béatrice boucher      consulten      cursussen      lezingen & workshops      artikelen      links
2020
nieuwe en volle manen
astrologisch bekeken

Om onderstaande teksten te begrijpen heb je enige astrologische kennis nodig. De horoscopen van Nieuwe en Volle Manen worden voor Amsterdam berekend en collectief geïnterpreteerd - voor individuele invloeden kijk je naar plaatsing in huizen en aspecten met horoscoop factoren -

CURRENT MOON
Volle Maan
 

Horoscoop Volle Maan 5 juni 2020

Volle Maan in de maand van de Tweelingen


Het tweede eclipsen-seizoen begint met een lichte Maansverduistering - in de bijschaduw; het laatste seizoen begon eind december 2019 met een zonsverduistering; rond de tijd begon het corona-virus bekendheid te krijgen. Wat verder niets zegt over deze pandemie overigens, maar wel over de emoties die het bij ons opriep. Nu zes maanden later zijn we op een keerpunt beland: de zomer ligt voor de deur, de zon schijnt, en langzaamaan worden lockdowns losgelaten. Velen hopen hét achter de rug te hebben en te kunnen genieten van het 'bevrijd zijn'. De verduistering van de Maan, even zo licht, lijkt dit gevoel weer te geven. Of dat de werkelijkheid weerspiegelt is een ander verhaal, want een verduisterde Maan wijst ook op het loslaten van het begrip veiligheid, en dus op het nemen van risico's. Evenzeer licht en ambivalent.


Astrologisch gezien wel een duidelijk patroon: een T-vierkant in de beweeglijke tekens met Mars en Neptunus in Vissen als aandrijving, een verduisterde Maan wiens heerser Jupiter retrograde loopt en conjunct een retrograde Pluto, en daar tegenover de Zon conjunct retrograde Venus, met zijn heerser sextiel Uranus. En dan de Noordknoop die van Kreeft naar Tweelingen is gelopen.


Vertaald: we kunnen heel veel bewegingen verwachten, een vloeiende chaos die een appel zal doen op ons aanpassingsvermogen; confrontaties met duistere en vernietigende zaken uit het collectief verleden die de evolutie blokkeren en die we onder ogen zullen krijgen. De toekomst (Zon en Noordknoop) houdt een bewustwording van het niet-ik, de ander, het samen wandelen en het leren van elkaar. In beweging zijn, waarnemen en verder wandelen; Tweelingen is de lucht die in en uit onze longen stroomt; leven dus. De vraag is nu: zijn we in staat om deze energie te omarmen (mundaan) en samen te zijn - het lijkt zo ver weg op dit moment.

 

Plastiek vuilnisbelt van de wereld Malaysia

' Plastiek vuilnisbelt van de wereld'
dorp in Malaysia

 

Voor nu is Mercurius in Kreeft sextiel Uranus in Stier - hij is waterig en verbindt zich met aarde - geld - op bijzondere wijze. Te verwachten; veel emoties in onze verhalen, en in het luisteren naar elkaar de komende tijd. Ongemakkelijk, met nu en dan explosieve (opgekropen) rebelse oprispingen in woorden en gebaren. Er is honger naar vernieuwing, verbeelding, lijfelijkheid, hedonisme en dus ook materialism - de economie moet weer draaien als mantra. Misschien staat deze combinatie voor het open gaan van de handel, restaurants en musea, het uitgeven van belastingengeld door de overheid - waar zijn onze herinneringen gebleven aan helder blauwe hemel, schone lucht, zingende vogels en de stilte... deze vraag mogen we ons best weer afvragen, voordat de economie weer te snel draait (Uranus in Stier).


