béatrice boucher      consulten      cursussen      lezingen & workshops      artikelen      links

om deze teksten te begrijpen heb je enige astrologische kennis nodig - de horoscoop van de Volle Maan is meestal voor Amsterdam berekend en wordt collectief geïnterpreteerd - voor individuele invloeden kijk naar de plaatsing van de volle maan in de huizen van je horoscoop -
- elke maancyclus begint met de Nieuwe Maan -

12 volle manen archief 2017
2017 star
Steenbok 12 januari Volle Maan, zon op 22°27 Steenbok om 11:35 gmt
Waterman 28 januari Nieuwe Maan,op 8°15 Waterman om 0:08 gmt
  11 februari Volle Maan, zon op 22°28 Leeuw om 0:34 gmt maansverduistering in de bijschaduw 0:45 gmt
Vissen 26 februari

Nieuwe Maan op 8°12 Vissen om 14:59 gmt ringvormige zonsverduistering

  12 maart Volle Maan, zon op 22°13 Vissen om 14:55 gmt
Ram 28 maart

Nieuwe Maan op 7°37 Ram om 2:58 gmt

  11 april Volle Maan, zon op 21°33 Weegschaal om 6:09 gmt
Stier 26 april Nieuwe Maan op 6°27 Stier om 12:17 gmt

 

10 mei Volle Maan, zon op 20°24 Stier om 21:44 gmt
Tweelingen 25 mei Nieuwe Maan, op 4°47 Tweelingen om 19:46 gmt
  9 juni Volle Maan, zon op 18°53 Tweelingen om 13:11 gmt
Kreeft 24 juni Nieuwe Maan op 2°47 Kreeft om 2:32 gmt
  9 juli Volle Maan, zon op 17°09 Kreeft om 4:08 gmt
Leeuw 23 juli Nieuwe Maan op 0°44 Leeuw om 9:47 gmt
  7 augustus

Volle Maan, zon op 15°25 Leeuw om 18:12 gmt
gedeeltelijke maansverduistering om 18.22 gmt

  21 augustus Nieuwe Maan op 28°53 Leeuw om 18:31 gmt
ringvormige zonsverduistering
Maagd 6 september

Volle Maan, zon op 13°53 Maagd om 7:04 gmt

  20 september Nieuwe Maan op 27°27 Maagd om 5:31 gmt
Weegschaal 5 oktober Volle Maan, zon op 12°43 Weegschaal om 18:41 gmt
  19 oktober Nieuwe Maan op 26°35 Weegschaal om 19:13 gmt
Schorpioen 4 november Volle Maan, zon op 11°59 Schorpioen om 5:24 gmt
  18 november Nieuwe Maan op 26°19 Schorpioen om 11:43 gmt
Boogschutter 3 december Volle Maan, zon op 11°40 Boogschutter om 15:48 gmt
  18 december Nieuwe Maan op 26°31 Boogschutter om 6:32 gmt
horoscoop volle maan 3 december 2017Horoscoop van de Volle Maan van de maand van de Boogschutter berekend voor Amsterdam - nauwe aspecten naar de drie heersers van Zon en Maan.


De laatste Volle Maan van een zeer bewogen en stormachtig jaar; een laatst hoogtepunt vóór Saturnus in eigen teken wederkeert op 20 december, twee dagen na de Nieuwe Maan, die nog net in Boogschutter plaatsvindt (driehoek Uranus), wat een strijdvaardig begin doet vermoeden van het laatste deel van het jaar 2017.


Na het solstitium --net voor kerstmis-- zorgt de kosmos ook voor nog een nieuw input: een Zon-Mercurius-Saturnus conjunctie in Steenbok, én een Mercurius die weer direct gaat lopen. Mogelijk brengt dit stellium de jubbelstemming tot bedaren en kunnen we ontnuchtering verwachten zodra we weer in staat zijn (Steenbok) de werkelijkheid in de ogen te zien (mundaan gezien).


Deze werkelijkheid, economisch en politiek, ziet er zeer waarschijnlijk niet meer zo hoopvol uit. Niet omdat het stellium over Pluto in Steenbok heerst, Uranus binnenkort in Stier komt en Saturnus in het teken van Pluto staat, maar omdat er niets werkelijks gedaan is aan de situatie die geleid heeft tot de crisis van 2008.


Nu de horoscoop van de Volle Maan; de opvallende zaken:


- het exact T-vierkant met Neptunus als apex, de planeet die alleen met het allerhoogste tevreden is: compassie en het bewustzijn van de eenheid van alles. Dan staat hij garant voor een positieve uitdrukking van deze complexe combinatie, waar de Maan voor het verleden staat en de Zon voor bewustwording. De valkuilen zijnde, dat de Maan in Tweellingen tot roddels stimuleert (het twitteren is haar middel) en de Zon in Boogschutter, tot dogmatiek en blinde voortvarendheid. En dan is het Neptunus-effect vervelend, verwarrend, mist veroorzakend.
Gezien de situatie in de wereld, waarom zou Nederland en de landen om ons heen het wel helder zien? En dus is het weerbericht nog meer stormachtig weer op komst.

