béatrice boucher      consulten      cursussen      lezingen & workshops      artikelen      links
2021
nieuwe en volle manen
astrologisch bekeken

Om onderstaande teksten te begrijpen heb je enige astrologische kennis nodig.
De horoscopen van Nieuwe en Volle Manen worden voor Amsterdam berekend en collectief geïnterpreteerd.

Ik kijk alleen naar de strakke majeure aspecten (omdat ze krachtiger zijn) die gemaakt worden met de Maan, de Zon en hun heersers. Daarmee probeer ik de kern van de energie te beschrijven die verbonden is met het begin van de maancyclus, de nieuwe maan, en bepalend kan zijn voor de twee weken die erop volgen, tot aan de volle maan die een symbolisch keerpunt is én de voleinding ziet plaatsvinden in de twee weken tot aan de volgende nieuwe maan. En zo voort. De maancyclus is een korte cyclus, het ritme van het jaar, onderhevig aan de langere cycli (van planeten voorbij Jupiter), deze soms accentuerend.

Nieuwe Maan 13 januari 2021

De Nieuwe Maan in Steenbok
Maan conjunct Zon


De eerste maancyclus van 2021 begint onder nogal krachtige aspectpatronen. We zien een Stellium in Steenbok (Zon, Maan, Pluto) bestuurd via Saturnus door een Stellium in Waterman (Saturnus, Jupiter, Mercurius) die vierkant Mars en Uranus in Stier staat. Ook opvallend, is Chiron in Ram die de planeten in Waterman en Stier verbindt. Omdat Chiron's heerser in Stier is, wordt het spanningsveld tussen zekerheid en openheid, Stier en Waterman, verstoord door een mogelijk koppige behoefte aan zekerheid, financieel en fysiek (Stier). In principe zou Waterman zich anders alleen om de vrijheid bekommeren.


Tijdens deze nieuwe Maan vindt bovendien de jaarlijkse conjunctie van de Zon met Pluto plaats: letterlijk de Zon, symbool van het bewustzijn, werpt licht op Pluto's zaken.


Vertaald in normale woorden: elke millimeter vooruit kan beschouwd worden als een overwinning op het verleden; we zijn in de fase van een nieuw begin, noch progressief noch voortvarend maar solide en kwalitatief. Ook zullen we, de komende weken, waarschijnlijk geconfronteerd worden met de 'duistere zaken uit het rijk van Hades', rond macht, het groot geld en andere dito verduisteringen waarvan we collectief geen weet van hadden, of mochten hebben óf wilden zien.


Tenslotte, in het kort nog iets over het Saturnus-Uranus vierkant want dit aspect is het astrologische thema van 2021, wordt drie keren exact namelijk rond half februari, half juni en eind december. Het is wel een complex mix want beide planeten heersen over het luchtteken Waterman.


Saturnus in Waterman gaat voornamelijk over planning, organisatie en het bestuur van het maatschappelijke bestel. Uranus, meer op het collectief inwerkend, genereert de trilling die het ongewone (of niet-gewone) ritme en dito beweging veroorzaakt onder alle 'Stier-zaken'. De Stier energie komt niet vanzelfsprekend in beweging, het is tamas, noch is het snel ontvankelijk voor iets anders dan het eigen standpunt (denk aan de boerenacties); het is gemaakt voor standvastigheid. En zo is de natuurlijke reactie die we om ons heen kunnen waarnemen: weerstand bieden.


En toch, zullen we in alle Stier-zaken duidelijke veranderingen zien gebeuren. Ik denk aan de reëele economie, de boerenstand, aan alles wat we waardevol en begerenswaardig vinden, over levenskwaliteit, over de liefde voor de natuur, de bloemen, de bijen en de dieren, en ook rust en het gebrek aan ruimte voor het meditatief....


De synchroniciteit van dit laatste vierkant in het Saturnus-Uranus cyclus (die 45 jaar duurt) met de maancyclus, suggereert dat veel van wat gedurende deze nieuwe maan periode ontstaat, en uit omgewoelde aarde voorkomt, belangrijker zal zijn dan we in eerste instantie denken.
We zullen zien.


Mnemosyne - Rossetti

Mnemosyne
dochter van Gaia en Ouranos
Rossetti

 

 
de Aarde en de Maan

archief
dot 2020
dot 2019
dot 2018
dot 2017
dot 2016

dot 2015
dot 2014
dot 2013