De aandrijvers van het T-vierkant zijn Mars en Neptunus in Vissen, ondermijnend en inspirerend, op haar best vecht deze combinatie voor haar idealen, gaat tot het einde van haar opoffering in haar strijd om de rechten van anderen die dat niet alleen kunnen; een zoektocht naar eenheid; maar op zijn slechts kan het ook de vernietigende invloed van religieuse fanatisme, van idealisme, van oprukkende legers, de zoektocht naar een sterke leider worden; want Jupiter, heerser van de Maan, Mars en Neptunus, loopt richting zijn tweede conjunctie met Pluto in Steenbok (pas exact eind juni). Beiden zijn nog retrograde: het kan aanvoelen alsof we de tijd moeten inhalen, voorbereidingen moeten treffen, vanwege dreigende omweerswolken die nog niet geweken zijn, voelen we.

Dus ja, samen is better, zegt de Tweelingen.

 

2020 - black lives matters

 

Horoscoop nieuwe maan 22 mei 2020

Het teken van de nieuwe maan is de energie die
elke nieuwe maancyclus initieert. Tweelingen - dualisme


Opvallend helder: de nieuwe Maan in Tweelingen ontvangt een driehoek van een retrograde Saturnus in Waterman, en haar heerser, Mercurius, ook in Tweelingen is conjunct Venus en vierkant Neptunus in Vissen.

Er zijn altijd twee kanten aan welke verhaal dan ook, zegt de Tweelingen, onze wereld is duaal; er bestaat geen zwart-wit: met Saturnus retro in driehoek, kunnen we velen terugblikken verwachten en meer reflectie en mogelijk ook een terugval in de autoriteitsgevoeligheid. Wat is vrijheid? Wat is verantwoordelijkheid? Wat betekent broederschap en solidariteit, en hoe zit het met de gelijkheid? Wat is waar, wat is bewezen, waar zijn de cijfers? Eindelijk lucht en ruimte in onze geest, minder angst wellicht. Tweelingen is ook jij en ik.

Mercurius luistert en kijkt naar Venus die iets anders laat zien, liefde en schoonheid, verhoudingen, spel, en onder invloed van Neptune verbinding, verbeelding, compassie, mededogen...

Filosoferen versus Humaniteit, het zou mogelijk moeten zijn.

 

 

horoscoop volle maan 7 mei 2020

Tijdens de volle maan ontvangt de aarde een maximum aan zonlicht: de energie van de zon en de weerkaatsing daarvan via de maan. Astrologisch staat deze periode voor vervulling en bewustwording; daarom wijden verschillende spirituele richtingen deze dagen aan meditaties sommigen gebaseerd op de symboliek van het zonteken.
Volle Maan in Stier - de zich transformerende aarde

 

De Aarde staat altijd tegenover de Zon in de horoscoop en bij elke Volle Maan staat de Maan, er conjunct mee nu in Schorpioen, het teken van de crisis van transformatie; vandaar de 'zich transformerende aarde'. Een benaming die bijzonder toepasselijk is zolang Uranus door Stier loopt (tot 2026). Uranus, die geassocieerd wordt met bevrijding, veroorzaakt in dit teken vele veranderingen in het ritme van het wezen van de Aarde en daarmee ook in de manier waarop we met haar rijkdommen en al haar bewoners omgaan..


De heersers van Maan en Aarde zijn nu Mars en Pluto; de ene in Waterman vecht voor meer ruimte, de andere in Steenbok knaagt al langer (sinds 2008) aan de zekerheden die onder dit teken vallen, de formele maatschappelijke structuren en politieke systemen, die de geest verstikken, en ook de angst voor verlies oproept. Of, kunnen we niet beter deze angst de angst voor het onbekende noemen?

 

De Zon en Mercurius in Stier symboliseren bewustzijn en weten; Stier voegt de standvastigheid en de rust aan toe; dit jaar werken ze onder een gecombineerde invloed van Venus in Tweelingen en Neptunus in Vissen, verzachting, inspiratie en liefde in beweging...