 

- Mercurius in Boogschutter, heerser van Maan en Ascendant, conjunct Saturnus, en stationaire (bijna retrograde) staat krachtig. In deze positie kan hij hoogstens voor starheid zorgen in de opstelling van Nederland (heer 1) in haar relaties met andere landen (huis VII) - 'het vingertje effect'.
Aan de positieve kant: bovengenoemde 'twitter-Maan' kan nu in het gareel worden gehouden --een twitterstop, zou het kunnen? En verder, een uitstekende tijd voor verdieping in onderwerpen die volledige aandacht vereisen, een lange verre reizen, een retraite. Laat het maar vriezen! :-)


- Jupiter in Schorpioen, heerser van Mercurius, Zon en Saturnus, staat 'in groene aspecten' met Zon en Maan: irritaties, twijfelen, zoeken, want er is iets wat we niet zien, maar wat? Iets met geld? En de driehoek met Neptunus is niet echt een hulp.


- we eindigen met Mars in Weegschaal, heer Jupiter. Hij is sextiel Mercurius en Saturnus en dit geeft een positieve eindnoot: hij brengt nodige objectiviteit en de kunst der diplomatie, de evenwichtskunstenaar regeert alle overleggen waarin belangrijke keuzes genomen worden.

 

Ik wens iedereen een fijne decembermaand en tot volgend jaar!


Feu de cheminee

 

horoscoop volle maan 4 november 2017


Horoscoop van de Volle Maan van de maand van de Schorpioen berekend voor Amsterdam - nauwe aspecten naar de drie heersers van Zon en Maan.


Opvallende zaken:

- Pluto en Mars: de heersers van de Zon/Jupiter conjunctie zijn ongeaspecteerd waarbij Mars onder de radar blijft (in XII) en Pluto communicatielijnen en de korte reizen overruled. De inconjunct van deze laatste met de Noorknoop kan voor ongemakkelijke situaties zorgen in de politieke arena. Onder de oppervlakte spelen zich vele 'dingen' af nog de komende twee weken, die weer het gevolg zijn van wat besloten is twee wekten geleden (nieuwe maan). Voor Nederland is het duidelijk, los van alle 'seksuele openbaringen', dat het om de doelen van het nieuwe kabinet gaat.

- Venus: de heerserers van Maan en Ascendant, tegenpool van Mars en Pluto, is rijzend en oppositie een Rx Uranus onder de horizon verdwijnend. Zal het onthullende rapport over de verslechterde positie van vrouwen tot nieuwe inzichten leiden, of duidt dit aspect op relatiebreuken?

- de Zon-Maan duo: een vasthoudende energie in harmonische verhouding met Neptunus in eigen teken: signaal van een stormachtige herfst.


Naar buiten toe een rustige periode lijkend, broeierig van binnen. Opwaaiende stormen te verwachten via media; emotionele chaos tot de mogelijkheden behorend (Pluto). Het goede nieuws is: we hebben de keuze (Weegschaal).

 

Venus

 

 

horoscoop volle maan 5 oktober 2017


Horoscoop van de Volle Maan van de Weegschaal-maand berekend voor Amsterdam - nauwe aspecten.


Voor Amsterdam is de ascendant op 0 graad Tweelingen en voor Den Haag op 29 graden Stier. Deze laatste positie is interessant want de ascendant valt op de Maan in Stier van Nederland (klik om de horoscoop te zien).


Omdat elke Volle Maan een collectief energetisch veld toont van (bepaalde) voleindingen is het nu wellicht tijd om toch naar Den Haag te kijken; de plek waar al meer dan een half jaar ingewikkelde politieke onderhandelingen plaatsvinden en misschien nu eindelijk een formatie.

 

oktober 2017 Volle Maan horoscoop voorDen HaagVoor Den Haag zien we een nadruk op de Venusiaanse invloeden. Venus gaat over hoe we het geld beheren en uitgeven, over wat we belangrijk vinden en over hoe we met elkaar omgaan.

- Venus in Maagd in IV, heer Zon en ascendant en dus heer van de horoscoop.
Zuiver-op-de-graad en specialistisch; resultaten op de vierkant millimeter maar ook intense doorgevoerde interne zuiveringsprocessen. Voeding, werk en gezondheid en milieu zullen onherroepelijk meer aandacht en verdieping krijgen.

- Venus is conjunct Mars, de heerser van de Maan, Uranus en huis VII, het traditionele huis van Venus.
De toon is ook martiaal: daadkracht, irritaties en onderhandelingen die vast enerverend blijven; strategische onthullingen zeer zeker, die nieuwe ijkpunten eisen. Vermoedelijk toch een kritische en onrustige periode waarin het huiswerk goed onder de loep wordt genomen.

- Venus en Mercurius zijn in receptie.
Zoektocht naar de juiste afwegingen; relaties worden zuiver gehouden maar zijn ook zakelijk, afstandelijk (vierkant Saturnus heer MC). Toch kunnen achter de schermen nog grote veranderingen voorvallen (MC in VIII). Deze formatie is een ware tour de force!

- de Volle Maan valt op de Venus in Ram van Nederland, die heer Maan is in huis X (horoscoop Nederland).
Ongedurigheid en de bekende directheid (cq botheid) kunnen de komende weken voelbaar worden, zaken komen zo in ieder geval 'makkelijk' naar buiten.

- tenslotte over de Venus-Mars conjunctie: ze activeert de Mars in Steenbok van Nederland in huis VII (Venus huis).
Men wil doen wat het altijd doet: zaken en contracten sluiten. Het zou zo maar kunnen dat men daarom beslist 'een paar veren te laten'.


