béatrice boucher      consulten      cursussen      lezingen & workshops      artikelen      links
2020
nieuwe en volle manen
astrologisch bekeken

Om onderstaande teksten te begrijpen heb je enige astrologische kennis nodig. De horoscopen van Nieuwe en Volle Manen worden voor Amsterdam berekend en collectief geïnterpreteerd - voor individuele invloeden kijk je naar plaatsing in huizen en aspecten met horoscoop factoren -

CURRENT MOON
Volle Maan
 
 

Horoscoop Nieuw Maan  24 maart 2020

Het teken van de nieuwe maan is de energie die elke nieuwe maancyclus initieert. Ram - het beginVier dagen na de Ram ingres, het begin van het astrologische jaar, vangt de nieuwe maancyclus aan. Deze twee cycli zijn met elkaar verweven tot aan de volgende nieuwe maan en treffen elkaar weer bij de zomerwende, het tweede belangrijke keerpunt van het jaar, nu vuur dan water, waarschijnlijk zal wat de komende twee weken voortbrengen tot de wende voortleven.


Zon en Maan voegen zich nu bij de Centaur, de andersdenkende genezer (in Ram geen zachte heelmeester), en versterken het vierkant dat Chiron een hele tijd al maakt met de Maansknopen. Een bundeling van dynamische krachten, in staat om zo nodig een kanteling te forceren richting een context waarin zorgzaamheid (Kreeft) centraler staat dan protocollen, want het is nu aan de Ram om over de Noordknoop te heersen. Het verbaast me niet dat de lente er eerder is en warmer dan ooit.


Mars, heerser van de nieuwe Maan, stevig in Steenbok en net voorbij Pluto en Jupiter, is nu de leider van de roedel - en wat van een roedel. Een machtig aards stellium heerst over dat van het lente vuur; het beeldt een strakke hiërarchische verhouding uit met de mogelijkheid tot kordate samenwerking in petto, maar zeker niet vanzelfsprekend. Totaal anders opererende drijfveren komen hier in botsing; in besloten liggen zowel een vernietigende strijd als de mogelijkheid tot onverschrokken optredens, van plannen die grote maatschappelijke veranderingen kunnen veroorzaken. Interessant maar niet perse prettig voor iedereen.


Deze samenkomst van planeten doet mij denken aan de mythe van Demeter (Ceres) waarin ze met Hades (Pluto) een deal moet sluiten om haar dochter Core terug te krijgen nadat Hij haar ontvoerd had en vervolgens meegenomen naar zijn onderaardse ijk. Ze spraak eerst een vloek over de mensheid uit zodat Zeus (Jupiter) Hermes naar de Hades stuurde om onderhandelingen te starten.. .zodat de aarde weer vruchtbaar werd...

 

Ceres

Ceres - nu in Waterman


Saturnus tenslotte, de heerser van de Steenbok roedel is net Waterman ingegaan, de enige planeet in lucht. Traditioneel geassocieerd met beperking en straf, zijn hoogste goed is het geweten, die onder Waterman over 'sociaal bewustzijn gaat. Dat komt dan even goed uit, onder het juk van deze corona-epidemie én in quarantaine: tijd genoeg om na te denken over wat we aan het doen waren en zijn; en over het soort wereld waarin we willen leven, over onze plaats en rol in de relaties tot medemens, dieren en natuur, met alles wat op de aarde leeft.


De lente is begonnen.

 

crocussen

 

Horoscoop Volle Maan 9 maart 2020

In de dagen rond volle maan komt tot wasdom wat met nieuwe maan een aanvang nam. Het zijn dagen waar velen over de hele wereld samen zich met elkaar verbinden om over de energie van het zonteken te mediteren.
Vissen - vergeven en loslaten

 


Eens in het jaar maakt de Zon een conjunctie met één van de buitenplaneten: dan begint een nieuwe collectieve cyclus. Deze Zon-Neptunus cyclus behoort Neptunus net als alle eerdere sinds Neptunus in Vissen staat, maar deze keer gebeurt dit tijdens de Volle Maan; en worden zowel Zon als Neptunus door Maan in Maagd weerspiegeld. Het kan niet anders of de principes die onder Neptunus (en Vissen) vallen in dominante zullen zijn na deze volle Maan.Wat valt er onder Neptunus? Alles wat net als water is, stroomt en golft en stormt en leeft, en ook ondermijnt en verward, dromen en illusies en idealen... Neptunus is de grenzeloosheid, een oneindig zweven en de Zon maakt dit nu zichtbaar: grenzen bestaan niet, muren helpen niet. Vissen is alleen geïnteresseerd in de ziel, in de muziek, het loskomen van de stof; Hij gaat over vergeving, over Liefde, over lijden, over de eenheid van het Al.


Kathe Kollwtiz - Pieta

Kathe Kollwitz - de pieta

 

Alleen Jupiter, coheerser van Vissen, vertelt een ander verhaal: vanuit het aardse teken Steenbok, het teken van de Tijd, met Mars vormt hij een conjunctie die ons kan helpen bergen werk te verzetten; om het onmogelijk mogelijk te maken, misschien.