Groene aspectenlijnen staan voor het zoeken naar antwoorden temidden van gegevens die moeilijk verenigbaar zijn; op z'n beste dwingt het ons om met originele oplossingen te komen. Op aardse niveau lijkt me dit prachtig passen bij de periode die tussen deze volle maan en de nieuwe maan ligt: hoe vanuit rust in beweging te komen. Het planetaire patroon die we ook kunnen zien in deze horoscoop lijkt op een soort Vlieger, een die wellicht niet gemakkelijk opstijgt want asymmetrisch en ietwat zwaar, maar toch het is een vlieger...


...de komende periode lijkt zo een cruciaal fase in te luiden ter voorbereiding op de volgende maancyclus in de Tweelingen; het juiste moment dus om beslissingen te nemen voor wijze acties, zo veel mogelijk afgestemd op de energie van deze bijzondere volle maan die in het Oosten Wesak heet, het feest van de Boeddha.


Buddha Odilon Redon

Buddha bij Odilon Redon

 

Horoscoop Nieuwe Maan 23 april 2020

Het teken van de nieuwe maan is de energie die elke nieuwe maancyclus initieert. Stier - aarden


Het begin van deze nieuwe maancyclus in de Stier staat voor ons in Nederland en de landen eromheen onder invloed van Uranus en Saturnus en onder heerschappij van Venus in de Tweelingen die een driehoek maakt met Mars in Waterman en een vierkant met Neptunus in Vissen. Dit zijn een hele boel verschillende soorten energieŽn die niet hetzelfde beogen en toch met elkaar te maken hebben: Stier, de aarde en het zintuiglijke; Tweelingen, de lucht en de verbinding; Waterman het weten en Vissen het meevoelen.


Deze ascendant vertelt over hoe wij collectief de wereld tegemoet treden en voor welke uitdagingen we staan tot aan de volle Maan. Een ding is zeker Waterman kan de 1,5 meter-samenleving aan. Dit is een eerste stap, er zijn meer uitdagingen; de grote vragen over het leven na covid-19; hebben we de hints goed begrepen? Iedereen ervaart hoe schoon de lucht is geworden, hoe helder de sterren, hoe fijn de stilte, de natuur en ook hoe zwaar het zorgpersoneel het heeft, hoe de kunsten ons verbinden, hoe dit alles ons doen open staan voor andere dimensies... we zijn compassievoller geworden lijkt het, het gaat om het belang van het geheel... niet iedereen ziet het zo natuurlijk, maar het doet er niet toe, we zijn met velen, heel veel, blijkt.


De heersers van Waterman staan nu vierkant elkaar; de een heerst over de intelligente lockdown de ander over de inzet van collectieve veranderingen. Veel bewegingsruimte zit er dus niet in; er is inzicht en er is de wake-up call. De grenzen gaan niet open, noch de vliegtuigen vliegen, laat de exitgang ook intelligent zijn.
Langzaam bewegen is ook bewegen, zegt de nieuwe Maan conjunct Uranus in Stier in het huis (III) van de directe handel, de scholen en onze nabije omgeving. Wellicht kopen we dichterbij, komen de aardbeien niet meer uit Spanje maar uit Gelderland, slow-food dus, en worden kinderen in kleine groepen onderwezen, en wat een winst zal dat zijn trouwens!


Saturnus in Waterman gaat onherroepelijk voor wetenschappelijke inzichten en handige technologieŽn, drones, apps en videobellen kunnen nu door zijn praktische uitvoerder (Uranus in Stier) heel snel gematerialiseerd worden (vierkant). Gelukkig kan Saturnus nog niet zo veel want Uranus in Stier heeft niets met technologieën, en Saturnus zelf loopt straks terug de Steenbok in (op 2 juli). We moeten wel wakker blijven want dit vierkant is het thema van 2021; en nu ingezette veranderingen betreffend de economie, voeding, natuur en milieu zijn premissen voor hoe we volgend jaar zullen beleven. Nu Saturnus, Mars en Venus in luchttekens zijn, veel nadenken en praten.