Deze Volle Maan resoneert zo sterk met de horoscoop van het Koninkrijk dat het wel lijkt een formatie aan te kondigen.
Maar welke kwaliteiten draagt deze? Pluto is vierkant de Zon/Maan opposite én Saturnus, heer Pluto, vierkant Mars/Venus. De sfeer is 'strak zakelijk' en strategisch en het lijkt dat men klaar is voor de grote stap voorwaarts.


Het plan zal goed doortimmerd zijn, vast enige soepelheid missen en debatten uitlokken, maar hoe dan ook het zal in de geest zijn van de Nederlandse verkiezingsresultaten. Voor meer astrologische inzichten zullen we toch op de installatie moeten wachten van... Rutte III?


Evenwel blijft nog de onberekenbaarheid van de laatste exacte Jupiter-Uranus oppositie.

En Neptunus?
die zien we niet
...

 

horoscoop volle maan 6 september 2017


Eindelijk kan ik dit bestand uploaden. Hier dus de horoscoop van de Volle Maan in de Maagd-maand voor Nederland.


Deze horoscoop lijkt een lastige periode aan te kondigen vooral omdat de invloed van Neptunus sterk is op dit moment. Er is altijd een groot risico voor ondermijnende activiteiten en dat kunnen politieke beslissingen zijn, die zich achter de scherm afspelen; deals (Pluto driehoek Zon heer XI). En zelfs als instinct of intuïtie waarschuwen, ons een soort van ongemakkelijk gevoel bezorgen, zullen we in de verleiding komen hun boodschap te vergeten omdat er gewoonweg niets te zien is.


Zodra Neptunus stationaire loopt dan weer direct, zal er misschien iets dagen: begin december wordt er wellicht duidelijk in welke 'bourbier' we zijn (Neptunus aspecteert dan weer de Zon).


Hoe dan ook op dit moment lijkt het alsof we de dans ontspringen; dat het 'anderen' (dan de bovengenoemde konkelaars) zijn die het bont maken; dat wij dus 'vooral' rustig kunnen afwachten, vertrouwend op het pragmatism (ipv op onze intuitie), op de plannen die gesmeed worden rond een 'grote stap voorwaarts der modernisering' (vuurtekens / Mercurius / Mars / Uranus / huis XI)
.


Samengevat:

- Zon/Maan verbinding met Neptunus: het vervagende mystifiserende effect maakt dat we de werkelijkheid niet goed waarnemen, ook denken we van wel - de Neptuniaanse mist. Vooral deze ontvankelijkheid voor een 'paradijselijke toestand' kan de emotionaliteit (de lange tenen vs slachtoffer-dader aspect) tot woeste hoogtes brengen (Neptunus weer - de storm).
Anders gezegd, de retrogressieve beweging van Neptunus creëert een diepe spirituele ontevredenheid, ofwel leegte. In principe een uitdaging om daar wat aan te doen op individueel niveau.


- de betrokkenheid van Pluto bij deze processen is 'bijna' een geluk. Het kan verdieping brengen, verergering van de toestand. Hij versterkt de wilskracht, de behoefte om de eigen wil door te drijven en dat gaat nu wellicht vanzelf (zie de driehoek). Mundaan gezien is het dan vooral belangrijk om te weten voor/met wie het vanzelf gaat, het motief achter de drijfveer.

Voor Nederland in het bijzonder, waar deze horoscoop voor berekend is, staat de Zon in XII oppositie Neptunus/Maan, en kan een afscheid voorspellen van een belangrijke persoon of ideaal. Verder mogelijk lang nog geen nieuwe kabinet want immers de huidige situatie werkt toch perfect voor Nederland? Met vier planeten in Vissen vierkant Neptunus vaart Nederland er goed bij!

 

 

 

horoscoop volle maan augustus 2017


Horoscoop van de Volle Maan in de Leeuw-maand voor Nederland - nauwe aspecten.


In de laatste Volle Maan-bespreking had ik het over de politieke situatie in Nederland, nu de zomerreces ingetreden is, is het land wat dit betreft in diepe rust. Interessant nu is de EK-vrouwenvoetbal; deze wordt in Nederland gehouden en het Nederlandse team is nog in de race. Bovendien is de finaal nét voor de Volle Maan gepland en valt het eindfeest samen met de Volle Maan periode die het resultaat zal tonen van alle moeite. Gezien de planetaire standen zal het in de komende wedstrijden niet al te vriendschappelijk aan toe gaan --voor de sport positief -- want:

 

- Mars en de Zon zijn conjunct in Leeuw en opposite de Maan: er is veel vuur in omloop (ook letterlijk). Voor wie daar gevoelig voor is, is dit een creatieve en zeer ondernemende tijd, mogelijk ook een 'kortlontje-week'. Oranje is de kleur: voor het Nederlandse team mooi meegenomen.

 

- opvallend zijn de vele groene aspecten (half-sextielen en inconjunct): wel lastig want dit suggereert onrust en twijfels. Het advies is: concentratie, strategie want de aanval kan van onverwachte (ongeziene) hoeken komen.

 

- erg mooi is natuurlijk het exact vierkant tussen Jupiter en Pluto: de onontkoombaarheid van deze krachtige en ook explosieve combinatie creeërt meestal een grote dynamiek. Een uitstekende timing voor de promotie van vrouwenvoetbal en in het bijzonder waar voor het Nederlandse team (en dus ook voor Nederland).

