béatrice boucher      consulten      cursussen      lezingen & workshops      artikelen      links

cursussen
lezingen en astroworkshops gorssel

om deze teksten te begrijpen heb je enige astrologische kennis nodig - de horoscoop van de Volle Maan is meestal voor Amsterdam berekend en wordt collectief geïnterpreteerd - voor individuele invloeden kijk naar de plaatsing van de volle maan in de huizen van je horoscoop -
- elke maancyclus begint met de Nieuwe Maan -

de 12 volle manen van 2018
CURRENT MOON
Volle Maan
horoscoop volle maan 31 maart 2018

Horoscoop van de Volle Maan in de maand van de Ram - nauwe aspecten naar Zon en Maan en hun heersers. De horoscoop is geldig voor Nederland en de landen eromheen, de planetaire aspecten voor de hele wereld.

De periode na de Volle Maan wordt gezien als een geschikte periode voor bezinning op dat wat bereikt is sinds de Nieuwe Maan. Deze cyclische ritme geldt ook collectief voor de mundane situatie, resultaten worden zichtbaar en zijn dan onontkoombaar.

-

De Volle Maan van Ram heeft het krachtigste energieveld en is bepalend voor de rest van het astrologische jaar omdat het de energieën van Wil en Organisatie doorlaat (1e en 7e straal).

 

Opvallendste standen zijn:

- een T-vierkant in de hoofdtekens versus een Venus/Uranus conjunctie: deze combinatie creëert een uitermate dynamische energieveld dat een krachtige wrijving uitbeeldt tussen conservatieve krachten (Zon/Ram; exo heer Mars cjn Sat in Cap) gericht op het behoud van traditionele vormen versus een diep geestelijk behoefte aan verandering op het niveau van de wederzijdse betrekkingen (heer Maan, Venus cjn Uranus); politiek en maatschappelijik gezien uitgebeeldt door de universele zoektochten in verschillende landen naar egalitaire omgang en humanisme tegenover autoritarisme.

- Mercurius in Ram naast de Zon is niet alleen de heerser van Tweelingen en Maagd (waar zich nu geen planeten in bevinden) maar is de aandrijvende energie (esot. heerser) achter de Zon in Ram net als Uranus dat is op collectief niveau (zie tabel). M.a.w. deze Mercurius brengt niet enig bereidheid tot luisteren, noch enige verlichting, op het niveau van de zichtbare uitwisselingen. Angsten, wantrouwen en onzekerheid zullen op dat niveau de vooruitgang blokkeren (vk Saturnus) -- de 'hak in het zand' techniek. Maar op een ander niveau, via stilte en schouwen kunnen inzichten komen in zaken en 'historische zonde' (Pluto in Steenbok / karma) en kan, op een latere tijdstip, vooruitgang geboekt worden.


- de Maan in Weegschaal zou soelaas kunnen brengen ware het niet dat Venus, het vrouwelijke element (in eigen teken) in de rebelliestand staat. Gelijkwaardigheid en herwaardering zijn haar thema's alsook de zorg om de Aarde: de echte economie. Ze zal niet wijken. En gezien Uranus binnenkort in haar teken komt kunnen revolutionaire veranderingen mogelijk worden in onze relatie met de Aarde.

 

 
Horoscoop volle maan 2 maart 2018

Horoscoop van de Volle Maan in de maand van de Vissen berekend voor Amsterdam - nauwe aspecten naar Zon en Maan en hun resp. heersers. De horoscoop is geldig voor Nederland en de landen eromheen, de planetaire aspecten voor de hele wereld.

De periode na de Volle Maan wordt gezien als een geschikte periode voor bezinning op dat wat bereikt is sinds de Nieuwe Maan. Deze cyclische ritme geldt ook collectief de mundane situatie.Opvallende standen:


- de 3 waterhuizen: invloeden afkomstig uit deze huizen en aandacht voor de onderwerpen die onder deze huizen vallen. Dit wijst op collectieve emoties die het bewustzijn bepalen en een maatschappelijke omvang aannemen, vanuit de huiskamers en van achter de schermen.

- de Maan in Maagd, heer VIII in X staat hoog aan de hemel, terwijl de Zon in Vissen, heer IX op het diepste punt van de horoscoop staat.

Taboes uit de collectieve erfenis, thema’s rond seksualiteit en dood alsook het omgaan met gemeenschapsgeld (pensioengeld bijvoorbeeld) oftewel de banken in het algemeen, het omgaan met geheimen en de geheimendiensten in het bijzonder; ze kunnen het publieke debat beheersen.

Mercurius (heer Maan) suggereert dat er nog wat vaag over gedaan zal worden. Als er sprake is van infiltratie zullen we het niet horen, maar de Zon (heer IX in IV) suggereert dat het best mogelijk is en dat 'men' het weet.


- Neptunus in Vissen aspecteert Maan en Zon, heerst over het Stellium in Vissen en huis IV, net als Jupiter.