En Venus? Ze zit thuis een eind weg te dromen met Mars te u-tuben en te musiceren. De traceerapp is zo gedownload, en dan kunnen ze buiten spelen terwijl het algoritme covid-19 in de gaten houdt.... Echt? Niet alleen. Er is ook de invloed van Neptunus die alles vervaagt en verbindt; een diep gevoel, compassie is zonder grenzen en goodwill, die over de hele wereld zichtbaar worden, niet verhinderd door welke lockdown dan ook.


Terre Mere Aba Luz

Terre-Mère - A'ba Luz

 

 

Horoscoop Volle Maan 8 april  2020

Tijdens de volle maan weerkaatst de maan een maximum aan zonlicht; de energie van de zon en de weerkaatsing daarvan via de maan. Astrologisch staat deze periode voor vervulling en bewustwording. Daarom wijden verschillende spirituele richtingen deze dagen aan meditaties sommigen gebaseerd op de symboliek van het zonteken.
Dit jaar, vanwege de crisis en omdat de eerste Jupiter-Pluto conjunctie vóór de volle maan plaatsvindt, worden wereldwijd oproepen gedaan voor gezamenlijke meditaties om healing.

Volle Maan in Ram - voortgang van het beginHet proces van voortgang begon met de nieuwe maan en komt nu tot wasdom, wordt zichtbaarder. De Ram-periode (solstitium, nieuwe en volle maan) zet altijd de toon voor het gehele astrologische jaar; het is interessant om deze volle maan nu te beschouwen binnen de context van onze 'confinement' welke vermoedelijk in welke vorm dan ook zal voortduren tot aan het zomer solstitium.


Opvallend is het ongemakkelijke inconjunct tussen de Maan en Neptunus. De ongrijpbaarheid van het virus en zijn verspreidingswijze valt onder Neptunus in Vissen. Bij Neptunus horen ook kunst en muziek, alles wat het bewustzijn verhoogt en alles wat deze benevelt. De musea zijn gesloten, maar muziek kan altijd en overal. Een behoefte aan harmonie en contact (Maan in Weegschaal) omschrijft de collectieve sfeer; men is op zoek naar verbinding, een die via een inconjunct met Neptunus iets bijna atonaal krijgt (atonale muziek is een muziek die geen vaste grondsoort heeft). Boven alles staat datl Neptunus het antwoord is op een collectieve zoektocht naar verlossing...


Mars, heerser van de Zon en Chiron staat in Waterman samen bij Saturnus op de ascendant, wel stevig in het zadel. De oorlogsgod leidt de strijd, hij hoort de verlangens en de behoeftes aan beweging (driehoek Venus in Tweelingen); hij verbindt zich actief met Chiron, die onder Covid-lockdowns staat voor alle vitale beroepen, onze redders in nood zo ingepakt dat ze net buitenaardse wezens lijken. Zo'n straffe samenwerking van planeten doet vermoeden dat Nederland de situatie onder controle gaat houden (of moet houden want Saturnus is hier bij betrokken) met meer organisatie, communicatie en strakheid
.


We hebben ook de eerste uit een serie van drie Jupiter-Pluto conjuncties, in wijd vierkant met Zon en Maan, apex van een T-vierkant in de hoofdtekens. Een flinke uitdaging komt astrologisch in het spotlight, hoewel spotlight niet de juiste bewoording is want ze opereren vanuit een schuilplaats (huis XII): maatschappelijk staan ze voor een kracht die in het geheim, ongezien opereert. Ze kunnen onzichtbare vijanden, symbolen van occulte krachten worden; energieën uit het collectieve onbewuste die iets destructief in zich dragen, maar gelukkig ook op een diepe spirituele generatieve transformatie van datzelfde collectief. Net waarvoor we ontvankelijk zijn (huis XII).