 

- Jupiter staat hoog aan de hemel tijdens de Volle Maan, én staat in hetzelfde teken als in de horoscoop van Nederland; het wordt vast een mooie eindfeest (zeker als deze gehouden wordt tijdens de Volle Maan) zelfs een inhuldiging is mogelijk.

 

- het MC in XI (teamsport) wordt beheerst door Pluto, die op de Ascendant staat en door Mars in VII (open vijand) in Leeuw: ik weet niet wie de tegenpartij gaat worden, maar het lijkt erop dat het een gepassioneerde finaal wordt.

 

- de heersers van de gedeeltelijk verduisterde Maan zijn retrograde: het vrouwenvoetbal staat op de kaart en het beeld dat het een soft-veilig-vriendelijk-spel (Waterman) is voorbij. Het is nu Zon conjunct Mars in Leeuw.

 

Eerst moet Nederland van de Engelse lionnesses winnen, die dus ook onder het teken Leeuw vallen, maar het moeten doen zonder hun goede keepster. De wedstrijd van donderdag 3 augustus in Enschede begint met Waterman rijzend, Ram op III en Mars conjunct Zon in VII en het MC in Schorpioen. Het eindigt waarschijnlijjk met een verrassing. en vreemde turn of event (Maan vierkant Cheiron, driehoek Uranus) mogelijk een verlenging. Laat ik voor één keer een voorspelling doen: Nederland wint en zelfs een huldiging behoort tot de mogelijkheid :-)

 

En als je ook naar andere sterren wilt (kunt) kijken, hier de link naar de meteorenzwerm, de Perseïden, die op 13 augustus zijn maximum bereikt.

 

De Perseiden

 

 
horoscoop volle maan 9 juli 2017  nederland


Horoscoop van de Volle Maan in de Kreeft-maand voor Nederland.


Intussen is het iedereen bekend dat de Volle Maan periodes resultaten zichtbaar maken van keuzes die rond Nieuwe Maan zijn genomen. Alleen ook die van eerdere maancycli spelen mee; deze opeenvolging vormt het weefpatroon van het nu.


Op 15 maart ging Nederland naar de stembus. Dit gebeurde drie dagen na de Volle Maan; resultaat één. Intussen vijf maancycli verder nog steeds geen kabinet; drie eerdere volle-manen-cycli brachten geen resultaten: wat kan deze brengen?


In maart was de transitaire Pluto conjunct de Mars op 19° Steenbok van Nederland en hij is dat nog steeds. O
p dit moment activeert de transitaire Mars in Kreeft deze conjunctie (radix Mars van Nederland en transitaire Pluto). Het is een eufemisme, te zeggen dat dit stevige uitdagingen en 'clashes of will' voorspelt.


Het T.vierkant in de horoscoop van de Volle Maan raakt dus weer de Mars in Steenbok van Nederland, waarbij de aktuele Zon en Maan (de energie van de Volle Maan) erbij betrokken zijn.
Op een rij:

  • Mars is net de oppositie met Pluto voorbij, de Zon moet de zijne nog vol maken. En wie Pluto zegt, zegt in deze bespreking ook 'Mars van Nederland' in huis 7. Geld, contracten en samenwerkingen staan op het spel.

  • de Maan in Steenbok, heerser van de horoscoop, van Zon en Mars, loopt in op Pluto. Zakelijke manipulaties.

  • Neptunus in Vissen zorgt vanuit geheime schuilplaatsen (huis 8) voor zijn glansrollen; inspirator en idealist (driehoek Zon); illusionist, de buitenkant verfraaiend, verwarrend, misleidend, brenger van vertwijfelingen en desillusies (inconjunct + 8). Neptunus is een boze god, hij kan voor explosies van boosheid zorgen, net als Mars in Kreeft overigens.

Hoe dan ook, we eindigen bij Saturnus: retrograde, in Boogschutter, in huis VI. Hij vormt een pittige blokkade, of een grote uitdaging voor fundament en doel (IC/MC as). Cheiron, de wijze centaure, is gelukkig niet ver weg, maar ook hij kan ten val komen (denk aan de wijnzak). Het is zeker geen gemakkelijke tijd voor de politici, betrokken bij het tot stand brengen van een werkbare formatie, want:

 

  • de IC/MC as valt in 3/9. Het kan verschillende dingen betekenen: dat publicaties en nieuws het traject zwaar beïnvloeden en/of beperken of het omgekeerde, dat niets naar buiten komt, censuur. Ook de relaties met buurlanden, en in bredere zin met het buitenland, kunnen de formatie bemoeilijken. Rond 15 maart ging het om de relatie met Turkije. Wie nu?

  • En Saturnus staat bovendien vierkant met het stellium (Pluto, Mercurius, Zon) in Vissen van Nederland. Dit versterkt het idee van beperkingen en tegenwerkingen.

    Hoe september gehaald kan worden, is mij een raadsel. Wie weet zal een wonder geschieden.

 

Horoscoop Volle Maan 9 juni 2017

 

Deze 3e Volle Maan van het astrologisch jaar wordt ook de Volle Maan van de Mensheid genoemd.


Tweelingen is een luchtteken en symboliseert zowel de ervaring van dualiteit als van verbondenheid. Letterlijk de lucht die we ademen en die onze woorden draagt. In positieve zin worden verbanden gelegd en tegenstellingen overbrugd –'de gezuiverde lucht'. In negatieve zin hebben woorden een tegenoversteld effect –'de vergiftigde lucht'.