Het virus dat nu door de wereld dwaalt sinds een onbekende datum in 2019, is wel een zeer bijzondere uitdrukking van Neptunus, stilletjes gekomen, indirect ondermijnt hij de economie van de getallen. Het 'thuis moeten blijven' dat het gevolg er van is, is opvallend. Het zou niet verbazend zijn of we na deze volle Maan nog meer worden gedwongen, thuis te blijven, minder te reizen, te vliegen, minder te werken, te doen, te eten, te kopen. Tijd (Steenbok!) misschien om ons bezig te houden met de zaken van onze ziel (Vissen), en om alleen te zijn (Jupiter/Mars Steenbok en Saturnus).

 

Het vierkant van Chiron met de Knopen-as die actief was bij de nieuwe Maan en 'de wieg aan het schommelen bracht' is nu exact: het werk - het omkiepen van de toren ? - gaat voort. De Maagd (de Maan) komt als geroepen; ze zuivert, filtert, verricht ongezien werk in het klein dat de medemens helpt. Haar elementalen maken lucht en aarde schoon, en haar heerser, die goed getimed weer recht gaat lopen, brengt ons het helder denken van de Waterman, met zijn kan vol frisse levenswater.

 

 

 

Horoscoop Nieuwe Maan 23 februari 2020

Het teken van de nieuwe maan is de energie die elke nieuwe maancyclus initieert. Vissen - onthechting

Als heersers van deze nieuwe Maan in Vissen zullen Neptunus en Jupiter samen de dienst uitmaken; de ene met zijn drietand roerend in het water, de ander regerend vanuit de hoogtes van zijn Olympus. Zij heersen over de nieuwe Maan terwijl deze, precies halverwege de god van de Strijd (Mars) en de moderne Hemelgod (Uranus), hun beginselen tot aan de volle Maan zal uitdragen - een vreemde en mogelijk heftige draagtijd.


Mercurius houdt zich afzijdig (retrograde en in Vissen) en Venus (heer X en vierkant Jupiter) heeft teveel uitgegeven. Cheiron slaat als enige een brug tussen verleden en de plek waar we naar toe moeten gaan (zuid- en noordknoop). Hij is de enige dynamieke factor, en geplaatst halverwege Uranus en Maan wordt hij de veroorzaker van bewegingen en conflicten - geen zachte heelmeester deze keer. De Centaur lijkt inderdaad de sleutel, of het geheim, te dragen van deze maancyclus. Hij staat voor de Kunst van het Gevecht, van Moed en Durf; omgeven door veel water en veel aarde, hij is Vuur. Het klinkt als een oud mythologisch verhaal, niet waar?


Astrologisch gezien hebben we te maken met een bijzonder aspectpatroon die Bruno Huber de Wieg noemde (2 sextielen - 1 oppositie - 2 driehoeken). Dit energiepatroon beeldt een veilige nest uit; het draagt geen bijzondere dynamiek, het is een broedplaats. Deze Wieg wordt nu aan het schommelen gebracht door Chiron, de genezer (via de Maansknoop polen); wat een kracht is nu dan niet vereist om los te komen van de loodzware bezetting in Steenbok? Welke storm veroorzaakt het dan niet in de heldere poel van de Krab, waar de Maan in Vissen over heerst? Waar zullen we zijn bij de Volle Maan?Jung - Red Book

 

Horoscoop Volle Maan 9 februari 2020

In de dagen rond volle maan komt tot wasdom wat met nieuwe maan een aanvang nam. Het zijn dagen waar velen over de hele wereld samen zich met elkaar verbinden om over de energie van het zonteken te mediteren.
Waterman - bezielingSinds de laatste nieuwe Maan woedt een hevige strijd tussen machthebbers. Elke verloren millimeter is één teveel, elke opwarmingsgraad ook. De wereld is in brand. Het vierkant in de vaste tekens tijdens de laatste nieuwe Maan lijkt vooral stilstanden te brengen. Maar, misschien is de enige stilstand de andere niet, bijvoorbeeld in China dankzij een voortvarende aanpak aldaar van het coronavirus, geen vervoer, niemand op straat, geen auto's, geen vliegtuigen, geen geluid eindelijk vakantie voor de hardwerkende chinezen, geen olie nodig, geen vervuiling...


Maar wat vertelt de horoscoop van de Volle Maan?


De Zon in Waterman heerst over de Maan in Leeuw; de twee heersers van Waterman, Saturnus en Uranus maken resp. een half-sextiel met Mars in Boogschutter en met Venus/Chiron in Ram, waarbij Mars de heerser is van Venus, die de heerser is van Uranus. Dit reisje eindigt via Jupiter (heer Mars) bij Saturnus in Steenbok en zijn conjunctie met Pluto. Vele bewegingen en irritaties om niets - geen beweging dus: we eindigen bij de onoverkomelijke Saturnus-Pluto conjunctie: stilstand, machtstrijd.