Pluto en Jupiter heersen over de huizen waar we resp. Schorpioen (huis XI), Boogschutter en Vissen (huis XII en III) vinden; een gezamenlijke optreden in Steenbok-stijl doet zich gevoelen in deze levensgebieden. Jupiter gaat in de vorm van de wet over alle communicatie middelen, internet, zooms en sociomedia, over de korte reizen, over onze buren en ook over de 'onzichtbare vijanden om ons heen', virussenverspreiders en -dragers, als spirituele leider gaat hij over ziekenhuizen en alle plekken waar men alleen is. Jupiter in XII is een 'engeltje op je schouders hebben'. Of dat ook zo is als Pluto erbij staat is de vraag. Wel, de dood kan een thema zijn, dat vaker in het nieuws zal komen, net als het eenzaam sterven. Hij heerst ook over de openbare ruimte (huis XI) wat kan wijzen op krachtiger ingrijpen richting groepen in de publieksruimte vanwege bedreigingen uit 'onbekende hoeken'...


Dit alles bevestigt wel een lockdown met meer regels, of meer boetes en wellicht meer gevaren. Het valt niet mee voor de individualisten die we zijn. Maar de aanroepen tot collectieve groepsmeditaties die liefde, compassie en healing aanroepen resoneren op geweldige positieve wijze met deze Volle Maan in Ram - punctus contra punctum.


White Tara Tibetaans boedhism

Sitã Tãrã
Tibetaanse tangka

 

Horoscoop Nieuw Maan  24 maart 2020

Het teken van de nieuwe maan is de energie die elke nieuwe maancyclus initieert. Ram - het beginVier dagen na de Ram ingres, het begin van het astrologische jaar, vangt de nieuwe maancyclus aan. Deze twee cycli zijn met elkaar verweven tot aan de volgende nieuwe maan en treffen elkaar weer bij de zomerwende, het tweede belangrijke keerpunt van het jaar, nu vuur dan water, waarschijnlijk zal wat de komende twee weken voortbrengen tot de wende voortleven.


Zon en Maan voegen zich nu bij de Centaur, de andersdenkende genezer (in Ram geen zachte heelmeester), en versterken het vierkant dat Chiron een hele tijd al maakt met de Maansknopen. Een bundeling van dynamische krachten, in staat om zo nodig een kanteling te forceren richting een context waarin zorgzaamheid (Kreeft) centraler staat dan protocollen, want het is nu aan de Ram om over de Noordknoop te heersen. Het verbaast me niet dat de lente er eerder is en warmer dan ooit.


Mars, heerser van de nieuwe Maan, stevig in Steenbok en net voorbij Pluto en Jupiter, is nu de leider van de roedel - en wat van een roedel. Een machtig aards stellium heerst over dat van het lente vuur; het beeldt een strakke hiërarchische verhouding uit met de mogelijkheid tot kordate samenwerking in petto, maar zeker niet vanzelfsprekend. Totaal anders opererende drijfveren komen hier in botsing; in besloten liggen zowel een vernietigende strijd als de mogelijkheid tot onverschrokken optredens, van plannen die grote maatschappelijke veranderingen kunnen veroorzaken. Interessant maar niet perse prettig voor iedereen.


Deze samenkomst van planeten doet mij denken aan de mythe van Demeter (Ceres) waarin ze met Hades (Pluto) een deal moet sluiten om haar dochter Core terug te krijgen nadat Hij haar ontvoerd had en vervolgens meegenomen naar zijn onderaardse ijk. Ze spraak eerst een vloek over de mensheid uit zodat Zeus (Jupiter) Hermes naar de Hades stuurde om onderhandelingen te starten.. .zodat de aarde weer vruchtbaar werd...

 

Ceres

Ceres - nu in Waterman


Saturnus tenslotte, de heerser van de Steenbok roedel is net Waterman ingegaan, de enige planeet in lucht. Traditioneel geassocieerd met beperking en straf, zijn hoogste goed is het geweten, die onder Waterman over 'sociaal bewustzijn gaat. Dat komt dan even goed uit, onder het juk van deze corona-epidemie én in quarantaine: tijd genoeg om na te denken over wat we aan het doen waren en zijn; en over het soort wereld waarin we willen leven, over onze plaats en rol in de relaties tot medemens, dieren en natuur, met alles wat op de aarde leeft.