Het Tweelingenteken en zijn heerser Mercurius, zijn niet alleen verbonden met de spraakorganen maar ook met de longen, die het lichaam voorzien van zuurstof en de koolstofdioxide afvoeren. Volgens de Chinese geneeskunde zijn de longen verantwoordelijk voor de goede verspreiding van energie (qi) naar de organen, de meridianen en de huid. Dat bijzonder ademhalingsproces met zijn fasen van inademen, pauzeren en uitademen, staat symbool voor het leven in goede gezondheid.


Energetisch vallen deze processen onder beheer van hart- en keelchakra's. Problemen met het ademhalingssysteem hebben bijgevolg te maken met het bepalen van een juiste ritme (denk aan wat we doen wanneer we zingen of een lezing geven) en een juiste contact met de omgeving.


Alexander Ruperti, astroloog en cranio-sacraal therapeut en Tweelingen, schreef:

'....er is een diepe esoterische relatie tussen de geestelijke gesteldheid (het denken) en de longen. Ademhalingsproblemen staan in relatie tot het ontwaken van het hartcentrum. Deze kleurt de kwaliteit en het ritme van onze verhoudingen met anderen en met onze omgeving <...> Op het niveau van de ademhaling is het probleem niet één van de circulatie van de levensenergieën maar een probleem van circulatie van de spirituele energie die we Liefde noemen.' (Naar het bewustzijn van het ware zelf - de 3 chakra niveaus)

Het is daarom niet vreemd dat Venus de esoterische heerser van Tweelingen is.


Saturnus brengt in positieve zin het vermogen om aan boven genoemde onderwerpen te werken onder geinspireerd leiding (Boogschutter).


De groene aspecten (half-sextielen en inconjuncten) vanuit Pluto suggeren dat er iets getransformeerd wordt op de weg naar dat doel, ondanks het feit dat we wellicht niet zien hoeveel veranderd is en hoeveel werk nog verzet moet worden (mundaan gezien) om de eenheid te bewaken en om deze nu ook op een ander niveau te brengen.


Het collectieve effect van Neptunus in Vissen (apex beweeglijk-T.vierkant). Neptunus werkt op twee manieren. Een groot aantal mensen zal ontvankelijk zijn voor zijn hypnotiserende en bedwelmende uitwerking en zo ten prooi vallen aan zijn goocheltrucs, glamour en illusies. Anderen zullen eerder ontvankelijk voor zijn verbindend effect die spirituele inspiratie brengt. Deze groep wordt gelukkig steeds groter, vandaar ook de constante demonstraties van eenheid tegenover het destructieve van verdeeldheid, bijvoorbeeld.


Venus en de Aarde zijn de esoterische heersers van deze Volle Maan en daarom wordt deze Volle Maan op het spiritueel niveau het feest van eenwording genoemd.Jofhra Gemini

 

Horoscoop Volle Maan 10 mei 2017

 

Deze Volle Maan van mei is de periode van het Wesak feest, het belangrijkste feest van het Oosten, en de tweede belangrijkste Volle Maan van het astrologisch jaar (de eerste is de Volle Maan die samenvalt met Pasen).

 

De geboorte, verlichting en dood van de Boeddha worden gevierd. Het is een tijd van een ongebruikelijke krachtige instroming van geestelijke energie. Daarom bereiden miljoenen mensen zich voor op deze periode door innerlijke stilte en rust om zich heen te creŽren en te mediteren. Voor de mensen die hier niet op bedacht zijn, kan deze periode als een zeer onrustige periode ervaren worden. Dit komt doordat de stroom van energie die dan voorradig is niet bewust ontvangen wordt noch geen bewuste richting krijgt.

De kracht van deze periode wordt elk jaar sterker omdat er elk jaar meer mensen zijn die zich met elkaar verbinden via meditatie rond deze Volle Maan.

 

De horoscoop die we hierboven zien, is berekend voor Nederland maar de aspecten die gemaakt worden gelden voor de hele wereld.

 

Ondanks dat Volle Maan as in vaste tekens staat, voert beweeglijkheid de boventoon vanwege Mars, de heerser van zowel de Maan als van de Zon (via Venus in Ram, heer van Stier), die in Tweelingen staat.


Mars ontvangt bovendien een vierkant van Neptunus (in Vissen) wat beroeringen ongrijpbaarder maakt, chaotisch en stormachtig als door een zee van emoties gedreven; woelingen die moeilijk tegen te houden zijn. Overstromende rivieren, zeestormen, windhozen, aardbevingen, de god van de oceanen is boos.

 

Op spiritueel niveau worden we getraind om naar emoties te kijken, en deze stand maakt het mogelijk om ons af te stemmen op het hogere uit dienstbaarheid aan het geheel.


Pluto staat sextiel de Maan en werkt ondersteunend bij het transformeren van de negatieve emoties die door de Maan in Schorpioen zijn opgespaard, zoals verlatingsangst, jaloezie of wrok. Een grote schoonmaak is mogelijk.


Emotioneel gezien valt te verwachten dat deze periode veel emoties losmaakt omdat ons astrale lichaam ontvankelijk is en beroerd wordt door de collectieve emoties (Neptunus). Dit kan zowel positief als negatief zijn. De Schorpioen-Maan en Pluto gaan over het proces van omzetting van 'een afval' dat lang opgespaard is. Positief is het dus een bevrijding.

