen wetten; alleen het geweten. En wat is geweten op mundaan niveau?


In de driehoek tussen Uranus en Saturnus is Uranus nu dominant; het overtreden van de wet, forceren en afdwingen kunnen aan de orde van de dag zijn tot dat Saturnus weer recht loopt begin september. Nogmaals, mundaan gezien telt de groep.


Het is geen periode om spijkers met koppen te slaan, wel eentje om doorbraken toe te laten, nieuwe deuren te openen en laten hopen dat de positieve kanten van Stier de inspiratie worden: natuur, de aarde, de dieren, het vertragen...


Chiron is de sleutel, en sinds kort in Ram.
Zouden er meer moed en levenszin nodig zijn?

 

 

horoscoop volle maan 29 mei 2018

Horoscoop van de Volle Maan geldig voor Nederland en de landen eromheen; planetaire aspecten voor de hele wereld (kleine orbs).


In de horoscoop van deze Volle Maan zijn de verschillende aspectenpatronen opvallend strak met elkaar verbonden. We zien:

- een Yod eindigen in een Oog met Saturnus als apex planeet in oppositie met Venus,
- een harmonische blauwvierkant die de spanningslijnen van twee opposities omsluit en verbergt,
- dat Mercurius, heer van de Zon, is deel van een Oog met Uranus als apex die vierkant Mars staat,
- tenslotte dat Jupiter, heer van de Maan (het volk symboliserend in mundane astrologie) driehoek Neptunus staat.


De Yod wordt gevormd met de Noorderknoop die de functie heeft ons de weg van geestelijke vooruitgang aan te wijzen. Nu gaat het om de Leeuw kwaliteit te ontwikkelen van innerlijke leiding (vast vuur). Deze Yod met de Noorderknoop moeten we dan ook anders interpreteren en rekening houden met een sterke invloed van de Zuiderknoop in Waterman waarin we ook Mars vinden.


Deze invloed kan 'negatief' werken in de zin dat het ons richting oude gewoontepatronen trekt zoals, ongedurige liberalisme, mentale stress en autoritarisme. Deze staan in de weg gezien we de creativiteit en kracht van de Leeuw 'moeten' leren omarmen vanuit de positieve eigenschappen van Waterman zoals broederschap en gelijkheid.


En we hebben ook het vierkant vanuit Uranus. Het brengt electrische lading in de lucht; verrassingselementen die kortsluitingen en blikseminslagen (op alle niveaus) veroorzaken, en op z'n best slechts een wakup call.


Het lijkt er wel op dat we rond deze Volle Maan in een hoogspanningsveld situatie terecht komen, die niet zomaar op te lossen is, en abrupt is.bliksems

 

 

Mundane zorgen

Mars vierkant Uranus
betekent ook 'kortelontjes'. Met een amerikaanse president die hiermee resoneert, behoren (definitieve) breuken tot de mogelijkheden. Nu schrijf ik dit stuk een paar dagen na de eenzijdige opzegging door de VS van iets wat gezien wordt als het allerbeste staaltje dipomatie ever (de Iran deal).


Hieraan voorafgaand (tijdens de Ram-maand) vond een agressieve onderneming plaats (om exact te zijn van 23 maart t/m 21 april): een van de grootste militaire oefeningen ooit en die vond plaats in Saudi-Arabië (of all places). De allergrootste en de allerduurste in term van aantal landen en wapenmateriaal. Aan deze oefening hebben niet alleen arabische, aziatische en afrikaanse landen deelgenomen maar ook de VS en de UK.


De Volle Maan van maart (Ram) toonde inderdaad een zeer dynamische patroon. Tijdens de Gulf-Shield-1 was de Zon in Ram en liep Mars richting Saturnus en Pluto. Als astrologen kunnen we alleen maar constateren dat deze militaire drill astrologisch gezien extreem goed gepland is dus dat er mogelijk een doordachte strategie eracher zit en in elk geval veel 'plutocratisch geld' (olie en banken). We lezen bovendien de onthutsende feite dat arme Bangladesh aan meedeed en zo dat al dat geld niet naar het arme volk (of arme volkeren) gaat.


