béatrice boucher      consulten      cursussen      lezingen & workshops      artikelen      links

kennismaking met astrologie
themacursus - secondaire progressies
astroworkshop gorssel

om deze teksten te begrijpen heb je enige astrologische kennis nodig - de horoscoop van de Volle Maan is voor Amsterdam berekend en wordt collectief geïnterpreteerd - voor individuele invloeden kijk je naar de plaatsing van de volle maan in de huizen van je horoscoop -
- elke maancyclus begint met de Nieuwe Maan -

2019
nieuwe en volle manen
astrologisch bekeken
CURRENT MOON
Volle Maan
 

Horoscoop Volle Maan 21 januari 2019 tevens maansverduistering


In de periode na de volle maan zien we dat wat met de nieuwe maan begon zichtbaarheid krijgt. Het is een moment waar velen over de hele wereld zich met elkaar verbinden om over het teken waarin de volle maan plaatsvindt te mediteren en de ontvangen energie door te geven.
Nu de energie van Waterman - de groep en het delen.Zon-Aarde-Maan staan op een lijn en daarom vindt er nu een totale maansverduistering plaats. De Aarde vangt zon-energie op maar verduistert de Maan die tijdelijk geen zonlicht kan weerkaatsen.


Op individueel niveau is een maansverduistering het moment om zaken uit het verleden los te laten en ruimte te creëren (zie daarvoor het huis waarin de maan valt).
Mundaan gezien werkt het proces groepsgewijze: elke groep wordt ‘geconfronteerd’ met zaken die hem ontnomen (kan) worden. En hoewel uiteindelijk er ook ruimte ontstaat, is de beleving op dat moment vanuit een collectief perspectief eerder een van vacuüm.


Waterman plaatst het collectief in een bredere en geestelijkere dimensie: het gaat hem dan eerder om de mens, het plan, in vrijheid en innerlijke waarheid. Dus niet de groep waar je in opgaat, maar de groep waarin een ieder zijn uniekheid kan tonen om iets bijzonders te geven aan het geheel. Afijn, de Waterman-Leeuw as.
Nu is het goed om ook te melden dat er iets bijzonders is aan het jaar 2019. Ze zal drie eclipsen-seizoenen zien i.p.v. twee (wat standaard is). En alle eclipsen zijn langs de as Steenbok/Kreeft, ofwel de Maansknopen-as.


Tijdens de laatste nieuwe Maan en nu weer tijdens de volle Maan maakt Uranus een T.vierkant met deze as. Dat aspectpatroon is zeker nog één maand actief. De grootste verrassingen en verschuivingen zullen dus plaatsvinden in de gebieden die gesymboliseerd worden door deze twee tekens, onder meer leiderschap en de relatie tussen de autoriteiten (Steenbok) en het volk (Kreeft). Nu in de Waterman maand, gaat het niet perse om het volk maar om de vele groeperingen binnen elk volk (Kreeft en Waterman) die elk het gevoel hebben dat ze niet toedoen, niet gezien of gehoord worden. Waterman gunt iedereen zijn eigen plek.


Uranus in Ram, de heerser van Waterman, is net als Prometheus: hij laat plotseling het licht schijnen op de werkelijkheid, of misschien moet ik zeggen op de onechtheid van ons leven, en niets is meer daarna hetzelfde. Later dit jaar krijgen we een heel andere situatie wanneer Pluto en Saturnus de maansknopen-as aspecteren, maar nu even nog niet. Deze Ramiaanse-Uranische 7-jarige periode eindigt nu met een laatste wake-up call, als hij door de laatste graden gaat van Ram, de straatvechter. De rebellies kunnen nu feller worden, gevoed door zeven jaren Prometheaanse schroktherapie, en zelfs wereldwijd worden.


Maatschappelijke verschuivingen kunnen in versneld tempo elkaar opvolgen, en op verschillende plekken tegelijk, gevoed door gelijke wensen (Waterman/Uranus). Mensen zullen vast ook tegenover elkaar komen te staan (dat zien we natuurlijk al lang) want tegenover Uranus in Ram staat de autoritaire Saturnus/Pluto combinatie, die geen rebellie duldt; zij zullen het fort verdedigen tot de laatste snik terwijl Uranus alle (verborgen) problemen verhevigt en het stresstempo verhoogt.


De conjunctie Pluto, Mercurius en Drakenstaart en Saturnus vierkant Mars in Ram wijzen op zeer oude strijden die tot het einde zullen (of moeten, zelfs) worden uitgevochten. Er is waarschijnlijk veel angst mee gemoeid daarom de tegenstand. Kreeft zou de inspiratie moeten geven --we zijn één familie. De verduistering suggereert dat we dit gevoel nu even kwijt zijn, en doch ook uit dat vacuüm nieuwe vormen zullen vinden.


Interessant en misschien ook een hint van iets wat zich wel vanzelf gaat ontwikkelen, wordt aangegeven door het sextiel van Saturnus en Neptunus (Saturnus als coheerser van Waterman). Nieuwe visies en idealen die aan het begin van hun carriere zijn, en ontstaan zijn rond hun conjunctie, kunnen nu duidelijkere formuleringen beginnen te krijgen - geen definitieve want dat gebeurt pas bij de oppositie - waarmee rekening gehouden zal 'moeten' worden. Denk aan de Gilets Jaunes als uitdrukking van dat signaal, een voorbeeld.
...op weg naar het Watermantijdperk...

 

de draak
Nieuwe Maan 6 januari 2019

 
De nieuwe maan staat voor de energie die elke nieuwe maancyclus initieert.
Voor 2019 heb ik besloten om deze weer in beeld te brengen en haar impulsgevende invloed te bestuderen.


De nieuwe maan van 6 januari is tevens een gedeeltelijke zonsverduistering alleen te zien in het Noord van de Stille Oceaan en in Noord-Oost Azië
.


Tijdens de Nieuwe Maan op 15°25 Steenbok die tussen Saturnus en Pluto ingekneld staat valt nog één aspect op: het vierkant van Uranus, die inmiddels stationair is, naar de Maansknopenas. Dit laatste aspect zou kunnen wijzen op nog meer bevingen in de bovengenoemde regio's, letterlijk en ook figuurlijk. Want deze combinatie staat voor krachtige kosmische impulsen die de mundane ontwikkelingen, die rond de nieuwe maan ontstaan, zullen bepalen; en die gedurende deze gehele maancyclus begeleidend en tot volbloei komen tijdens de Volle Maan periode, die tevens een volledige maansverduistering is.
Deze laatste bestuderen we later uitgebreider, genoeg voor nu is om te melden dat een een maansverduistering naar oude patronen en gewoontes wijst die losgelaten worden, vrijwillig of niet.


Voor astrologen is het dus bijzonder interessant om alle mundane keuzes te noteren die rond deze nieuwe maan genomen worden omdat ze eigenlijk krachtigere impulsen zijn (en als zodanig bepalender) dan degene die op een ander moment genomen zouden worden.

 

de Aarde en de Maan

archief
dot 2018
dot 2017
dot 2016

dot 2015
dot 2014
dot 2013