 

Deze verschillende niveaus van uitdrukking bestaan altijd naast elkaar, omdat alles dual is in onze wereld.


Het verhaal van deze horoscoop eindigt bij Mercurius (heer Mars) die conjunct Uranus in Ram staat (een receptie): het is ook een tijd van vernieuwing, inzicht, waarheid en het verkennen van nieuwe terreinen

 

Horoscoop Volle Maan 11 april 2017

 

11 april, de vierde volle maan van 2017 en de eerste van het astrologisch jaar. Zo te zien gaan we een uitermate dynamische en vurige periode tegemoet, namelijk:


- de Zon-Maan polariteit valt samen met de oppositie Uranus-Jupiter en re-activeert de Plutonische energie, die in het bijzonder de macht (Steenbok) symboliseert in al haar gradaties, en dus ook allen die macht aan het verliezen zijn (de transformatieve kracht van Pluto) --vandaar de heftigheid van de weerstanden.


- Mars in Stier, de heerser van de Zon/Uranus conjunctie, deelt dezelfde heerser als het Maan/Jupiter duo, namelijk Venus, het symbool van vrede en harmonie, en dus ook (bij gebrekkige werking) van oorlog.


- Venus (die naast Chiron staat) maakt een opvallend sterk vierkant met Saturnus, de heerser van de 5e planeet van dit dynamische T.Vierkant: Pluto. Een gebrekkige uiting van compassie is wellicht het grootste probleem. Maar er is een groep mensen, sterk verbonden met de hart-energie, die 'do care for others': de bruggenbouwers.


- Venus en Saturnus delen dezelfde heerser, Jupiter; alle drie lopen retrograde. Dit aspect doet een diepere vertrouwenscrisis vermoeden, achter de scherm (retrogressie). Aan de andere kant doet dit aspect ook een appel op een vermogen tot inkeer die ruimte creëert voor zelfreflectie om (later) vanuit meer wijsheid te kunnen handelen.


Specifiek voor Nederland is de ruminerende Mars rijzend, en de retrograde Saturnus, heerser van het MC in VIII, conjunct Pluto. Nederland wacht af, wellicht op het juiste moment. We hoeven daarmee dan niet te verwachten dat de formatie snel tot stand komt, wellicht gebeuren andere belangrijkere dingen achter de schermen.

Voor de rest van de wereld, is het duidelijk dat dit patroon gebeurtenissen in een stroomversnelling zal brengen (zeker na de volle maan) en in een veel rap tempo dan we tot nu toe hebben gezien.

 

 

horoscoop volle maan maart 2017

 


12 maart, de derde Volle Maan van het jaar vindt Nederland in verkiezingstrijd -bijna lente. Maar timide, zo timide is de zon nog.


Met Leeuw op de ascendant heeft de Zon de leiding in deze horoscoop –wat niet vanzelfsprekend is voor de Vissen die twee kanten opgaan.

 

Pisces constellatie

 

Terwijl de een zich er van af wendt, kijkt de andere gevoelige over de rand van een put in de duistere waters van het achtste huis, ziet aldaar Chiron (de buitenstaander, de vreemdeling) en Mercurius (de boodschapper, 'le scribe' die alles bijhoudt), voelt tegelijkertijd de uitdaging die van Saturnus uitgaat (confrontatie met oorzaak en gevolg) met wie hijj dezelfde heer deelt: Jupiter.


Jupiter
in Weegschaal retrograde, stil en in afwachting van zijn momentum want een conflict met een zeer machtig Pluto maakt een krachtmeting onmogelijk. Dit is een voelbare wijsheid. Hoe zorgt de wijze (Jupiter), hoe zorgen we, dat het kwestbare evenwicht niet wankelt, dat het kantelpunt geen afgrond wordt?Weegschaal India

Weegschaal Jantar Mantar, India Na de Volle Maan (die de voleinding markeert van een proces dat begon met de Nieuwe Maan) loopt het anders dan anders. Groen-aspecten (en er zijn er weer veel) zijn voortbrengers van vragen, van twijfels, startpunten voor onderzoeken, zij leiden vaak ook tot meer objectiviteit. Hier is Uranus de sterkste factor omdat hij zowel met de Zon als met de Maan zo'n exact groen-aspect maakt (half-sextiel en inconjunct). Uranus in Ram zou achtste-huis zaken aan het licht kunnen brengen, die de statusquo in samenwerkingen verandert (Waterman op VII) en zo nieuwe verbanden initiëren.


De verkiezingen zijn pas op 15 maart dus nog drie dagen te gaan: er kan nog veel gebeuren. Gezien de aspectering in en vanuit VIII (de duisternis waar Uranus, de onthuller zich in bevindt) richting de Maan in Maagd (symbool van zuiverheid) denk ik eerst aan het milieu en aan voeding. Het half-sextiel met de Zon is ook interessant, want de Zon loopt naar Uranus toe. En dit, 'het wakker worden' zal pas een feit zijn bij de volgende Volle Maan (11 april). Voor nu is de Uranus-energie vanzelfsprekend aanwezig via de driehoek naar de Ascendant: Nederland (de leeuw) ziet wellicht het licht. We zijn eigenlijk allen Chiron of Mercurius....