Dit wetende suggereert de droomtoestand, uitgebeeld door de Jupiter-Neptunus driehoek (met Jupiter als heer van de Maan, het volk), dat het ontwaken mogelijk niet prettig zal zijn.


Gezien deze opeenvolgingen van gebeurtenissen samenvallen met eerdere Volle Manen ben ik er niet op gerust dat we als geheel snel wijs worden en richting de Noorderknoop in Leeuw gaan. Of, het moet zijn dat de Zon in Tweelingen ons nu helpt via communicatie, journalistiek en openbaarheid. Astrologisch lijkt de hulp voornamelijk te komen van Saturnus (apex Yod): ons geweten?


Om met een positieve noot te eindigen. De laatste Nieuwe Maan zag de entrée van Uranus in het teken Stier, een teken dat diep verbonden is met de Aarde alsook met goud en banken. Als de meeste positieve uitdrukking (en mogelijkheid) van Uranus in Stier voor de komende 7 jaar, zie ik het ontstaan van revolutionaire ontwikkelingen rond duurzaamheid en mogelijk ook nieuwe vormen van economie bedrijven die rekening houden met de waarde van de Aarde.

achteraf:
- Nederland: VVD-min Wiebes doet weer van zich horen mbt Groningen. Schiphol is een andere grote twistpunt. Voor het eerst, horen we ministers spreken over de VVD-geloof (zaken). MH17 verhaal: Nederland in aanvaring met Rusland.
- Ukraine: 30 mei; moord op een Russische journalist die in Ukraine woont, is gefaked.
- VS/Trump: start handelsoorlog met Europa, Mexico en Canada via importheffingen op staal en aluminium. EU zegt tegenmaatregelen te willen nemen omdat wettelijke afspraken nu eenzijdig worden gebroken. Dit gold eerder ook voor de Iran-deal, maar dat was vóór de VM. Later ook importheffingen op Chineze producten.
- Italië: na 3 maanden onderhandeling wordt op 1 juni om 16 uur de nieuwe regering gehuldigd (M5S en Liga Nord met G. Conte als PM). Volledige nieuwe samenstelling en doelstelling in de politiek, die vooralsnog zegt de gigantische corruptie aan te willen pakken en het migratieprobleem.
- Spanje: motie van wantrouwen in voorbereiding tegen de super conservatieve Rajoy (betreft corruptiezaken). Rajoy wacht er niet op en stap op op 1 juni. Een paar dagen geleden was dit ondenkbaar. De nieuwe politieke leider is Pedro Sanchez, een socialist.
- VS kinderen van illegale migranten worden gescheiden van hun ouders.horoscoop van de volle maan van 30 april 2018

 


Horoscoop van de Volle Maan in de maand van de Stier - nauwe aspecten naar Zon en Maan en hun heersers. De horoscoop is geldig voor Nederland en de landen eromheen, de planetaire aspecten voor de hele wereld.

Deze Volle Maan in het teken Stier wordt in het Oosten het Wesakfeest genoemd. Het is de allerhoogste viering: de geboortedag, sterfdag en de verlichting van de Boeddha worden gevierd. Het symboliseert de overwinning van het Licht (Oog van de Stier) op de duisternis van het verleden (Maan in Schorpioen).

 

Constellatie Taurus

 

Volgens de kennis van de Oude Wijsheid (en in het bijzonder die van de esoterische astrologie) is de 1e straal van Wil en Macht verbonden met deze Volle Maan, en drukt zich uit als de vrije-wil en good-will. Deze straal werkt via Pluto en Vulcanus, met Pluto als esoterische heerser van Schorpioen en Vulcanus van Stier.