Licht gevend zijn het biquintiel (144°) tussen Maan en Jupiter en het quintiel (72°) tussen Zon en Uranus. Dat voelt als een grote geestelijke ruimte, inspiratie. Wie weet is wat we als nieuws lezen, niet wat er werkelijk aan de hand is.


 

Pegase door Odilon Redon

Pegase - Odilon Redon

 

Nieuwe Maan 10 januari 2020

Het teken van de nieuwe maan is de energie die elke nieuwe maancyclus initieert. Waterman - broederschap


Met deze nieuwe Maan in Waterman komt eindelijk meer lucht in de wereldse affaires.
Met de nieuwe Maan inconjunct de Noordknoop in Kreeft, Venus conjunct Neptunus in Vissen (heer Uranus) en Mercurius in Waterman (op z'n helderste dus): mogelijk dat onze gedachten zich meer richten op de menselijke dimensie: the brotherhood of men.


Uranus, die vanuit zijn positie in de 'aardste' der aardse teken aan het werk is, veroorzaakt vast een wake-up call (vierkant). Het zou mooi zijn als we het begin (nieuwe maan) zaggen van een echte doorbraak in de manier waarop we bezit en geld verdelen, en met de aarde en zijn inwoners omgaan.

Het zou eigenlijk een zeer goed moment kunnen zijn om vooral en alleen aandacht te geven aan de basiseconomie; om de aannames van de "1%" ter discussie te stellen, en echt actief werk te maken van al dat gepraat (sextiel Chiron in Ram).


Het vierkant in de vaste tekens is een moeilijk gevecht, toch een die resultaat kan brengen. Is het overigens niet opvallend dat Davos eindigt met deze nieuwe Maan; dat de situatie in Australië ons steeds duidelijker toont wat klimaat verandering betekent. Dat we niets voorstellen tegenover de kracht van de natuur.
Gaan we eindelijk een keerpunt zien?


 

 

Horoscoop Volle Maan 10 januari 2020

In de dagen rond volle maan komt tot wasdom wat met nieuwe maan een aanvang nam. Het zijn dagen waar velen over de hele wereld samen zich met elkaar verbinden om over de energie van het zonteken te mediteren.
Steenbok - wat is het plan?

 

Opvallende kosmische patronen rond deze Volle Maan:

- Uranus die sinds 11 augustus 2019 retrograde was, gaat op 11 januari weer direct,
- Jupiter heeft net een driehoek gemaakt met deze Uranus,
- de Saturnus/Pluto conjunctie (de enige) wordt exact op 12 januari. Daarmee komen opgebouwde spanningsvelden tot een climax, alle collectieve, maatschappelijke en politieke machtsconflicten omvattend van afgelopen twee-drie jaren, welke de komende jaren hun effect zullen hebben,
- de conjuncties van Zon en Mercurius met Saturnus en Pluto, op 12 en 13 januari, zullen de komende dagen als aanjagers fungeren, het effect van de conjunctie verlengen en verspreiden,

- de verduisterde maan in Kreeft kan effect hebben op een collectieve behoefte om gewoontes los te laten,


Meer in het algemeen gaat deze volle maan over de tegenstelling tussen volk en machthebbers en over de bewustzijnsprocessen die uit deze tegenstelling ontstaan. Waar de macht resoneert met een patriarchale conservatieve dominantie, zal de crisis groter zijn (vanwege de conjunctie tussen Saturnus en Pluto) dan waar men de dynamiek gebruikt om een betere wereld te bouwen - en zeker nu de Maan een driehoek ontvangt van Neptunus in Vissen -emotionele compassie.


Al dit met het oog op de ingressen van Jupiter en Saturnus in Waterman en hun conjunctie in dat teken op 21 december. Al voelbaar als een diep verlangen naar lucht en helder denken. Maar zover is het niet; in het nu een zeer diepgaande crisis m.b.t. tot alle Steenbok zaken (zo vaak besproken de laatste tijden). En we weten dat crisissen kansen zijn. Ze dwingen ons om vanuit een hoger collectief niveau van bewustzijn te leren kijken....ter inspiratie kwam toevallig deze wijze astrologische woorden die tegen - ter overdenking.

 

Janus

 

'The transpersonal way is that path on which karma is transmutated into dharma: the inertia of the individual's past is used to fulfill a need of humanity. Along that way, crises serve to challenge the individual to stop acting as a creature of the past and to become a creator of the future — or rather, to become a focusing agent through whom humanity (or the Soul Field) is able to fulfill a particular, limited purpose.

Uranus, Neptune, and Pluto symbolize three steps or stages on the transpersonal way:


- some kind of crisis that reveals the inability of a strictly humanistic or person-centered approach to "solve" one's problems (Uranus)

- the process of becoming objective to forces of the past which condition one's actions, feelings, and thoughts; of deconditioning and severance (Neptune)

- a process of complete catharsis and repolarization, that is, the formation and empowerment of a new set of images polarizing one's mind and life — and rebirth (Pluto).'


(Leyla RaŽl: 'The essential Rudhyar' onder punt 11)

 
de Aarde en de Maan

archief
dot 2019
dot 2018
dot 2017
dot 2016

dot 2015
dot 2014
dot 2013