 

Horoscoop Volle Maan 11 februari 2017De tweede Volle Maan van dit jaar is een maansverduistering. Wanneer de Maan verduisterd is, komt er meer aandacht op het loslaten van verouderde houdingen en gewoontes, zodat we met minder ballast de toekomst tegemoet kunnen treden, wordt er gezegd. Omdat de Maan in Leeuw is, kunnen we denken aan allerlei vormen van ego-gerichtheid en neigingen tot het dramatiseren van eigen belang - ofwel the me-first houding
.


Onder de elektrificerende impuls van een Uranus-Jupiter-oppositie in de hoofdtekens Ram en Weegschaal, gaat de wereld door krachtige beroeringen, net als wij, die de ontvangers en dus ook de doorgevers zijn van deze kosmische energieën. Aan de ene kant resoneert deze stand met een sterke behoefte aan een toekomst in vrijheid en gelijkheid, aan waarheid en vernieuwing. Aan de andere kant brengt het verheerlijking van eigen wil en macht, en allerlei eigen waarheden (en hiervoor zijn de woorden 'alternative facts' toepasselijk). Want worden we niet uitgedaagd om voor vrijheid te vechten slechts wanneer deze geblokkeerd wordt?


Maar de tijd van de Volle Maan is vooral een periode wanneer geestelijke energieën op bijzondere wijze beschikbaar zijn en zo een nauwer contact tussen de mensheid en de hogere spirituele dimensies mogelijk maken. Daarom worden er elke volle maan, meditaties gepland. Overal op de wereld verbinden mensen zich telepathisch met elkaar - een moderne vorm van groepsmeditatie - we hoeven niet op dezelfde plek te zijn om ons met elkaar te verbinden.


Op esoterisch niveau (ofwel zieleniveau) heeft de Maan geen invloed. Haar rol is het licht van de Zon te reflecteren. Ze brengt op een vrije en onbelemmerde manier eenlijnigheid tussen de Aarde en het hart van ons zonnestelsel, de Zon. En in de maand van de Waterman is de voorradige (zon)energie die van groepsbewustzijn, van broeder- en zusterschap.


Het is dan ook bijzonder interessant dat de exoterische en esoterische heersers van Waterman (Uranus en Jupiter) op dit moment een oppositie met elkaar maken. Uranus (7e straal / Ram) kan dus de vernieuwende impulsen en denkbeelden orkestreren in de zichtbare wereld onder aansturing van Jupiter (2e straal / Weegschaal) die een verbindingsbrug vormt tussen alle mensen op zieleniveau.


Deze horoscoop van de Volle Maan laat ook de volgende patronen zien:

- een mooie 'vlieger in vuurtekens' met (de Zon in) Waterman op de apex als inspirator (zie boven),

- tweede vlieger ook in vuurtekens met Jupiter (de esoterische heerser van Waterman) op de apex die ons verbindt met de energiestroom vanuit geestelijk gebied. En is het niet opvallend dat Jupiter alle betrokken planeten in deze patronen aspecteert?

- een Yod met als focuspunt, de 'wounded healer' (Chiron in Vissen) die het pad van mededogen en vergeving aanwijst.

De dynamiek tijdens deze Volle Maan is positief krachtig: vanuit meditate kunnen we de geestelijke inspiratie ontvangen; het zal zich vervolgens verspreiden, want Jupiter is patroon verbonden met de Zon en de hartenergie (in de zielsgerichte astrologie).

 

 

Waterman

Aquarius -door Johfra

 

Volle Maan 12 januari 2017

 

Dit is de horoscoop van de eerste Volle Maan van het jaar. Hoewel berekend voor Amsterdam en in principe geldend voor Nederland en de landen eromheen, is het bespreken van de globale tendensen nu genoeg. Want, als dit beeld het energetische resultaat toont van de voorbereidings-werkzaamheden die 'men' trof sinds de Nieuwe Maan (29 december) dan wordt de komende periode een vol dynamiek voor alle landen. Dit geldt tot aan de Nieuwe Maan (28 januari) en zet de toon voor het gehele jaar.


Gezien ontwikkelingen in snel tempo elkaar opvolgen (Uranus in Ram) is het te hopen dat we de tijd nemen om 'alles' te horen en het gehoorde ook op waarheid testen. Neptunus is namelijk in eigen teken en dat teken is nu sterk bezet (de God van de Zeeën heerst over vier planeten plus Zuidknoop). Dit kan goed zijn voor de mystieke en de creatieve evolutie maar minder voor de kwaliteit van de journalistiek (Vissen staat mundaan in het 3e zonnehuis). Doch ook de waarheid zal verteld worden (Uranus oppositie Jupiter de coheerser van dat 3e zonnehuis). Aan ons waarheid van leugen te onderscheiden (Noordknoop in Maagd).


De Zon in Steenbok brengt een energie die helpt om aan langetermijnplanning te doen waarbij de uitgedachte plannen ook uitgevoerd kunnen worden binnen dat termijn. Het is daarom wezenlijk, te weten wie de plannen uitgedacht heeft want 'de sterren' vertellen niets over goed en slecht.