 

Vulcanus is een nog niet ontdekte planeet, hoewel ze wel gezien is door Le Verrier aan wie ze haar naam te danken heeft. Vulcanus brengt synthese, Pluto een diepgaande transformatie van het ego. Beide planeten werken samen; terwijl de Smid van de Goden (Vulcanus) vormt en verbindt, haalt de God van de Onderwereld (Pluto) alles omhoog wat omgevormd moet worden.
Voor, tijdens en na deze Volle Maan zullen we zien dat verouderde patronen en structuren (Steenbok) verdwijnen, en dat er nieuwe vormen van verbindingen en relaties ontstaan. In die zin is dat wat er gebeurt tussen Noord- en ZuidKorea bijzonder passend (en goed getimed): op gegeven moment is er geen weg meer terug. Ik denk dat we meer gelijksoortige veranderingen zullen zien plaatsvinden, in alle landen en ook in alle mensen die afgestemd zijn op deze fase van positieve omvorming van de goede-wil. Alsook crisissen als Pluto dat wat in de weg staat, uit het verleden, omwoelt.

 

Dat deze maatschappelijke veranderingen onherroepelijk zijn en met vaste hand uitgevoerd, wordt in deze horoscoop nog eens bevestigd door Saturnus (sextiel en driehoek) en de conjunctie Mars-Pluto, de heersers van MC, XIe huis, Maan en Jupiter die ook nog via een sextiel de omvormingsprocessen ondersteunt. Venus staat bovendien in Tweelingen, het teken waarover zij op ziele niveau heerst; ze brengt liefde en wijsheid.

 

 

Buddha

 

 

horoscoop volle maan 31 maart 2018

Horoscoop van de Volle Maan in de maand van de Ram - nauwe aspecten naar Zon en Maan en hun heersers. De horoscoop is geldig voor Nederland en de landen eromheen, de planetaire aspecten voor de hele wereld.

De periode na de Volle Maan wordt gezien als een geschikte periode voor bezinning op dat wat bereikt is sinds de Nieuwe Maan. Deze cyclische ritme geldt ook collectief voor de mundane situatie, resultaten worden zichtbaar en zijn dan onontkoombaar.


 

De Volle Maan van Ram heeft het krachtigste energieveld en is bepalend voor de rest van het astrologische jaar omdat het de energieën van Wil en Organisatie doorlaat (1e en 7e straal).

 

Opvallendste standen zijn:

- een T-vierkant in de hoofdtekens versus een Venus/Uranus conjunctie: deze combinatie creëert een uitermate dynamische energieveld dat een krachtige wrijving uitbeeldt tussen conservatieve krachten (Zon/Ram; exo heer Mars cjn Sat in Cap) gericht op het behoud van traditionele vormen versus een diep geestelijk behoefte aan verandering op het niveau van de wederzijdse betrekkingen (heer Maan, Venus cjn Uranus); politiek en maatschappelijik gezien uitgebeeldt door de universele zoektochten in verschillende landen naar egalitaire omgang en humanisme tegenover autoritarisme.

- Mercurius in Ram naast de Zon is niet alleen de heerser van Tweelingen en Maagd (waar zich nu geen planeten in bevinden) maar is de aandrijvende energie (esot. heerser) achter de Zon in Ram net als Uranus dat is op collectief niveau (zie tabel). M.a.w. deze Mercurius brengt niet enig bereidheid tot luisteren, noch enige verlichting, op het niveau van de zichtbare uitwisselingen. Angsten, wantrouwen en onzekerheid zullen op dat niveau de vooruitgang blokkeren (vk Saturnus) -- de 'hak in het zand' techniek. Maar op een ander niveau, via stilte en schouwen kunnen inzichten komen in zaken en 'historische zonde' (Pluto in Steenbok / karma) en kan, op een latere tijdstip, vooruitgang geboekt worden.


- de Maan in Weegschaal zou soelaas kunnen brengen ware het niet dat Venus, het vrouwelijke element (in eigen teken) in de rebelliestand staat. Gelijkwaardigheid en herwaardering zijn haar thema's alsook de zorg om de Aarde: de echte economie. Ze zal niet wijken. En gezien Uranus binnenkort in haar teken komt kunnen revolutionaire veranderingen mogelijk worden in onze relatie met de Aarde.

