béatrice boucher      consulten      cursussen      lezingen & workshops      artikelen      links

astroworkshops gorssel 2018

om deze teksten te begrijpen heb je enige astrologische kennis nodig - de horoscoop van de Volle Maan is meestal voor Amsterdam berekend en wordt collectief geïnterpreteerd - voor individuele invloeden kijk naar de plaatsing van de volle maan in de huizen van je horoscoop -
- elke maancyclus begint met de Nieuwe Maan -

de 12 volle manen van 2018
CURRENT MOON
Volle Maan
 
Horoscoop Volle Maan 2 januari 2018


Horoscoop van de Volle Maan in de maand van de Steenbok berekend voor Amsterdam - nauwe aspecten naar Zon en Maan. De horoscoop is geldig voor Nederland en de landen eromheen (met ascendant Schorpioen), de planetaire aspecten voor de hele wereld.

 


De eerste Volle Maan van 2018 is van heel andere orde dan die van 2017 (zie hier). En hoewel het astrologisch jaar pas op 20 maart begint, kunnen we toch zeggen dat het Westerse jaar 2018 van ander kaliber zal zijn dan afgelopen jaar.

 

We hebben nu een Vlieger in de Watertekens met de Zon tussen Pluto en Venus; Saturnus in eigen teken is hun heer; de waterdriehoek met Mars, Maan en Neptunus in eigen tekens. Behalve Venus staan alle betrokken planeten sterk.

 

In eerste instantie valt weinig actieve bewegingen te bespeuren, wel een oceaan aan emoties en een sterke toezicht. Nu kunnen emoties zich onbetrouwbare partners tonen en de Steenbok-controle kan patriarchale starheid brengen, protectionisme en conservatieve aanpak, en de bijbehorende onzekerheden en angsten.

 

Een positieve kant zou kunnen zijn dat er leiding wordt gegeven aan de geprikkeldheid, heldere structuren ter voorkoming van de verwarring; de creatie van een soort van 'prikkelvrije omgeving', wat weer als bevoogdend ervaren kan worden voor wie hier niet mee bediend wordt.

 

Zelfs Uranus en Mercurius in vuurtekens leiden ons naar Schorpioen waar we hun resp. heersers vinden (Mars en Jupiter) en zo vanzelf eindigen we weer bij Saturnus in Steenbok, die een nieuwe Saturnale cyclus aankondigt.

 

Saturnus in eigen teken doet mij denken aan muren. De muur die Trump wil bouwen, de muur die Israël heeft gebouwd, de prikkeldraad om Hongarije of de gesloten grensovergang van Oostenrijk en binnen elk land gated communities, compounds of ghettos; omheinde woongebieden.


Uit onderzoeken naar het gevoel van welzijn en veiligheid in gated communities blijkt dat inwoners juist wantrouwender en veeleisender worden naar hun buren; het 'onveiligheidsgevoel' verplaatst zich naar de tuin van de buren en hun kinderen. Dit geldt ook de humeur van bewoners van verzorgingshuizen, die in plaats van meer geluk uit te stralen juist meer zeuren (mijn woorden).


Dit helpt ons misschien om het vernauwende effect van Saturnus te begrijpen. Elke astroloog weet dat de veiligheid van Saturnus schijnveiligheid is, die op den duur angst kan worden, en daarom beter tijdig doorzien kan worden, willen we volwassenheid omarmen in de zin van verantwoordelijkheid dragen voor het leven.

 

De Berlijnse muur is ander een mooi voorbeeld. Zestig jaar geleden liet Chroesjtsjov de Berlijnse Muur bouwen om te voorkomen dat het land leeg liep. Dertig jaar later luidde zijn val het einde van de Koude Oorlog. Iedereen die het meegemaakt heeft weet nog hoe de val voelde, als een hartverwarmende wonder, een vereniging. Misschien wel het positief dat Saturnus brengt, de bevrijding van liefde door loutering.

 

Astrologisch is het ook een mooi voorbeeld. Tijdens de bouw was Saturnus conjunct Jupiter, beiden liepen retrograde in Steenbok en er was een waterdriehoek. Tijdens de val was er een grote conjunctie in Steenbok, van Neptunus, Uranus en Saturnus, oppositie Jupiter in Kreeft. Het kon niet anders of die muur moest vallen; en met hem de IJzeren gordijn viel zacht neer.

 

De Watervlieger


Ik vroeg me af wat de positieve werking zou kunnen zijn van een watervlieger. Bij vliegers denk ik aan lucht en vrijheid, maar wat kunnen watervliegers wel?

 

Wel nu watervliegers bestaan. Volledig ondergedompeld onder water, meer dan twintig meters onder de wateroppervlakte van de oceaan halen ze energie uit de getijden. Getijden, gegenereerd door de bewegingen van aarde, zon en maan (de maancycli) kunnen met een nauwkeurigheid van bijna 100% berekend worden want de stromingen van de oceaan is bijna constant.

 

Watervlieger

deepgreen - technology

 

Ik ben geen ingenieur maar de lemniscaat en de uitleg doen me denken aan de Oosterse bewegingsleer, zoals aikido, waarin je leert optimaal gebruik te maken van de kracht en beweging van je tegenstander. 'Be like water' zei Bruce Lee.

 

Toegepast op de mundane situatie en wetende dat de periode na de Volle Maan de resultaten toont van dat wat op gang kwam rond de Nieuwe Maan (18 december), is dit de manier waarop we waarschijnlijk het beste om kunnen gaan met de kracht van deze waterdriehoek (en met wat er gaat komen). Vanuit een innerlijk centrum, timing en snelheid, het evenwicht herstellen door de kracht van de ander, vriend of vijand, te begrijpen en in te voelen --be like water, empty your mind, be formless, shapeless like water-- zijn wijze woorden.

 

Planeten die geraakt worden door de watervlieger, kunnen overstroomd of ge-energetiseerd worden door de kracht van het water; door deze te volgen kan echter de energie er uit gehaald worden.

 

In de horoscoop van Nederland is het de stug doorwerkende Mars in Steenbok die geraakt wordt door de energie van de watervlieger; welke een grote veranderingen kan dat bewerkstelligen? Verzachting, overspoeling en bekrachtiging. Zou Nederland gaan meebewegen?water


 

de Aarde en de Maan

archief
dot 2017
dot 2016

dot 2015
dot 2014
dot 2013