De lente is begonnen.

 

crocussen

 

Horoscoop Volle Maan 9 maart 2020

In de dagen rond volle maan komt tot wasdom wat met nieuwe maan een aanvang nam. Het zijn dagen waar velen over de hele wereld samen zich met elkaar verbinden om over de energie van het zonteken te mediteren.
Vissen - vergeven en loslaten

 


Eens in het jaar maakt de Zon een conjunctie met één van de buitenplaneten: dan begint een nieuwe collectieve cyclus. Deze Zon-Neptunus cyclus behoort Neptunus net als alle eerdere sinds Neptunus in Vissen staat, maar deze keer gebeurt dit tijdens de Volle Maan; en worden zowel Zon als Neptunus door Maan in Maagd weerspiegeld. Het kan niet anders of de principes die onder Neptunus (en Vissen) vallen in dominante zullen zijn na deze volle Maan.Wat valt er onder Neptunus? Alles wat net als water is, stroomt en golft en stormt en leeft, en ook ondermijnt en verward, dromen en illusies en idealen... Neptunus is de grenzeloosheid, een oneindig zweven en de Zon maakt dit nu zichtbaar: grenzen bestaan niet, muren helpen niet. Vissen is alleen geïnteresseerd in de ziel, in de muziek, het loskomen van de stof; Hij gaat over vergeving, over Liefde, over lijden, over de eenheid van het Al.


Kathe Kollwtiz - Pieta

Kathe Kollwitz - de pieta

 

Alleen Jupiter, coheerser van Vissen, vertelt een ander verhaal: vanuit het aardse teken Steenbok, het teken van de Tijd, met Mars vormt hij een conjunctie die ons kan helpen bergen werk te verzetten; om het onmogelijk mogelijk te maken, misschien.


Het virus dat nu door de wereld dwaalt sinds een onbekende datum in 2019, is wel een zeer bijzondere uitdrukking van Neptunus, stilletjes gekomen, indirect ondermijnt hij de economie van de getallen. Het 'thuis moeten blijven' dat het gevolg er van is, is opvallend. Het zou niet verbazend zijn of we na deze volle Maan nog meer worden gedwongen, thuis te blijven, minder te reizen, te vliegen, minder te werken, te doen, te eten, te kopen. Tijd (Steenbok!) misschien om ons bezig te houden met de zaken van onze ziel (Vissen), en om alleen te zijn (Jupiter/Mars Steenbok en Saturnus).

 

Het vierkant van Chiron met de Knopen-as die actief was bij de nieuwe Maan en 'de wieg aan het schommelen bracht' is nu exact: het werk - het omkiepen van de toren ? - gaat voort. De Maagd (de Maan) komt als geroepen; ze zuivert, filtert, verricht ongezien werk in het klein dat de medemens helpt. Haar elementalen maken lucht en aarde schoon, en haar heerser, die goed getimed weer recht gaat lopen, brengt ons het helder denken van de Waterman, met zijn kan vol frisse levenswater.

 

 

 

Horoscoop Nieuwe Maan 23 februari 2020

Het teken van de nieuwe maan is de energie die elke nieuwe maancyclus initieert. Vissen - onthechting

Als heersers van deze nieuwe Maan in Vissen zullen Neptunus en Jupiter samen de dienst uitmaken; de ene met zijn drietand roerend in het water, de ander regerend vanuit de hoogtes van zijn Olympus. Zij heersen over de nieuwe Maan terwijl deze, precies halverwege de god van de Strijd (Mars) en de moderne Hemelgod (Uranus), hun beginselen tot aan de volle Maan zal uitdragen - een vreemde en mogelijk heftige draagtijd.