 

 
Horoscoop volle maan 2 maart 2018

Horoscoop van de Volle Maan in de maand van de Vissen berekend voor Amsterdam - nauwe aspecten naar Zon en Maan en hun resp. heersers. De horoscoop is geldig voor Nederland en de landen eromheen, de planetaire aspecten voor de hele wereld.

De periode na de Volle Maan wordt gezien als een geschikte periode voor bezinning op dat wat bereikt is sinds de Nieuwe Maan. Deze cyclische ritme geldt ook collectief de mundane situatie.Opvallende standen:


- de 3 waterhuizen: invloeden afkomstig uit deze huizen en aandacht voor de onderwerpen die onder deze huizen vallen. Dit wijst op collectieve emoties die het bewustzijn bepalen en een maatschappelijke omvang aannemen, vanuit de huiskamers en van achter de schermen.

- de Maan in Maagd, heer VIII in X staat hoog aan de hemel, terwijl de Zon in Vissen, heer IX op het diepste punt van de horoscoop staat.

Taboes uit de collectieve erfenis, thema’s rond seksualiteit en dood alsook het omgaan met gemeenschapsgeld (pensioengeld bijvoorbeeld) oftewel de banken in het algemeen, het omgaan met geheimen en de geheimendiensten in het bijzonder; ze kunnen het publieke debat beheersen.

Mercurius (heer Maan) suggereert dat er nog wat vaag over gedaan zal worden. Als er sprake is van infiltratie zullen we het niet horen, maar de Zon (heer IX in IV) suggereert dat het best mogelijk is en dat 'men' het weet.


- Neptunus in Vissen aspecteert Maan en Zon, heerst over het Stellium in Vissen en huis IV, net als Jupiter.

Neptunus staat voor idealen en dromen alsook voor desillusies. En 'de Vissen' zwemt mee in twee richtingen. In huis IV vinden we de diepgewortelde tradities, de grond onder onze voeten. Wellicht het vieren van roem van nu en uit lang vervlogen tijden.Constellatie Pisces

 


- Jupiter in Schorpioen in eigen huis, heer van de horoscoop, staat driehoek Mercurius, Venus, IC en Cheiron en sextiel Pluto (de dispositor van Jupiter).

Zeus overtreft iedereen en heeft nu de aller krachtigste invloed; verbindt op geheimzinnige wijze talenten met een collectieve gevoel, een emotionele gedeelde ervaring (Schorpioen, XII).
Zijn dit de vele olympische medailles?


Jupiter en Neptunus vertellen verder dat familie geheimen, geheim zullen blijven; alsook dat eenheid bewaard zal worden. Positief is dat deze standen ook aangeven dat het gemeenschapsgevoel, de verbeelding, idealen en mededogen van grotere invloed zijn op dit moment dan we kunnen vermoeden, want deze beweging ontwikkelt zich achter de schermen.

Wat betreft Nederland, voor even kan er een gevoel van welbevinden ontstaan. Als niet-hier-geboren Nederlandse burger vermoed ik een schaatsfestijn want Pluto is er bij en samen met Saturnus kan hij voor een ijzige koude zorgen.


Een ouderwetse mysterieuze dromerige sfeer.

 

Schilderij Peter  Bruegel

Winterlandschap
bij Pieter Bruegel de Oude

 

 
Horoscoop Volle Maan 31 januari 2018 tevens verduistering

Horoscoop van de Volle Maan in de maand van de Waterman berekend voor Amsterdam - nauwe aspecten naar Zon en Maan en hun respectievelijke heersers. De horoscoop is geldig voor Nederland en de landen eromheen (dat wil zeggen de horoscoop met een ascendant Kreeft), de planetaire aspecten voor de hele wereld.

 

We hebben nu ook een totale Maansverduistering, wat in het algemeen aangeeft dat aannames (huis 2) uit het verleden (Maan) losgelaten kunnen worden (de verduistering).