Neptunus staat voor idealen en dromen alsook voor desillusies. En 'de Vissen' zwemt mee in twee richtingen. In huis IV vinden we de diepgewortelde tradities, de grond onder onze voeten. Wellicht het vieren van roem van nu en uit lang vervlogen tijden.Constellatie Pisces

 


- Jupiter in Schorpioen in eigen huis, heer van de horoscoop, staat driehoek Mercurius, Venus, IC en Cheiron en sextiel Pluto (de dispositor van Jupiter).

Zeus overtreft iedereen en heeft nu de aller krachtigste invloed; verbindt op geheimzinnige wijze talenten met een collectieve gevoel, een emotionele gedeelde ervaring (Schorpioen, XII).
Zijn dit de vele olympische medailles?


Jupiter en Neptunus vertellen verder dat familie geheimen, geheim zullen blijven; alsook dat eenheid bewaard zal worden. Positief is dat deze standen ook aangeven dat het gemeenschapsgevoel, de verbeelding, idealen en mededogen van grotere invloed zijn op dit moment dan we kunnen vermoeden, want deze beweging ontwikkelt zich achter de schermen.

Wat betreft Nederland, voor even kan er een gevoel van welbevinden ontstaan. Als niet-hier-geboren Nederlandse burger vermoed ik een schaatsfestijn want Pluto is er bij en samen met Saturnus kan hij voor een ijzige koude zorgen.


Een ouderwetse mysterieuze dromerige sfeer.

 

Schilderij Peter  Bruegel

Winterlandschap
bij Pieter Bruegel de Oude

 

 
Horoscoop Volle Maan 31 januari 2018 tevens verduistering

Horoscoop van de Volle Maan in de maand van de Waterman berekend voor Amsterdam - nauwe aspecten naar Zon en Maan en hun respectievelijke heersers. De horoscoop is geldig voor Nederland en de landen eromheen (dat wil zeggen de horoscoop met een ascendant Kreeft), de planetaire aspecten voor de hele wereld.

 

We hebben nu ook een totale Maansverduistering, wat in het algemeen aangeeft dat aannames (huis 2) uit het verleden (Maan) losgelaten kunnen worden (de verduistering).

De Maan in Leeuw is heer Ascendant, maar het is de Zon in Waterman die heer en meester is over deze verduisterde Maan. Van het allergrootste belang op dit moment voor Nederland, is om zich bezig te houden (Zon in VIII) met alle zaken die onder het 'crisishuis' vallen.


De vele groene aspecten zijn opvallend; inconjuncten en halfsextielen worden ook bewustzijnsaspecten genoemd. Alleen vóór dat dat bewustzijn ontstaat moet men nu enerverende momenten van diepe twijfels toelaten, en valkuilen vermijden ongemakkelijke waarheden te weigeren in te zien, of fake te noemen (het trendy woord van tegenwoordig past bij een negatieve uitdrukking van de groene aspecten).
Het is een kwestie van leven en dood.


Wil het geval dat juist nu Nederland tot in de late uurtjes vergadert over een wet die, om levens te redden moet zorgen voor meer nieuwe organen, en zo toestaat dat de staat zich lichamen toeeigent van burgers die geen formulier hebben ingevuld. Heel begrijpelijk blijken nabestaanden meestal nee te zeggen wanneer hun gevraagd wordt lichaamsonderdelen af te staan van hun geliefde die nog net niet dood is. Wel, de dood als thema en grote afwezige; het leven als startpunt.


Om toch iets anders te noemen, ook de ddos aanvallen (Waterman in VIII) op grote banken en op elke andere instituut dat gerelateerd kan worden aan het occult huis (VIII) maken de komende tijden hectische tijden door. Een ding is zeker er wordt weinig of heel slecht geslapen.


De twee heersers van Waterman

- Uranus in X in Ram halfsextiel Cheiron in de Vissen in IX: de wetenschap als vlaggenschip versus de wond, de andersdenkende. En Jupiter in Schorpioen als heerser.

- Saturnus in VI in Steenbok halfsextiel Mars in Boogschutter (heer Uranus) in V: conservatisme en angst misschien versus fanatism. En Jupiter in Schorpioen als heerser.


Het antwoord ligt bij Jupiter: groei en kansen door transformatie en diepte (zelf)onderzoek.

 

 

Horoscoop Volle Maan 2 januari 2018


Horoscoop van de Volle Maan in de maand van de Steenbok berekend voor Amsterdam - nauwe aspecten naar Zon en Maan. De horoscoop is geldig voor Nederland en de landen eromheen (met ascendant Schorpioen), de planetaire aspecten voor de hele wereld.

 


De eerste Volle Maan van 2018 is van heel andere orde dan die van 2017 (zie hier). En hoewel het astrologisch jaar pas op 20 maart begint, kunnen we toch zeggen dat het Westerse jaar 2018 van ander kaliber zal zijn dan afgelopen jaar.

 

We hebben nu een Vlieger in de Watertekens met de Zon tussen Pluto en Venus; Saturnus in eigen teken is hun heer; de waterdriehoek met Mars, Maan en Neptunus in eigen tekens. Behalve Venus staan alle betrokken planeten sterk.