Mercurius houdt zich afzijdig (retrograde en in Vissen) en Venus (heer X en vierkant Jupiter) heeft teveel uitgegeven. Cheiron slaat als enige een brug tussen verleden en de plek waar we naar toe moeten gaan (zuid- en noordknoop). Hij is de enige dynamieke factor, en geplaatst halverwege Uranus en Maan wordt hij de veroorzaker van bewegingen en conflicten - geen zachte heelmeester deze keer. De Centaur lijkt inderdaad de sleutel, of het geheim, te dragen van deze maancyclus. Hij staat voor de Kunst van het Gevecht, van Moed en Durf; omgeven door veel water en veel aarde, hij is Vuur. Het klinkt als een oud mythologisch verhaal, niet waar?


Astrologisch gezien hebben we te maken met een bijzonder aspectpatroon die Bruno Huber de Wieg noemde (2 sextielen - 1 oppositie - 2 driehoeken). Dit energiepatroon beeldt een veilige nest uit; het draagt geen bijzondere dynamiek, het is een broedplaats. Deze Wieg wordt nu aan het schommelen gebracht door Chiron, de genezer (via de Maansknoop polen); wat een kracht is nu dan niet vereist om los te komen van de loodzware bezetting in Steenbok? Welke storm veroorzaakt het dan niet in de heldere poel van de Krab, waar de Maan in Vissen over heerst? Waar zullen we zijn bij de Volle Maan?Jung - Red Book

 

Horoscoop Volle Maan 9 februari 2020

In de dagen rond volle maan komt tot wasdom wat met nieuwe maan een aanvang nam. Het zijn dagen waar velen over de hele wereld samen zich met elkaar verbinden om over de energie van het zonteken te mediteren.
Waterman - bezielingSinds de laatste nieuwe Maan woedt een hevige strijd tussen machthebbers. Elke verloren millimeter is één teveel, elke opwarmingsgraad ook. De wereld is in brand. Het vierkant in de vaste tekens tijdens de laatste nieuwe Maan lijkt vooral stilstanden te brengen. Maar, misschien is de enige stilstand de andere niet, bijvoorbeeld in China dankzij een voortvarende aanpak aldaar van het coronavirus, geen vervoer, niemand op straat, geen auto's, geen vliegtuigen, geen geluid eindelijk vakantie voor de hardwerkende chinezen, geen olie nodig, geen vervuiling...


Maar wat vertelt de horoscoop van de Volle Maan?


De Zon in Waterman heerst over de Maan in Leeuw; de twee heersers van Waterman, Saturnus en Uranus maken resp. een half-sextiel met Mars in Boogschutter en met Venus/Chiron in Ram, waarbij Mars de heerser is van Venus, die de heerser is van Uranus. Dit reisje eindigt via Jupiter (heer Mars) bij Saturnus in Steenbok en zijn conjunctie met Pluto. Vele bewegingen en irritaties om niets - geen beweging dus: we eindigen bij de onoverkomelijke Saturnus-Pluto conjunctie: stilstand, machtstrijd.


Licht gevend zijn het biquintiel (144°) tussen Maan en Jupiter en het quintiel (72°) tussen Zon en Uranus. Dat voelt als een grote geestelijke ruimte, inspiratie. Wie weet is wat we als nieuws lezen, niet wat er werkelijk aan de hand is.


 

Pegase door Odilon Redon

Pegase - Odilon Redon

 

Nieuwe Maan 10 januari 2020

Het teken van de nieuwe maan is de energie die elke nieuwe maancyclus initieert. Waterman - broederschap


Met deze nieuwe Maan in Waterman komt eindelijk meer lucht in de wereldse affaires.
Met de nieuwe Maan inconjunct de Noordknoop in Kreeft, Venus conjunct Neptunus in Vissen (heer Uranus) en Mercurius in Waterman (op z'n helderste dus): mogelijk dat onze gedachten zich meer richten op de menselijke dimensie: the brotherhood of men.


Uranus, die vanuit zijn positie in de 'aardste' der aardse teken aan het werk is, veroorzaakt vast een wake-up call (vierkant). Het zou mooi zijn als we het begin (nieuwe maan) zaggen van een echte doorbraak in de manier waarop we bezit en geld verdelen, en met de aarde en zijn inwoners omgaan.