De Maan in Leeuw is heer Ascendant, maar het is de Zon in Waterman die heer en meester is over deze verduisterde Maan. Van het allergrootste belang op dit moment voor Nederland, is om zich bezig te houden (Zon in VIII) met alle zaken die onder het 'crisishuis' vallen.


De vele groene aspecten zijn opvallend; inconjuncten en halfsextielen worden ook bewustzijnsaspecten genoemd. Alleen vóór dat dat bewustzijn ontstaat moet men nu enerverende momenten van diepe twijfels toelaten, en valkuilen vermijden ongemakkelijke waarheden te weigeren in te zien, of fake te noemen (het trendy woord van tegenwoordig past bij een negatieve uitdrukking van de groene aspecten).
Het is een kwestie van leven en dood.


Wil het geval dat juist nu Nederland tot in de late uurtjes vergadert over een wet die, om levens te redden moet zorgen voor meer nieuwe organen, en zo toestaat dat de staat zich lichamen toeeigent van burgers die geen formulier hebben ingevuld. Heel begrijpelijk blijken nabestaanden meestal nee te zeggen wanneer hun gevraagd wordt lichaamsonderdelen af te staan van hun geliefde die nog net niet dood is. Wel, de dood als thema en grote afwezige; het leven als startpunt.


Om toch iets anders te noemen, ook de ddos aanvallen (Waterman in VIII) op grote banken en op elke andere instituut dat gerelateerd kan worden aan het occult huis (VIII) maken de komende tijden hectische tijden door. Een ding is zeker er wordt weinig of heel slecht geslapen.


De twee heersers van Waterman

- Uranus in X in Ram halfsextiel Cheiron in de Vissen in IX: de wetenschap als vlaggenschip versus de wond, de andersdenkende. En Jupiter in Schorpioen als heerser.

- Saturnus in VI in Steenbok halfsextiel Mars in Boogschutter (heer Uranus) in V: conservatisme en angst misschien versus fanatism. En Jupiter in Schorpioen als heerser.


Het antwoord ligt bij Jupiter: groei en kansen door transformatie en diepte (zelf)onderzoek.

 

 

Horoscoop Volle Maan 2 januari 2018


Horoscoop van de Volle Maan in de maand van de Steenbok berekend voor Amsterdam - nauwe aspecten naar Zon en Maan. De horoscoop is geldig voor Nederland en de landen eromheen (met ascendant Schorpioen), de planetaire aspecten voor de hele wereld.

 


De eerste Volle Maan van 2018 is van heel andere orde dan die van 2017 (zie hier). En hoewel het astrologisch jaar pas op 20 maart begint, kunnen we toch zeggen dat het Westerse jaar 2018 van ander kaliber zal zijn dan afgelopen jaar.

 

We hebben nu een Vlieger in de Watertekens met de Zon tussen Pluto en Venus; Saturnus in eigen teken is hun heer; de waterdriehoek met Mars, Maan en Neptunus in eigen tekens. Behalve Venus staan alle betrokken planeten sterk.

 

In eerste instantie valt weinig actieve bewegingen te bespeuren, wel een oceaan aan emoties en een sterke toezicht. Nu kunnen emoties zich onbetrouwbare partners tonen en de Steenbok-controle kan patriarchale starheid brengen, protectionisme en conservatieve aanpak, en de bijbehorende onzekerheden en angsten.

 

Een positieve kant zou kunnen zijn dat er leiding wordt gegeven aan de geprikkeldheid, heldere structuren ter voorkoming van de verwarring; de creatie van een soort van 'prikkelvrije omgeving', wat weer als bevoogdend ervaren kan worden voor wie hier niet mee bediend wordt.

 

Zelfs Uranus en Mercurius in vuurtekens leiden ons naar Schorpioen waar we hun resp. heersers vinden (Mars en Jupiter) en zo vanzelf eindigen we weer bij Saturnus in Steenbok, die een nieuwe Saturnale cyclus aankondigt.