 

In eerste instantie valt weinig actieve bewegingen te bespeuren, wel een oceaan aan emoties en een sterke toezicht. Nu kunnen emoties zich onbetrouwbare partners tonen en de Steenbok-controle kan patriarchale starheid brengen, protectionisme en conservatieve aanpak, en de bijbehorende onzekerheden en angsten.

 

Een positieve kant zou kunnen zijn dat er leiding wordt gegeven aan de geprikkeldheid, heldere structuren ter voorkoming van de verwarring; de creatie van een soort van 'prikkelvrije omgeving', wat weer als bevoogdend ervaren kan worden voor wie hier niet mee bediend wordt.

 

Zelfs Uranus en Mercurius in vuurtekens leiden ons naar Schorpioen waar we hun resp. heersers vinden (Mars en Jupiter) en zo vanzelf eindigen we weer bij Saturnus in Steenbok, die een nieuwe Saturnale cyclus aankondigt.

 

Saturnus in eigen teken doet mij denken aan muren. De muur die Trump wil bouwen, de muur die Israël heeft gebouwd, de prikkeldraad om Hongarije of de gesloten grensovergang van Oostenrijk en binnen elk land gated communities, compounds of ghettos; omheinde woongebieden.


Uit onderzoeken naar het gevoel van welzijn en veiligheid in gated communities blijkt dat inwoners juist wantrouwender en veeleisender worden naar hun buren; het 'onveiligheidsgevoel' verplaatst zich naar de tuin van de buren en hun kinderen. Dit geldt ook de humeur van bewoners van verzorgingshuizen, die in plaats van meer geluk uit te stralen juist meer zeuren (mijn woorden).


Dit helpt ons misschien om het vernauwende effect van Saturnus te begrijpen. Elke astroloog weet dat de veiligheid van Saturnus schijnveiligheid is, die op den duur angst kan worden, en daarom beter tijdig doorzien kan worden, willen we volwassenheid omarmen in de zin van verantwoordelijkheid dragen voor het leven.

 

De Berlijnse muur is ander een mooi voorbeeld. Zestig jaar geleden liet Chroesjtsjov de Berlijnse Muur bouwen om te voorkomen dat het land leeg liep. Dertig jaar later luidde zijn val het einde van de Koude Oorlog. Iedereen die het meegemaakt heeft weet nog hoe de val voelde, als een hartverwarmende wonder, een vereniging. Misschien wel het positief dat Saturnus brengt, de bevrijding van liefde door loutering.

 

Astrologisch is het ook een mooi voorbeeld. Tijdens de bouw was Saturnus conjunct Jupiter, beiden liepen retrograde in Steenbok en er was een waterdriehoek. Tijdens de val was er een grote conjunctie in Steenbok, van Neptunus, Uranus en Saturnus, oppositie Jupiter in Kreeft. Het kon niet anders of die muur moest vallen; en met hem de IJzeren gordijn viel zacht neer.

 

De Watervlieger


Ik vroeg me af wat de positieve werking zou kunnen zijn van een watervlieger. Bij vliegers denk ik aan lucht en vrijheid, maar wat kunnen watervliegers wel?

 

Wel nu watervliegers bestaan. Volledig ondergedompeld onder water, meer dan twintig meters onder de wateroppervlakte van de oceaan halen ze energie uit de getijden. Getijden, gegenereerd door de bewegingen van aarde, zon en maan (de maancycli) kunnen met een nauwkeurigheid van bijna 100% berekend worden want de stromingen van de oceaan is bijna constant.

 

Watervlieger

deepgreen - technology

 

Ik ben geen ingenieur maar de lemniscaat en de uitleg doen me denken aan de Oosterse bewegingsleer, zoals aikido, waarin je leert optimaal gebruik te maken van de kracht en beweging van je tegenstander. 'Be like water' zei Bruce Lee.

 

Toegepast op de mundane situatie en wetende dat de periode na de Volle Maan de resultaten toont van dat wat op gang kwam rond de Nieuwe Maan (18 december), is dit de manier waarop we waarschijnlijk het beste om kunnen gaan met de kracht van deze waterdriehoek (en met wat er gaat komen). Vanuit een innerlijk centrum, timing en snelheid, het evenwicht herstellen door de kracht van de ander, vriend of vijand, te begrijpen en in te voelen --be like water, empty your mind, be formless, shapeless like water-- zijn wijze woorden.

 

Planeten die geraakt worden door de watervlieger, kunnen overstroomd of ge-energetiseerd worden door de kracht van het water; door deze te volgen kan echter de energie er uit gehaald worden.

 

In de horoscoop van Nederland is het de stug doorwerkende Mars in Steenbok die geraakt wordt door de energie van de watervlieger; welke een grote veranderingen kan dat bewerkstelligen? Verzachting, overspoeling en bekrachtiging. Zou Nederland gaan meebewegen?water


 

de Aarde en de Maan

archief
dot 2017
dot 2016

dot 2015
dot 2014
dot 2013