Het zou eigenlijk een zeer goed moment kunnen zijn om vooral en alleen aandacht te geven aan de basiseconomie; om de aannames van de "1%" ter discussie te stellen, en echt actief werk te maken van al dat gepraat (sextiel Chiron in Ram).


Het vierkant in de vaste tekens is een moeilijk gevecht, toch een die resultaat kan brengen. Is het overigens niet opvallend dat Davos eindigt met deze nieuwe Maan; dat de situatie in Australië ons steeds duidelijker toont wat klimaat verandering betekent. Dat we niets voorstellen tegenover de kracht van de natuur.
Gaan we eindelijk een keerpunt zien?


 

 

Horoscoop Volle Maan 10 januari 2020

In de dagen rond volle maan komt tot wasdom wat met nieuwe maan een aanvang nam. Het zijn dagen waar velen over de hele wereld samen zich met elkaar verbinden om over de energie van het zonteken te mediteren.
Steenbok - wat is het plan?

 

Opvallende kosmische patronen rond deze Volle Maan:

- Uranus die sinds 11 augustus 2019 retrograde was, gaat op 11 januari weer direct,
- Jupiter heeft net een driehoek gemaakt met deze Uranus,
- de Saturnus/Pluto conjunctie (de enige) wordt exact op 12 januari. Daarmee komen opgebouwde spanningsvelden tot een climax, alle collectieve, maatschappelijke en politieke machtsconflicten omvattend van afgelopen twee-drie jaren, welke de komende jaren hun effect zullen hebben,
- de conjuncties van Zon en Mercurius met Saturnus en Pluto, op 12 en 13 januari, zullen de komende dagen als aanjagers fungeren, het effect van de conjunctie verlengen en verspreiden,

- de verduisterde maan in Kreeft kan effect hebben op een collectieve behoefte om gewoontes los te laten,


Meer in het algemeen gaat deze volle maan over de tegenstelling tussen volk en machthebbers en over de bewustzijnsprocessen die uit deze tegenstelling ontstaan. Waar de macht resoneert met een patriarchale conservatieve dominantie, zal de crisis groter zijn (vanwege de conjunctie tussen Saturnus en Pluto) dan waar men de dynamiek gebruikt om een betere wereld te bouwen - en zeker nu de Maan een driehoek ontvangt van Neptunus in Vissen -emotionele compassie.


Al dit met het oog op de ingressen van Jupiter en Saturnus in Waterman en hun conjunctie in dat teken op 21 december. Al voelbaar als een diep verlangen naar lucht en helder denken. Maar zover is het niet; in het nu een zeer diepgaande crisis m.b.t. tot alle Steenbok zaken (zo vaak besproken de laatste tijden). En we weten dat crisissen kansen zijn. Ze dwingen ons om vanuit een hoger collectief niveau van bewustzijn te leren kijken....ter inspiratie kwam toevallig deze wijze astrologische woorden die tegen - ter overdenking.

 

Janus

 

'The transpersonal way is that path on which karma is transmutated into dharma: the inertia of the individual's past is used to fulfill a need of humanity. Along that way, crises serve to challenge the individual to stop acting as a creature of the past and to become a creator of the future — or rather, to become a focusing agent through whom humanity (or the Soul Field) is able to fulfill a particular, limited purpose.

Uranus, Neptune, and Pluto symbolize three steps or stages on the transpersonal way:


- some kind of crisis that reveals the inability of a strictly humanistic or person-centered approach to "solve" one's problems (Uranus)

- the process of becoming objective to forces of the past which condition one's actions, feelings, and thoughts; of deconditioning and severance (Neptune)

- a process of complete catharsis and repolarization, that is, the formation and empowerment of a new set of images polarizing one's mind and life — and rebirth (Pluto).'


(Leyla RaŽl: 'The essential Rudhyar' onder punt 11)


 
de Aarde en de Maan

archief
dot 2019
dot 2018
dot 2017
dot 2016

dot 2015
dot 2014
dot 2013