Saturnus, de heerser van Steenbok, bestuurt de wet van Oorzaak en Gevolg. Plannen kunnen dan wel goed uitgedacht zijn en zelfs concrete resultaten voortbrengen, dat wil niet zeggen dat ze goed zijn voor het welzijn van het geheel. De valkuilen worden nu via Saturnus getoond: ie de manier waarop we de Boogschutter-energie inzetten. Het zijn dus vooral onze overtuigingen en idealen, religieus en/of politiek of anders, die ons uit elkaar kunnen drijven.

 

Dit werd globaal duidelijk toen Pluto door dat teken liep van 1996 tot 2008. Kapitalisme bleef als enige ideologie over, werd 'wild' en de periode eindigde met een van de ergste economische crisissen sinds 1929. En we lijden nog steeds aan deze wurggreep. Typerend en saturnaal, de gevolgen zijn nu zichtbaar: met de verliezen van vrijheid en democratie komen de armoede, de angsten en de onmacht.


Met Jupiter in Weegschaal (de heer van deze Saturnus) zal het de komende periode er om gaan, de uiterlijke scheuringen te overbruggen en met fair plannen te komen om de verwoestingen te stoppen. Bovendien kan onder de Steenbok-maand elk plan toekomst-bepalend zijn.


Saturnus de onverbiddelijke en Chiron de outsider bepalen hoe de dynamiek van het Grote Vierkant zich gaat uitdrukken. Ze beïnvloeden zijn intense onstuimigheid maar van controle geen sprake. Hoewel deze twee archetypes elkaar uitdagen (vierkant) delen ze dezelfde heerser, Jupiter die zelf deel neemt aan het krachtenspel (van het Grote Vierkant). Dit lijkt mij staan voor een veeleisende rondgang van acties en reacties (hoofdtekens); een wedijver die aanspraak maakt op veel energie-investering, zo niet veel rijkdom, geestelijk en materieel.


Confrontaties (harde aspecten) tussen Jupiter en Uranus vallen synchroon met intense maatschappelijke botsingen en schrokkende onthullingen die tot definitieve omwentelingen leiden.
Met Weegschaal en Ram als initiatoren, kunnen we natuurlijk vernieuwende ideeën verwachten, een spirit zien die open staat voor gewaagde avonturen en initiatieven. En dit kan wel leiden tot wonderbaarlijke uitvindingen, technologische en wetenschappelijke vooruitgang, revolutionaire inzichten of zelfs revoluties.

 

We kunnen dus vaststellen dat dit een goed jaar kan worden voor ondernemende geesten als er gewaakt wordt voor doorgeslagen optimisme. De weg van het midden bewandelen (Jupiter in Weegschaal) is een kunst, zeker met Pluto en zijn Plutocrates aan de ene kant, Uranus en zijn Prometheaans visionairs aan de andere, die allerlei soorten bevingen kunnen veroorzaken.

 

En dit zijn deze aspecten (t.vierkant Jupiter, Uranus, Pluto) die de kwaliteit kleuren van aktuele gebeurtenissen (sinds afgelopen december) en dat zullen blijven doen tot november as.

 

In deze horoscoop zien we dat de structurende kracht van Saturnus deze vurige botsingen voor nu in bedwang houdt (en dat tot aan de zomer). Niet alleen betekent het dat de situatie waarin we verkeren duidelijker wordt, dat oorspronkelijkheid en originaliteit vorm kunnen krijgen, het zal ook een test zijn omdat reactionaire tendensen onherroepelijk samengaan met alle 'doorbraken' die het oude doen verdwijnen.

 

Hoe dan ook, tijdens deze eerste Volle Maan van het jaar, drukken de vernieuwende krachten zich uit via de Zon in Steenbok en de Maan in Kreeft. Veranderingen in structuren en beleidsvoering en de manier waarop het volk zich laat horen en om hulp vraagt. Kreeft en Steenbok zijn behoudend en gericht op 'family values', maatschappelijke plichten en status en vooral op veiligheid. Ik kan alleen bedenken dat de vernieuwende impulsen (en reacties erop) die hierboven zijn genoemd vooral in én via al deze gebieden zullen komen.

 

Er is inspiratie te vinden via de heersers van Jupiter en Uranus (Venus en Mars), beiden in Vissen waar we ook Chiron, de andersdenkende wijze, vinden. Gevoelens van empathie en medeleven en ook verwarring vanwege een zichtbare chaos; allerlei soorten van emoties die met elkaar verweven zijn en elkaar versterken, van diepe teleurstellingen, verdriet en pijn tot aan de meer verheven gevoelens toe en een evenredig mate van spirituele beleving en inspiratie. Een grote scala aan tinten, stormachtig weer én centraal de existentiële vraag hoe, het weten dat we één zijn, tot uitdrukking te brengen in zulke heftige tijden.

 

Opvallend verder is de vele planeten rond 20-22 graden. Naast die van het Grote Vierkant die verbonden zijn via harmonische driehoeken en sextielen met Saturnus en Chiron, zijn er velen (niet ingetekend) half-sextielen en inconjuncten. Dit zijn groei-aspecten. Ze versterken eerst onrust en twijfels en dwingen daarmee een wetenschappelijkere en reeëlere houding af, die helpen om oplossingen te vinden, en met de hulp van Chiron (in Vissen) loutering brengen.

 

 

Heliodor

'The fine vibration of heliodor helps a person to connect with the essence of Uranus in Aries and be able to manifest the energy in the best possible way for that stage of his or her development.' writes Patricia Godden (see here)

 

 

archief
dot 2016

dot 2015
dot 2014
dot 2013