 

Saturnus in eigen teken doet mij denken aan muren. De muur die Trump wil bouwen, de muur die Israël heeft gebouwd, de prikkeldraad om Hongarije of de gesloten grensovergang van Oostenrijk en binnen elk land gated communities, compounds of ghettos; omheinde woongebieden.


Uit onderzoeken naar het gevoel van welzijn en veiligheid in gated communities blijkt dat inwoners juist wantrouwender en veeleisender worden naar hun buren; het 'onveiligheidsgevoel' verplaatst zich naar de tuin van de buren en hun kinderen. Dit geldt ook de humeur van bewoners van verzorgingshuizen, die in plaats van meer geluk uit te stralen juist meer zeuren (mijn woorden).


Dit helpt ons misschien om het vernauwende effect van Saturnus te begrijpen. Elke astroloog weet dat de veiligheid van Saturnus schijnveiligheid is, die op den duur angst kan worden, en daarom beter tijdig doorzien kan worden, willen we volwassenheid omarmen in de zin van verantwoordelijkheid dragen voor het leven.

 

De Berlijnse muur is ander een mooi voorbeeld. Zestig jaar geleden liet Chroesjtsjov de Berlijnse Muur bouwen om te voorkomen dat het land leeg liep. Dertig jaar later luidde zijn val het einde van de Koude Oorlog. Iedereen die het meegemaakt heeft weet nog hoe de val voelde, als een hartverwarmende wonder, een vereniging. Misschien wel het positief dat Saturnus brengt, de bevrijding van liefde door loutering.

 

Astrologisch is het ook een mooi voorbeeld. Tijdens de bouw was Saturnus conjunct Jupiter, beiden liepen retrograde in Steenbok en er was een waterdriehoek. Tijdens de val was er een grote conjunctie in Steenbok, van Neptunus, Uranus en Saturnus, oppositie Jupiter in Kreeft. Het kon niet anders of die muur moest vallen; en met hem de IJzeren gordijn viel zacht neer.

 

De Watervlieger


Ik vroeg me af wat de positieve werking zou kunnen zijn van een watervlieger. Bij vliegers denk ik aan lucht en vrijheid, maar wat kunnen watervliegers wel?

 

Wel nu watervliegers bestaan. Volledig ondergedompeld onder water, meer dan twintig meters onder de wateroppervlakte van de oceaan halen ze energie uit de getijden. Getijden, gegenereerd door de bewegingen van aarde, zon en maan (de maancycli) kunnen met een nauwkeurigheid van bijna 100% berekend worden want de stromingen van de oceaan is bijna constant.

 

Watervlieger

deepgreen - technology

 

Ik ben geen ingenieur maar de lemniscaat en de uitleg doen me denken aan de Oosterse bewegingsleer, zoals aikido, waarin je leert optimaal gebruik te maken van de kracht en beweging van je tegenstander. 'Be like water' zei Bruce Lee.

 

Toegepast op de mundane situatie en wetende dat de periode na de Volle Maan de resultaten toont van dat wat op gang kwam rond de Nieuwe Maan (18 december), is dit de manier waarop we waarschijnlijk het beste om kunnen gaan met de kracht van deze waterdriehoek (en met wat er gaat komen). Vanuit een innerlijk centrum, timing en snelheid, het evenwicht herstellen door de kracht van de ander, vriend of vijand, te begrijpen en in te voelen --be like water, empty your mind, be formless, shapeless like water-- zijn wijze woorden.

 

Planeten die geraakt worden door de watervlieger, kunnen overstroomd of ge-energetiseerd worden door de kracht van het water; door deze te volgen kan echter de energie er uit gehaald worden.

 

In de horoscoop van Nederland is het de stug doorwerkende Mars in Steenbok die geraakt wordt door de energie van de watervlieger; welke een grote veranderingen kan dat bewerkstelligen? Verzachting, overspoeling en bekrachtiging. Zou Nederland gaan meebewegen?water


 

de Aarde en de Maan

archief
dot 2017
dot 2016

dot 2015
dot 2014
dot 2013